furtado79 08.05.09, 21:36 Czy ktoś z Was ma/miał takie zapalenie? Ostatnio rozpoznano to u mnie jako przewlekłe i info w internecie nie wygląda optymistycznie. Napiszcie jak Wam idzie/poszło leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sp9tcu Re: zapalenie kości żuchwy 12.05.09, 20:47 Pierwszy raz słyszę o czymś takim mogą być stany zwyrodnieniowe a stan zapalny może być od chorych zębów ,zatok ,ucha , śliniawek Odpowiedz Link Zgłoś
a-d-m Re: zapalenie kości żuchwy 13.05.09, 08:55 Nie chcę wprowadzać niepotrzebnego zamieszania ale moja siostrzenica była, dokładnie rok temu, informowana przez lekarzy, że ma przewlekłe zapalenie żuchwy a obecnie trafiła na oddział hematologii z diagnozą chłoniaka. Diagnoza trwała dokładnie 12 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
jerrymum Re: zapalenie kości żuchwy 04.02.17, 09:41 Witam serdecznie, Jakie są objawy zapalenia kości żuchwy? Czy wystąpiło u Was po ekstrakcji zęba czy z innego powodu? Będę wdzięczna za informację. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: zapalenie kości żuchwy 04.02.17, 13:16 jerrymum - jak masz problem, to go opisz. Tak, rana po ekstrakcji może być przyczyną. Objawy zapalenia kości szczęk (żuchwy) są różne, w zależności od tego, czy zapalenie jest ostre czy przewlekłe. Jak przewlekłe to inne pierwotne a inne wtórne. Sama poczytaj: www.czas.stomat.net/upload/articles/3/259.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
jerrymum Re: zapalenie kości żuchwy 04.02.17, 16:46 Koziorożka, objawów bólowych żadnych nie mam. Jednak wg stomatologa dosyć dużo kości ubyło mi po ekstrakcji. Ogólnie na tomografii wszędzie mam mało kości - w miejscu zębów również. Stąd drażę ten temat. Czasem czuję też słodki smak w buzi obok otaczających zębodół zębów - aczkolwiek obniżają mi się dziąsła i nie wiem czy to jest powodem, czy też nie. Jakie ty miałaś objawy? Byłabym wdzięczna za informację. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka zanik kości 04.02.17, 19:12 Kochana, nie mam objawów, bo nie mam ani zaniku kości, ani paradontozy. Twój dentysta proponuje jakieś leczenie, powstrzymanie procesu utraty kości? Na wszelki wypadek poczytaj, zwłaszcza kawałek "Przyczyny chorób przyzębia", bo może coś ci wpadnie do głowy. www.doktorbart.pl/leczenie_017.html Dopiero potem, jak ci się w głowie rozjaśni, to szukaj też pomocy na jakimś forum stomatologicznym www.dentoforum.pl/commed.polki.pl/stomatolog-vf24.htm?sid=8667637ba2d8ad1adfe6170d4294bb4e Odpowiedz Link Zgłoś