Dodaj do ulubionych

koenzym q10

29.11.03, 12:19
czesc mam pytanie
czy moge zazywac codzinnie 30 mg tego koenzymy poniewaz mam odsloniete
szyjki zebowe i poczatek paradontozy.
mam tez nadcisnienie wiec uwazam ze mi to pomoze a jak wy myslicie??
macie jakies doswiadczenia?? :]
pozdrawiam wszystkich
Obserwuj wątek
    • Gość: bądź_ostrożny Re: koenzym q10 IP: 66.98.130.* 29.11.03, 13:51
      Pamiętaj że przedawkowanie koenzymu q10 może powodować zakażenia układu
      moczowego: częste oddawanie moczu, białkomocz,krwiomocz oraz ból jąder. Rzadko
      lecz występują również:zapalenie wątroby, zakażenia górnych dróg oddechowych
      i kaszel. Więc należy zażywać lecz ostrożnie. Pozdr.
    • Gość: A.D. Re: koenzym q10 IP: *.72.64.246.Dial1.Orlando1.Level3.net 29.11.03, 15:07
      > Mozna umrzec ze smiechu czytajac wypowiedzi idiotow, ktorzy albo ludzi
      strasza, albo plota od rzeczy bedac wystraszonymi!

> Uzywam CoenzymQ10 od chyba pietnastu lat. Bylo to wowczas te 30mg. Pozniej
      50, 100, a od kilku miesiecy 150mg dziennie, a sa i dni ze biore jeszcze jedna
      150mg drazetke. Biore 150mg, bo ostatnio firma, ktorej ten produkt uzywam,
      zaprzestala produkowac 100mg drazetki, a dwie 50mg kosztuja wiecej, anizeli 1 -
      150mg. Forma w oleju jest lepiej przyswajalna, anizeli w proszku.
      > Wowczas dostawalem bole okolo serca, ktore trwaly niekiedy dzien, a czasami
      i kilkanascie dni. Po pierwszym dniu z Co Q10 bol ustapil, i nie powrocil do
      dnia dzisiejszego.

> Co Q10 zalecany jest w dawkach do 300 mg, ktore to dawki zawsze okazywaly
      sie bez ujemnych skutkow. Wszyscy ludzi po 40 -50 powinni uzywac stale Co Q10
      i inne historie, i wowczas niiewelu byloby z problemami z sercem i tysiacem
      innych, lekarzom pieniadze przynoszacymi 'chorobami'.

> Masz problemy z dziaslami, wiec bierz wit.C ( dojdz powoli do 3g dziennie),
      bo to ma zdecydowany wplyw m.i. na dziasla.

> Na nadcisnienie jedz glowke czosnku dziennie. Poza tym dieta nisko-
      tluszczowa; Magnez 1000 mg.dziennie; potas - jedz banany, pomarancze, groch i
      fasole (nasiona). Tran, lyzke dziennie. No i do cholery, przestan wreszcie
      palic...

• morfa1 Re: koenzym q10 29.11.03, 16:35
        hej dzieki za te info w sumie wiedzialam to co piszesz ale dzieki temu co
        napisalas o swoim przypadku sie uspokoilam

noo wiec bede dalej ten koenzym brac o witamince c wiedzialam ale nie
        wiedziaam jakiej dawce zaufac.

a nadcisnienie mam leczone juz od dwoch lat i w zyciu nie palilam :)
        do cholery :P pozdrawiam serdecznie :D
        • Gość: A.D. Re: koenzym q10 IP: *.72.64.246.Dial1.Orlando1.Level3.net 29.11.03, 17:11
          morfa1 napisała:

> hej dzieki za te info w sumie wiedzialam to co piszesz ale dzieki temu co
          > napisalas o swoim przypadku sie uspokoilam
          >
          > noo wiec bede dalej ten koenzym brac o witamince c wiedzialam ale nie
          > wiedziaam jakiej dawce zaufac.
          >
          > a nadcisnienie mam leczone juz od dwoch lat i w zyciu nie palilam :)
          > do cholery :P pozdrawiam serdecznie :D

> Gdyby ktos Cie straszyl wit.C (jezeli masz nerki zdrowe) to powiedz im ze
          pisal do Ciebie ktos, kto nawet 50g dziennie uzywal przez jakis czas, a 15g
          przez wiele lat!!! I nie tylko zyje i cieszy sie dobrym zdrowiem, ale nawet ma
          swoje nerki, watrobe, serce i tez wlasny...rozum. A zebow i dziasel
          przypadkowy dentysta, 25 lat mlodszy mi zazdroscil. O innych sprawach nie bede
          dodawal, bo to nie forum sex... Pozdr. i powodzenia!
          • morfa1 Re: koenzym q10 29.11.03, 18:16
            lol dodawał :) myslałam ze rozmwiam z kobieta :) ale coz mile sie
            rozczarowałam:)
            dziekuje za rady
            tak masz racje slyszalam o tym ze strasza przedawkowaniem witamina C ale to
            bajanie.

jeszcze raz dzieki :)pozdrawiam

• Gość: hydrogen Re: koenzym q10 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.03, 22:16
      Wszystkie dolegliwości, które wymieniasz wynikają ze złego sposobu odżywiania
      się. Z rad AD sugerowałbym uwzględnić jedynie suplementację magnezem (Dolomit,
      Karnalit, ja używam siarczan magnezu) to b ważny pierwiastek i wiele problemów
      zdrowotnych wynika z jego niedoboru.

Jeśli chodzi o koenzym Q10 to zanim zaczniesz go brać lepiej sprawdź czy jest
      potrzebny.

Jednak najopierw najlepiej zacznij się prawidłowo odżywiać. Zdrowa dieta to
      mało węglowodanów (na dużej ilości węgli dorobiłeś się problemów ze zdrowiem
      więc chyba nie było to takie zdrowe), podstawa energetyczna to tłuszcz
      zwierzęcy w ilości około 3g na gram białka.
      • morfa1 Re: koenzym q10 30.11.03, 10:13
        ile magnezu powinnam zazywac na dzien??
        • Gość: hydrogen Re: koenzym q10 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.03, 17:22
          Człowiek potrzebuje około 300-600 mg dziennie. W przeciętnej diecie jest
          poniżej 200 mg. Więc tak na chłopski rozum wypadałoby uwzględnić tą różnicę.
          Jeśli nie to proszę ekspertów o korektę.

Jeśli masz niedobór to można jeść więcej (za dużo raczej nie zaszkodzi,
          słyszałem, że na początku XXw, chyba w Polsce, w przeciętnej diecie było 1000mg
          magnezu). Mi przepisano 400 mg dziennie. To wychodzi mniej więcej pół łyżeczki
          od herbaty siarczanu magnezu dwa razy dziennie (do śniadania i kolaci).

Pozdr
    • Gość: eM Re: koenzym q10 IP: *.home.cgocable.net 30.11.03, 19:13
      Jeszcze brakuje jednego "experta" do kolekcji doradzaczow , tego od glodowek .

P.S . Radze kierowac sie rozsadkiem a nie polegac na radach z publicznego
      forum gdzie pisac i "doradzac" moze kazdy z mieszkancow Ziemi jezeli ma tylko
      dostep do internetu .
    • Gość: Lucy Re: koenzym q10 IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.12.03, 08:23
      Koenzym Q10 - jak najbardziej, na dziąsła też, natomiast na boga! nie słuchaj
      tego gościa co wpieprza vit.C jak małpa kit. W pewnym momencie medycyna
      zachłysnęła się cudownymi skutkami ekstremalnie wysokich dawek wit. C, nawet
      jakiś nobel na to poszedł, ale to już dawno przeszłość. Z czasem okazało się,
      że tak duże dawki wit. C działają bardzo negatywnie, między innymi odwraca się
      proces neutralizowania wolnych rodników (działanie antyoksydacyjne wit.C) tzn.
      zaczyna je ona pobudzać do większej agresywności. To że jedna osoba ma zdrowe
      zęby i udane pożycie seksualne to jeszcze nic nie znaczy. W kwestii zębów
      największe znaczenie ma genetyka i higiena, witaminy to tylko dodatek. Myślę że
      nie mówimy u ciebie o takich stanach niedoboru witamin, które mogłyby powodować
      choroby, np. szkorbut. Najlepsza dewiza to wszystko z umiarem! Wit. C
      maksymalnie 100 mg/dzień w tabletkach, poza tym reszta z pożywienia (wit.c jest
      prawie we wszystkim). Pozdro
      • morfa1 Re: koenzym q10 01.12.03, 15:37
        dzieki za informacje
        wiem ze co za duzo to niezdrowo
        istnieje przeciez przedawkowanie nawet naszej kochanej witminki C
        i jest to rownie grozne jak inne przedawkowania

zreszta kazdy organizm reaguje inaczej
        a szkorbutu u mnie nie widac na szczescie :P

pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka