Dodaj do ulubionych

Proba/test wysilkowy - pulap tetna

IP: *.icpnet.pl 20.11.03, 08:56
No wlasnie.Bede mial test wysilkowy (bieznia) mam 50 lat , jakie jest
maksymalne tetno dla mnie? Jest jakis wzor na to dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: qwerty Re: Proba/test wysilkowy - pulap tetna IP: *.toya.net.pl 20.11.03, 12:00
      ten wzór to (220 - wiek). z tego musisz obliczyć 85% wartości i tak powstanie
      twój limit tętna (tętno submaksymalne).
      pozdrawiam
      • Gość: majk Re: Proba/test wysilkowy - pulap tetna IP: *.icpnet.pl 20.11.03, 17:15
        Nie jestem pewien , ale wedlug mnie powinno byc w tym wzorze 75%. Czy jest tu
        ktos kompetenty, kto sie wypowie?
        • Gość: Artur Re: Proba/test wysilkowy - pulap tetna IP: *.sasknet.sk.ca 20.11.03, 17:33
          Gość portalu: majk napisał(a):

> Nie jestem pewien , ale wedlug mnie powinno byc w tym wzorze 75%. Czy jest tu
          > ktos kompetenty, kto sie wypowie?

Te wzory choc czesto uzywane, nie sa az tak naukowo udowodnione by traktowac je
          powaznie. Tetno zalezy od ilosci powracajacej krwi zylnej, a ta z kolei o masy
          pracujacych miesni. Innymi slowy dobrze wytrenowany starszy pan np w wieku 65
          lat moze osiagnac tetno 180 czy nawet 200 i bedzie w tym nic dziwnego.
        • Gość: qwerty Re: Proba/test wysilkowy - pulap tetna IP: *.p.lodz.pl 20.11.03, 17:46
          jest na pewno 85%
    • Gość: Maratonczyk Re: Proba/test wysilkowy - pulap tetna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.03, 18:13
      Wzor 220- wiek zostal opracowany przez dwoch kardiologow amerykanskich ponad
      30 lat temu. Przeznaczony on byl dla monitorowania chorych po zawalach itd.

Obecnie wzor ten nadal ma zastosowanie, mimo ze zaniza on czesto max puls nawet
      o 20 uderzen/min.
      Nikt nie chce narazac osoby nieaktywne fizycznie, dlatego
      stosuje sie wzor 220-wiek i jest to prawidlowe podejscie w tym przypadku.
      Wzor 220-wiek mozna przyjac do obliczania max tetna.
      Przy wieku 50 lat max puls wynosi 220-50=170 u/min.
      Przyjmowanie 75 czy 80% tego wyniku (170) odnosi sie do okreslenia progu
      po przekroczeniu,ktorego wchodzi sie w stan cwiczen beztlenowych.

Osoby b.wytrenowane w wieku 50 lat przy tetnie 170 moga np biec non stop
      ponad godzine, a ich max puls zmierzony podczas max wysilku osiaga nawet
      190u/m.
      Podczas testow nagminnie pomija sie b.istotny element : tj. do jakiego
      poziomu spadnie tetno z max pulapu po 2 min od zakonczenia wysilku,jesli tetno
      spadnie z 170 do160 (170-160=10)to zawsze jest to sygnalem ostrzegawczym.
      Roznica ta powinna wynosic min 15 wg amerykanskich badan.
      Pzdrowienia

• Gość: majk Re: Proba/test wysilkowy - pulap tetna IP: *.icpnet.pl 20.11.03, 18:35
        Ok, ale troche odbieglismy od tematu i czlowiek nadal nie wie jaki jest wzor na
        tetno dla jego proby wysilkowej (raczej nie jest to sportowiec) tylko pacjent
        kardiologiczny...
      • Gość: Artur Re: Proba/test wysilkowy - pulap tetna IP: *.sdh.ca 20.11.03, 19:40
        Gość portalu: Maratonczyk napisał(a):

> Wzor 220- wiek zostal opracowany przez dwoch kardiologow amerykanskich ponad
        > 30 lat temu. Przeznaczony on byl dla monitorowania chorych po zawalach itd.

Moge tez dodac, ze zostal opracowany na chybcika w czasie podrozy samolotem
        tychze dwoch kardiologow na konferencje. Zastanawiali sie jak w mozliwie prosty
        sposob zobrazowac potoczne obserwacje i tak urodzil sie wzor, ktory natychmiast
        wpadl wszystkim w oko i zawedrowal do wszystkich podrecznkow fizjologii. Tyle,
        ze nigdy nie zostal naukowo udowodniony. Znam zupelnie zdrowych mlodych ludzi,
        ktorzy nie sa w stanie przyspieszyc czynnosci swojego serca powyzej 125 pomimo
        duzego obciazenia fizycznego i dobrej kondycji i takich wiekowych bez problemu
        dochodzacych do 200.
        Ale o ile chodzi o obnizenie tetna nastepujace w pierwszej lub w pierwszych
        dwoch minutach po wysilku, zgodze sie, ma znaczenie diagnostyczne i np.do
        pewnego stopnia definiuje stopien wytrenowania u atletow.
    • Gość: Joasia Re: Proba/test wysilkowy - pulap tetna IP: *.dip.t-dialin.net 20.11.03, 18:56
      Wzorow nieznam
      Moge tylko powiedziec z wlasnego doswiadczenia.
      3/4 roku po operacji serca
      wiek 44 lat
      nigdy nie uprawialam sportu
      test zakonczony przy osiagnieciu tetna 130
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka