Dodaj do ulubionych

jagnięcina a rak

04.01.04, 11:11
Wczoraj w programie tv usłyszalam, ze na świecie mieso z jagniąt znane jest
jako produkt zapobiegajacy chorobom nowotworowym.Ile w tym prawdy?
Obserwuj wątek
    • Gość: brumbak Re: jagnięcina a rak IP: *.crowley.pl 04.01.04, 11:48
      zero
      to taki bzdurny news

• lola211 Re: jagnięcina a rak 04.01.04, 12:13
        Zaciekawiło mnie to, bo w programie wystąpił pan Kluska, bardzo bogaty
        biznesmen,ostatnio sławny po aferze z Optimusem, który teraz zamierza
        zainwestowac w hodowle jagniat.
        Własnie on zapodał te info, chodzi pewnie o rozreklamowanie takiego miesa, u
        nas w zasadzie niespotykanego.

• alinaw1 Re: jagnięcina a rak 04.01.04, 12:34
          Jadam jagnięcinę (nauczyłam się tego w Afryce Pólnocnej, gdzie to powszechne
          mięsiwo), więc może rak mnie nie dosięgnie? Cóż z tego, skoro zjadam też inne
          rzeczy naładowane jakąś chemią, wdycham okropne powietrze i żyję w stresie?!
          • Gość: hydrogen Profilaktyka antynowotworowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.04, 16:06
            Ja też ostatnio przerzuciłem się na jagnięcinę. Nie wiem czy można mówić o tym,
            że zapobiega ona chorobom nowotworowym. Być może chodowla owiec nie jest tak
            zdegenerowana jak chodowla świń i stąd ich mięso jest bardziej wartościowe od
            wierprzowiny? Ale to tylko przypuszczenie, choc chciałbym wierzyć, że owieczka
            którą jem pasła się na pastwisku i nie była karmiona jakąś ochydną paszą z
            fabrykowego przemiału.

Co do profilaktyki antynowotworowej to polecam lekturę książek prof Juliana
            Aleksandrowicza (np "U progu medycyny jutra"). Autor dowodzi bardzo
            przekonująco, że choroba nowotworowa powstaje gdy człowiek jest narażony na
            działanie jakiegoś szkodliwego czynnika (np pewnych pleśni i grzybów, szczegóły
            znajdziecie w książkach) ORAZ jego organizm nie potrafi zagrożenia
            zneutralizować.

Zdolność organizmu do zwalczania komórek nowotworowych jest w olbrzymim stopniu
            uzależniona od podaży biopierwiastków w naszej diecie. Bardzo dużą rolę odgrywa
            tu magnez i selen. Prof Aleksandrowicz, który zajmował się głównie białaczką,
            dowiódł, że w pewnych miejscach ziemi jest to choroba w ogóle nie znana. Były
            to miejsca charakteryzujące się m in wysokim stężeniem Mg w glebie i żywności.

Warto dodać, że w Polsce świetnym źródłem biopierwiastków jest NIEOCZYSZCZONA
            sól kamienna (prof Aleksandrowicz szczególnie polecał sól z Bochni i Kłodawy)
            oraz Dolomit (Mg).

Warto też dodać, że komórki nowotworowe odżywiają się głównie węglowodanami.
            Stąd dobrą profilaktyką, oraz metodą leczenia, jest dieta niskowęglowodanowa.

Pozdrawiam
      • Gość: TenCoWieWszystko Re: jagnięcina a rak IP: *.icpnet.pl 04.01.04, 17:38
        Nie do konca - naukowcy zmierzyli poziom kwasu sialowego w miesie roznych
        zwierzat - najwiecej wyszlo w jagniecinie,wolowinie,najmniej w kurczaku,rybach.

A teraz cala prawda - im wiecej tego kwasu tym wieksza reakcja 'alergiczna"
        organizmu" - wprowadzamy przeciez obce bialko.Troche to filozoficzne, ale za
        pare lat kto wie,moze cos z tego wyniknie. Jedno jest pewne nie dowiedziono
        dzialania przeciwnowotworowego , ale mysle ze o to co napisalem chodzilo
        autorowi postu.
    • Gość: Bogdan Re: jagnięcina a rak IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 00:07
      A oto kilka informacji o jagnięcinie,które znalazłem w literaturze i
      czasopismach.
      W wielu krajach[Izrael,Francja,Włochy czy kraje arabskie]jagnięcina i baranina
      obok wołowiny jest podstawowym rodzajem spożywanego mięsa.Najsmaczniejsze jest
      mięso z jagniąt do 0,5 roku.Mięso jagnięce jest bardzo pożywne i lekko
      strawne.Ponadto zawiera więcej niż inne gatunki mięsa potasu,fosforu i
      magnezu,a więc pierwiastków potrzebnych do rozwoju organizmu ludzkiego,a przede
      wszystkim kośćca u dzieci.
      Prowadzone we Francji intensywne badania wskazują na występowanie w mięsie
      jagnięcym czynnika ograniczajacego rozwój chorób nowotworowych w postaci kwasów
      orotowych.Wytwarzane przez organizm młodej owcy kwasy orotowe są wykorzystywane
      do produkcji preparatów i leków antyrakowych.
      Jagnięcina jest ponadto praktycznie produktem bezcholesterowym.
      Dania z jagnięciny w krajach Zachodnich są nieodzowne na każdym wykwintnym
      przyjęciu,gdyż są wyrazem gościnności i elegacji.Ich niepowtarzalny smak
      zadawala najwybredniejszego smakosza.
      Od siebie dodam,że próbowałem robić szaszłyki z różnych mięs[karkówka,polędwica
      wieprzowa,wołowa czy końska],ale żadne nie dorównywało szaszłykom z
      baraniny.Jest jeden warunek.Owca i przyprawy muszą pochodzić z nieskażonych
      terenów.Aby o tym przekonać się musicie przyjechać do mnie w Bieszczady.
    • Gość: Jasio Baranie gadki... IP: *.ipt.aol.com 05.01.04, 08:33
      > Jezeli to istotnie ...jagniecina, to raka praktykowac mozna z przyjemnoscia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka