Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc

31.07.09, 19:18
z powodu bardzo złego samopoczucia trafiłam do kardiologa po szeregu badaniach
tz. echo serca okazało się że mam wypadanie przedniego płatka zastawki
mitralnej oraz niewielki tętniak w przegrodzie miedzy przedsionkowej z niedo
poszerzoną prawa komorą ,pyzatym badanie ciśnieniowe hol tera też nie jest
zbyt ok bardzo źle się czuje. konsultacje u lekarza mam wyznaczona na
październik czy mam spokojnie czekać. Co mi jest .
Obserwuj wątek
    • easyblue Re: Proszę o pomoc 31.07.09, 20:57
      forum.kardiolo.pl/ To najlepsze forum, zapytaj koniecznie. Odpowiadają
      tam czasami lekarze z ŚCChS w Zabrzu.

Czy lekarz określił stopień wypadania płatka? Co powiedział? Zlecił dodatkowe
      badania? Ile masz lat?
      Ja mam wypadanie płatka w stopniu niewielkim, acz uciążliwym. Ale nie jest to
      straszna rzecz, daje się z tym żyć całkiem dobrze. Dodatkowo mam arytmię która
      często podobno idzie w parze z wypadającym płatkiem. BIorę concor /odstawiłam,
      bo jestem w ciąży/, potas /jego brak nasila m.in. arytmię/. No i tabletki na
      uspokojenie, gdy serce za bardzo szaleje. Brałam też tabletki na depresję, któe
      świetnie wyleczyły moją nerwicę i prawie wyeliminowały problemy z sercem.
      Lekarz zalecił mi dużo pić - przy wiotkiej zastawce to konieczne, by ewentualne
      bakterie, które przedostały się do krwiobiegu nie osiadły na owej zastawce, co
      mogło by się skończyć jej całkowitym zniszczeniem i w efekcie wszczepieniem
      sztucznej, może też być przyczyną zapalenia mięśnia sercowego, a to już o wiele
      cięższy kaliber, niż sztuczna zastawka, z któeą cąłkiem fajnie daje sie żyć.
      Muszę też co jakiś czas badać poziom potasu /biorę na stałe kaldyum/, bo jego
      nawet niewielki brak może spowodować problemy z sercem - męczliwość, duszność,
      zawroty głowy, kołatania itd.
      Jeżeli jesteś osobą nerwową - koniecznie poszukaj pomocy w psychiatry - to ten
      lekarz najczęściej przepisuje leki np. na depresję. Taką wizytę zalecił mi
      kardiolog - i chwała mu za to. Tabletki brałam długo, ale efekt łądnie się
      utrwalił i z concoru 5 zeszłam do 1,25 po czym odstawiłam całkowicie. Lekarz mi
      nawet pogratulował:)
      Niestety, odnośnie tętniaka niewiele mogę Ci pomóć:( Podobnie jeżeli chodzi o
      poszerzoną komorę - może to skutek owego wypadającego płatka?
      Jeżeli jesteś z Katowic lub okolic mogę Ci dać namiary na przychodnię /niestety
      prywatną/, gdzie przyjmuje bardzo dobry kardiolog, który jako jedyny podjął się
      wyciągnięcia mojej znajomej z zapalenia mięśnia sercowego.
      • sto100krota Re: Proszę o pomoc 01.08.09, 22:12
        Bardzo dziękuje za odpowiedz na mój apel mam 35 lat jestem z Łodzi na razie nic
        więcej nie wiem co do stopnia wypadania płatka mam jedynie to echo i hol tera
        ciśnieniowego to tyle jeszcze raz dziękuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka