yogobella
03.05.09, 11:21
witam wszystkich forumowiczów,
mam problem z zbyt wysokim cholesterolem,co wyszło podczes badań okresowych.Pani doktor ( nowa w przychodni, młoda, ale już z jakąś praktyką)przepisala mi statyny,mówiąc, że to juz do końca życia ,a lek jest b.dobry i nowoczesny. Od razu było źle, ale do następnej wizyty - brałam posłusznie.Dolegliwości które się pojawiły ponoć nie miały z tym zwiazku... po 1,5 mies. wykończona i zdesperowana usłyszałam od niej, że jednak nie na wszystkich statyny działaja dobrze... W tej chwili po kilku dniach BEZ statyn dalej czuję się źle , chociaż może już nie coraz gorzej,mam w dalszym ciagu obrzęk stóp i bóle mięśni i stawów, uczucie rozpierania w zyłach, ogólne rozbicie. Moja dieta nie jest może zbyt restrykcyjna, ale jem duzo warzyw, bo lubię, sporo owoców i jogurtów, trochę mięsa raczej chudego, mleka, nabiału, uzywam oliwy z oliwek i oleju rzepakowego. Nie jem tzw. "smieciowego jedzenia", czasami piję wino i jem gorzką czekoladę. Mam pytanie:
1. co mam jeść, ew. nie jeść żeby poziom cholesterolu się zmniejszył, a przynajmniej ustabilizował?
2. jakie suplementy diety i zioła polecacie żeby uporać się z cholesterolem, obrzękami, bólami mięśni/stawów?
pozdrawiam