Dodaj do ulubionych

Chrzęstniak żebra!!!!!!

10.03.09, 16:01
Witam.
Czy znajdę tu osobę z podobnym problemem?
Otóż, zdiagnozowano u mnie chrzęstniaka na lewym górnym żebrze, powinnam się
go pozbyć, trochę na ten temat czytałam, jednak szukam osób, które coś wiedzą
w tym temacie, bardzo proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • super-niewiadoma Re: Chrzęstniak żebra!!!!!! 11.03.09, 09:37
      z tego co wiem jest to nowotwór niezłośliwy, jednak czasem może się to zmienić,
      sądzę, że powinnaś go usunąć, ale to już musisz być tego pewna.
      • margitta123 Re: Chrzęstniak żebra!!!!!! 12.03.09, 10:19
        Naprawdę nie ma nikogo kto znałby taki przypadek?
        • super-niewiadoma Re: Chrzęstniak żebra!!!!!! 12.03.09, 14:17
          Widocznie, nie, może poszukaj na forach medycznych:-)
    • piotr_86 Re: Chrzęstniak żebra!!!!!! 12.03.09, 15:50
      witam!
      chrzęstniak to zmiana łagodna, jeśli masz pojedynczego chrzęstniaka to nie
      posiadasz żadnej choroby lub zespołu chorobowego które charakteryzują się tego
      typu zmianami. Pojedyncze chrzęstniaki nie przechodzą zwykle transformacji do
      zmian złośliwych (czyli do chrzęstniakomięsaków), co jest bardziej typowe dla
      chrzęstniaków mnogich. Polecam jednak usunięcie zmiany.
      • margitta123 Re: Chrzęstniak żebra!!!!!! 12.03.09, 16:33
        Obawiam się właśnie tych zmian, zaczynam przyzwyczajać się do myśli o usunięciu.
        Szukałam informacji o tej przypadłości w sieci, jednak jest ich bardzo
        mało.najgorsze jest to, ze nigdy nie wiadomo, kiedy taki spokojny guz, może się
        przerodzić w złośliwy:-(
        • piotr_86 Re: Chrzęstniak żebra!!!!!! 12.03.09, 20:02
          zgodnie z informacjami zgodnymi z obecną wiedzą medyczną złośliwienie jest cechą
          zmian mnogich. Tutaj póki co nie ma paniki, proponuję usunąć zmianę i
          przypuszczam że powinno być po problemie.
          • margitta123 Re: Chrzęstniak żebra!!!!!! 13.03.09, 09:16
            I tak muszę zrobić, nie rozumiem jednak pojęcia zmian mnogich, jeśli wyczuwam
            inny guz na niższym żebrze, czy to o to chodzi?
            • piotr_86 Re: Chrzęstniak żebra!!!!!! 13.03.09, 15:32
              w zmianach mnogich chodzi o to że ma być ich więcej niż jedna. To często idzie w
              parze z zespołami chorobowymi. I tak dla porównania, jeśli ktoś ma jedną plamę
              typu cafe au lait (kolor kawy z mlekiem) to się nie martwimy, ale jeśli tych
              zmian jest więcej, np. 5 na całym ciele to już tak. To samo tutaj, jeden guzek
              nie budzi żadnych obaw, jeśli będzie ich sporo to tak. Tego typu przykładów
              można podać więcej - zwykle spokojny przebieg jednego polipa w jelicie albo
              polipowatość rodzinna na podłożu której w 100% rozwija się rak; jeden
              nerwiakowłókniak na skórze lub wiele nerwiakowłókniaków w chorobie
              Recklinghausena. Tak można sobie mnożyć przykłady - ale jeden chrzęstniak w tym
              przypadku nie powinien być problemem. Po prostu nie można go lekceważyć ale też
              trzeba obserwować co się dzieje w innych miejscach ciała. Wszystko co szybko
              wykryte daje się w bardzo dużym procencie wyleczyć bez żadnych przykrych
              konsekwencji.
              • margitta123 Re: Chrzęstniak żebra!!!!!! 13.03.09, 15:45
                Dziękuję za wyczerpujące wiadomości, tego niestety żaden lekarz mi nie wyjaśnił.
                Zdenerwowałam się teraz trochę, ponieważ mam następny guz na żebrze niżej i
                odczuwam bóle.
    • margitta123 Re: Chrzęstniak żebra!!!!!! 13.03.09, 15:52
      Czy Pan jest lekarzem???
      • piotr_86 Re: Chrzęstniak żebra!!!!!! 13.03.09, 16:54
        jeszcze nie jestem, ale to się zbliża nieubłaganie :) Najważniejsze jest to żeby
        się nie przejmować zbyt wcześnie. Wszystkim trzeba się zająć i nic nie
        lekceważyć, ale nie można panikować. Internet to też nie miejsce gdzie można
        doczekać się diagnozy i konkretnych rozwiązań żadnych sytuacji. Nikt tutaj nie
        potwierdzi ani nie wykluczy choroby. Można jednak podzielić się obecną wiedzą.
        Lekarze jednak są w tej sytuacji naprawdę potrzebni, bo od badania i całości
        obrazu zawsze zaczyna się dalsze działanie. Tak więc bez paniki:)
        • margitta123 Re: Chrzęstniak żebra!!!!!! 16.03.09, 11:49
          Zdaję sobie sprawę, że internet nie jest wyrocznią i niekoniecznie diagnoza czy
          porada online jest obiektywna.Może ewentualnie nakreślić i podpowiedzieć, ale i
          też zaszkodzić.
          Borykam się z moim problemem od końca 2006 roku. Początkowo lekarze chcieli
          usunąć zmianę, później ordynator zrezygnował i pozostawili mnie z tym problemem,
          byłam tydzień temu u innego lekarza, poleca usunięcie.
          Najgorsze, że wykryłam drugie zgrubienie, na żebrze poniżej i od kilku dni
          odczuwam bóle.
    • super-niewiadoma Re: Chrzęstniak żebra!!!!!! 18.03.09, 13:27
      Moja ciocia miała , ale spokojnie, wycięli jej i ma spokój, minęły juz 3 lata i
      nic się nie dzieje.
      • margitta123 Re: Chrzęstniak żebra!!!!!! 20.03.09, 12:37
        To dobrze, super, a jak się czuła po operacji i czy coś ją bolałao wcześniej?
    • dorota.lucyna Re: Chrzęstniak żebra!!!!!! 04.09.14, 20:50
      czy moze ktos mi odpowiedziec czy na rtg i usg mozna wykryc ta naros na zebrach :) bo miałam robione i lekarz mowi ze nic tam nie ma a ja ciagle to czuje :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka