Gość: FK_MarchEwka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.03, 19:36 Test wykazuje, że wiem czym jest depresja, ale co z tego jeśli nie umiem sobie pomóc? A może po prostu nie chce... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Miros Re: Depresja ma wiele źródeł IP: *.pil.olsztyn.sint.pl 13.04.04, 21:54 Leczenie depresji jogą czy medytacja wschodnia może przynieść efekty odwrotne od zamierzonych!!! Owszem może pomóc ale ryzyko jest zbyt duże, że popddnie w inna fazę depresji. A leczenie farmakologiczne to nie wszystko. Gdzie pytanie o sens życia, nadzieje, marzenia, obraz siebie itp? To bardzo wazne przy leczeniu depresji. Trzeba też zadbać o pacjenta w całości czyli zatroszczyć sie o jego sferę duchową. Wiele depresji powstaje na tle duchowym, np ktoś żyje niezgodnie ze swoim sumieniem, popełnił jakieś zło i nie rozliczył się z tego z sobą, z innymi i z Bogiem. Osobnym rodzajem depresji i innych problemów psychicznym jest skutek zajmowania sie okultyzmem nawet w sposób bierny. Takich depresji jest mnóstwo. A trzeba zacząć o tym mówić a nie propagować różne podejrzane praktyki psychiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leokadia Re: Depresja ma wiele źródeł IP: 80.48.232.* 22.04.04, 12:49 "Gdzie pytanie o sens życia, nadzieje, marzenia, obraz siebie itp?" Pleciesz bzdury. To nie brak odpowiedzi na te pytania wywołuje depresje tylko odwrotnie. To depresja powoduje poczucie braku sensu. Człowiek w depresji nie ma "siły" na marzenia, nadzieje ani na podjęcie próby zmierzenia sie z cytowanymi pytaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: Depresja ma wiele źródeł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.04, 19:39 czy zgwalcony w warszawskim wiezieniu młody chlopak (28 lat)mogl umrzec z powodu depresji?Wiezienie w ktorym byl tez p. Wieczerzak.Chłopak zmarł w kwietniu 13.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Depresja ma wiele źródeł IP: *.net-serwis.pl 02.05.04, 00:31 Boze, jakie to strasznie smutne pewnie mozna umrzec, kiedy sie juz nie chce zyc, ale moge sobie rownie dobrze wyobrazic smierc ze "smiertelnego" leku, stresu, niewyobrazalnego napiecia np.przed ponownym gwaltem lub ponizeniem, przed ktorym nie ma ucieczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halina Do Leokadii IP: *.ip-pluggen.com 27.10.04, 19:00 Powstrzymaj sie od uwag w stylu "piszesz bzdury", bo wlasnie ktos inny moze chcialby to napisac o Tobie, ale byl tak dobrze wychowany ze sie od tego powstrzymal... Z depresja jest tak jak z dyskusja na temat: "Co bylo pierwsze? Jajko czy kura?" Moj ojciec pod koniec zycia wpadl w depresje, bo czul sie stary i niezdolny do tego co przedtem wypelnialo jego zycie. Poza tym, po wypadku z ciezkim wstrzasem mozgu, lekarz zabronil mu prowadzic samochod, co dla ojca bylo "gwozdziem do trumny". Ostatnimi laty tylko za kierownica samochodu ojciec czul sie mlody i wolny jak ptak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Depresja ma wiele źródeł IP: *.net-serwis.pl 02.05.04, 00:37 pozdrowienia Miros, rzadko sie spotyka ten rodzaj widzenia podobnych spraw; podloze zaburzen psychicznych i nerwowych jest czesto natury duchowej, sami psychiatrzy wiedza, ze w licznych przypadkach, kiedy oni sami sa bezradni, osoby duchowne okazuja sie niezwykle skuteczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synergy Re: Depresja ma wiele źródeł IP: *.west.biz.rr.com 01.11.04, 00:00 Miros napisał(a): > Leczenie depresji jogą czy medytacja wschodnia może przynieść efekty odwrotne > od zamierzonych!!! NIE NIE MOZE! Jest to spirytualna kontrola mozgu ktora odraca uwage od codziennych spraw zycia ziemskiego i pozwala na samomotywacje poprzez dyscypline osobista. > Owszem może pomóc ale ryzyko jest zbyt duże, że popddnie w inna fazę > depresji. Depresja jest stanem psychologicznym spowodowanym czynnikami srodowiskowymi. > A leczenie farmakologiczne to nie wszystko. Depresji - stanu psychichnego - NIE WOLNO leczyc srodkami chemicznymi farmakologicznyni, mozna tylko leczyc konsultacjami psychologicznymi i odpowiednia samomotywaja i dyscyplina osobista. > Gdzie pytanie o sens życia, nadzieje, marzenia, obraz siebie itp? To bardzo > wazne przy leczeniu depresji. To sa konsultacje psychologiczne jako jedyna skuteczna metoda motywacji ludzi ktorzy sa pod stresem fizycznym. > Trzeba też zadbać o pacjenta w całości czyli zatroszczyć sie o jego > sferę duchową. Wiele depresji powstaje na tle duchowym, np ktoś żyje > niezgodnie ze swoim sumieniem, popełnił jakieś zło i nie rozliczył się z > tego z sobą, z innymi i z Bogiem. Bzdury piszesz bo nie mozna twierdzic ze ktos kto nie moze sobie poradzic ze sprawami finnsowymi (najczestszy powod depresji) ma klopoty ze swoim sumieniem! > ze popełnił jakieś zło i nie rozliczył się z tego z sobą, z innymi i z Bogiem. Poniewaz BOG to wylacznie jest ujarzona spiritualnie sila natury nie wolno twierdzic ze FILOZOFIA RELIGIJNA i styl zycia zgodny z ta filozofia jest w jaki kolwiek sposob polaczony z poczuciem winy. Jezeli tak jest to trzeba potepoiac wszystkie religie. Bardzo uproszczajac mozna wyciagnac wnioski ze religie: Np. religia katolicka motywuje czlowieka aby sie dzielic z innymi, natomiast religia zydowska motywuje aby wykorzystywac tych ktorzy sa nie zaradni albo sie chca dzielic z innymi wylacznie dla dobra swojej rodziny. Religia BUDDYJSKA wskazuje aby zyc jak najlepiej zanim sie przejdzie do lepszego swiata. Religja islamu potwierdza ze kobieta jest wlasnoscia mezczyzny, i ze za zaniedbanie czy zdrade mezczyzny taka kobiete mozna wykorzystac, gwalcic masowo za nim sie jej publicznie obetnie glowe (SHARIA) i straci za niewiernosc jako "zdrajce mezczyzny" ktoremu miala sluzyc. > Osobnym rodzajem depresji i innych problemów psychicznym jest skutek > zajmowania sie okultyzmem nawet w sposób bierny. > Takich depresji jest mnóstwo. A trzeba zacząć o tym mówić a nie propagować > różne podejrzane praktyki psychiczne. Najgrozniejsza forma depresji jest zawodowa depresja psychiatrow ktorym sie wydaje ze moga rozwiazac problemy wszystkich z wyjatkiem swoich wlasnych. ci ludzie sa z regoly psychicznie chorzy i sobie z tego nie zdaja sprawy i naprawde NIKT im pomoc nie moze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Depresja ma wiele źródeł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 17:25 mam problem jestem z chlopakiem juz 2,5 lata gdy poszedl do nowej pracy zaczelo mi sie cos robic zaczelam sobie wmawiac ze o juz niekocham i ze mi na nim niezalezy ale tak niejest bo go bardzo kocham i bardzo mi na nim zalezy co mam zrobic chudlam 3 kg caly czas sie czegos boje nieiwiem co mi jest prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: Depresja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.04, 21:55 5/5 dobry wynik! Teraz jestem mądra, bo sama to przeżyłam. SAMA przeżyłam i SAMA sobie pomogłam, bo przestałam się tego wstydzić i poszłam po pomoc do lekarza. Teraz jest lepiej i oby tak zotało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gohaś Re: Depresja IP: *.globit / 217.98.57.* 07.07.04, 15:20 chyba to jeszcze nie depresja, ale... jakieś prowadzące ku temu stadium. nie widzę pozytywów w przyszlości, nie chce mi się podejmować wyzwania kolejnych dni. jeszcze wstaję z łóżka, robię wszystko, ale bez przekonania. wszystko sprowadza się do braku sensu, przerażenia życiem, przerażenia konsekwencjami - po co się mordować, żeby się mordować. jeszcze pamiętam stare myśli jasne, ale tak trudno się ich trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biedronka Re: Depresja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 22:04 test ulożony jest niesciśle , poniewaznic konkretnego nie mozna odczytac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: Depresja IP: *.laczpol.net.pl 27.10.04, 16:37 Można chorować na depresję nie wiedząc nic o tym. Przeżyłam to z moją matką. Dowiedziałam się o tym, że jest to depresja po tym, jak targnęła się na życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synergy Re: Depresja IP: *.west.biz.rr.com 31.10.04, 23:32 Martyna napisał(a): > Można chorować na depresję nie wiedząc nic o tym. Przeżyłam to z moją matką. > Dowiedziałam się o tym, że jest to depresja po tym, jak targnęła się na życie. Depresja NIE jest choroba - jest to stan psychologiczny spowodowany czynnikami srodowiskowymi. Ludzie ktorzy popelniaja samobojstwa popelniaja je na skutek lekarstw ktore ich wykanczaja a nie na skutek DEPRSJI! Jest to jeden z najbardziej znanych skandali orkiestrowanych po przez firmy farmaceutyczne. 250,000 osob popelnilo do tej pory samobojstwa pod wplywem lekow "antydepresyjnych". FDA LICENCE TO KILL September 14, 2004 Two to 3 percent of children treated with antidepressants had suicidal thoughts or behavior as a result of the drugs, officials said yesterday based on the Food and Drug Administration's most comprehensive analysis of past clinical trials of the widely used drugs. In a sharp departure from a decade-old position, agency officials said the increase in suicidal tendencies was not a result of the children's underlying depression but was caused by the medications themselves. "Out of 100 patients treated, we may expect to see two to three patients [who] will experience increases in suicidality due to short-term treatment," said Tarek A. Hammad, the FDA analyst who conducted the latest review. The increase, he said, "is beyond the suicidality as a result of the disease being treated." Background Information September 13-14, 2004, Psychopharmacologic Drugs Advisory Committee, Joint Meeting with the Pediatric Advisory Committee. Meeting Information FDA Statement on Recommendations of the Psychopharmacologic Drugs and Pediatric Advisory Committees (9/16/2004) FDA Updates Its Review of Antidepressant Drugs in Children. FDA Talk Paper (issued 8/20/2004) Public Health Advisory: Worsening Depression and Suicidality in Patients Being Treated with Antidepressant Medications (issued 3/22/2004) FDA Issues Public Health Advisory on Cautions for Use of Antidepressants in Adults and Children. FDA Talk Paper (issued 3/22/2004) www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A18791-2004Sep13.html? nav=rss_health www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A18791-2004Sep13_2.html October 15, 2004 Antidepressant medications. In letters issued today, FDA directed the manufacturers of all antidepressant medications to add a "black box" warning that describes the increased risk of suicidality in children and adolescents given antidepressant medications and notes what uses the drugs have been approved or not approved for in these patients. FDA's letters to the manufacturers also discuss other labeling changes designed to include additional information about pediatric studies of these drugs. These labeling changes are applicable to the entire category of antidepressant medications because the currently available data are not adequate to exclude any single medication from the increased risk of suicidality. The agency is directing manufacturers to add a "black box" warning to the health professional labeling of all antidepressant medications to describe this risk and emphasize the need for close monitoring of patients started on these medications. A "black box" warning is the most serious warning placed in the labeling of a prescription medication. Advertisements that serve to remind health care professionals of a product's availability (so-called "reminder ads") are not allowed for products with "black box" warnings. Antidepressant Use in Children, Adolescents, and Adults Food and Drug Administration (FDA) asks manufacturers of all antidepressant drugs to include in their labeling a boxed warning and expanded warning statements that alert health care providers to an increased risk of suicidality (suicidal thinking and behavior) in children and adolescents being treated with these agents, and additional information about the results of pediatric studies. www.fda.gov/bbs/topics/news/2004/NEW01124.html www.fda.gov/cder/drug/antidepressants/default.htm www.fda.gov/cder/drug/antidepressants/default.htm Effected drugs are: Anafranil (clomipramine HCl) Aventyl (nortriptyline HCl) Celexa (citalopram HBr) Cymbalta (duloxetine HCl) Desyrel (trazodone HCl) Effexor (venlafaxine HCl) Elavil (amitriptyline HCl) Lexapro (escitalopram oxalate) Limbitrol (chlordiazepoxide/amitriptyline) Ludiomil (Maprotiline HCl) Luvox (fluvoxamine maleate) Marplan (isocarboxazid) Nardil (phenelzine sulfate) Norpramin (desipramine HCl) Pamelor (nortriptyline HCl) Parnate (tranylcypromine sulfate) Paxil (paroxetine HCl) Pexeva (paroxetine mesylate) Prozac (fluoxetine HCl) Remeron (mirtazapine) Sarafem (fluoxetine HCl) - Serzone (nefazodone HCl) Sinequan (doxepin HCl) Surmontil (trimipramine) Symbyax (olanzapine/fluoxetine) Tofranil (imipramine HCl) Tofranil-PM (impiramine pamoate) Triavil (Perphenaine/Amitriptyline) Vivactil (protriptyline HCl) Wellbutrin (bupropion HCl) Zoloft (sertraline HCl) Zyban (bupropion HCl) Sarafem - PROZAC renamed as "Sarafem" (due to patent expiration to issue extended patent protection) to treat women with PMS for alleged mental illness during menstrual cycles! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZDESPEROWANY Re: Depresja IP: *.unia / 80.51.236.* 31.10.04, 19:51 MOZE:CO TO JEST DEPRESJA? TAKI POWIENIEN BYC TYTUŁ!!!! BO JAK NARAZIE TO NIE WIEM CZY MAM DEPRESJE PO TAKIM TEŚCIE!!! KONKRETY PROSZĘ!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
utopia7 Re: Depresja 01.11.04, 02:18 Gość portalu: FK_MarchEwka napisał(a): > Test wykazuje, że wiem czym jest depresja, ale co z tego jeśli > nie umiem sobie pomóc? A może po prostu nie chce... Problem wlasnie w tym,ze gdybys chciala to nie miala bys depresji Depresja nie spada z deszczem.Jest choroba.Musisz sie z tego wyprowadzic bo sa na to sposoby i to wcale nie wieloletnie kuracje randolf@us-happy-homes.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesia sniadowska Re: Depresja IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.11.04, 00:39 zeby nie zachorowac na depresje trzeba bardzo intensywnie nad soba pracowac.bardzio czesto spotykamy ludzi ktorzy znecaja sie nad nami tzn.ponizaja,zastraszaja,krytykuja,kontroluja mozna wymieniac wiele bodzcow ktore kierowane sa w nasza psychike.mysl to sila i potega i jezeli emitujemy mysl negatywna np.nienawisc, klamstwo,zazdrosc,brak milosci itd...mozemy doprowadzic siebie do depresji.kobiety dotkniete aborcja majace duze poczucie winy wracajace do przeszlosci bardzo czesto cierpia na taki rodzaj schorzenia.radze zwrocic sie do pisma swietego a bog laskawy,milosierny uwalnia od takiego schorzenia.slowo boze to miecz obosieczny przeszywajacy do szpiku kosci do rozdwojenia kosci dajace radosc serca.modlitfa to rodzaj medytacji rozmowa z sila wyzsza.zxyjemy dniem dzisiejszym odcinamy przeszlosc nie zamartwiamy sie o jutro cialo jest odzieniem ,zycie jest pokarmem.jezeli cierpisz na depresje to zadzwon do wiesi ktora bardzo doglebnie zna zagadnienia pisma swietego.caly czas studjuje w kosciele ewangelicznym.chetnie przyjdzie z pomoca.tel.638 15 25 tel.kom.508971409 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Depresja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.04, 18:22 www.polbox.com/d/depresja/w1gaz.html wiele artykułów prasowych o depresji 2 osoby z najbl. otoczenia na to chorują: mama, bo przeszła na emeryt, a dzieci wyfrunęły, walczy z nią farmakologicznie, ale myślę, że dopóki nie znajdzie jakiegoś zajęcia to pewnie będą te górki i dołki mąż, świetnie reaguje na jeden z leków, czasem wystarczy mu 1 tabletka jak czuje, że nastój zaczyna mu się obniżać, zresztą te leki są dobre, mało skutków ubocznych, poza tym to, ze wzajemnie się wspieramy jest b. ważne. z jego doświadczeń wiem, ze nie można czekać, trzeba pójśc do lekarza, on wiele lat temu męczył się nie wiedząc co się z nim dzieje, po dobraniu dobrych leków jest ok, właściwie prawie ich nie bierze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drBach Re: Depresja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.04, 19:43 Radze zglosic sie do psychoterapeuty. Prosze tez zajrzec do serwisu www.drBach.pl Sa tam ciekawe artykuły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arti Re: Depresja IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.04, 21:08 Ja nie wiem czym jest depresja, ale staram sie reagować na zmiany samopoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: addi Re: Depresja IP: *.ifm.liu.se 04.12.04, 07:42 no to mam wynik 5/5 I co z tego? Mam teraz się zapisać na studia z psychologii czy jak? IMHO ten teścik jest bezcelowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilczyca Re: Depresja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 00:19 nie trać czasu... Skoro wiesz... potem jest jeszcze ciężej... a znałam też takich dla których było i za późno. Odpowiedz Link Zgłoś