Dodaj do ulubionych

Witaminy prenatalne

26.07.13, 15:57
Poprzednie watki o witaminach prenatalnych maja juz kilka lat. Zwracam sie z zapytaniem o obecnie polecane suplementy. Jakie sie u Was ostatnio sprawdzily?
Obserwuj wątek
    • amelka75 Re: Witaminy prenatalne 16.09.13, 08:22
      Nie wiem jak witaminy prenatalne maja sie sprawdzac, ale ja urodzilam zdrowe dziecko po witaminach z Cvs.
      • arybka68 Re: Witaminy prenatalne 16.09.13, 14:36
        a ja nie brałam witamin i też zdrowa :D
        • klaudona Re: Witaminy prenatalne 16.09.13, 17:28
          Dziecko bedzie zdrowe chyba ze mama ma duze braki w organizmie. Za to mama moze miec problemy (np wypadajace wlosy, lamliwe paznokcie), bo dziecko jak pasozyt wezmie sobie z ogranizmu matki to, co potrzebuje.
      • mtree Re: Witaminy prenatalne 19.10.13, 09:53
        ja caly czas zazywam Prenatal bo dobrze wplywa na moje niskie zelazo.Mam 3 dzieci iostatnie jeszcze karmie piersia. Kupuje Gummibears Prenatal oraz ostatnio kupilam z Nature's Bounty,jest bogatszy w zelazo.
        • edytkus Re: Witaminy prenatalne 19.10.13, 20:22
          Ja dostalam od lekarza samples VitaMedMD One Rx with Quatrefolic. Byly niesamowite - WSZYSTKIE ciazowe dolegliwosci jak reka odjal. Niestety samples wystarczyly tylko na dwa tygodnie, gdy poszlam z recepta do apteki okazalo sie ze moje uzbepieczenie nie pokrywa zadnych prenatal vitamins a te przepisane kosztuja az $150 na miesiac. Ze strony producenta zamowilam o wiele tansza wersje www.vitamedmdrx.com/OneRx.aspx ale dopiero zazylam jedna kapsulke wiec nie wiem czy sa tak samo efektywne. Na facebook czesto zamieszczaja kody znizkowe.
      • mtree Re: Witaminy prenatalne 08.07.14, 05:06
        Ja bralamNatures bounty z wholefoods .A pozatymzdrowo sie odzywiamijadlamduzowarzyw w naturalnej postaci
    • didi.00 Re: Witaminy prenatalne 21.10.13, 02:47
      U mnie Neevo o ile dobrze pamietam nazwe. Troche drogie ale warte ceny odrazu zawarto DHA
      • edytkus Re: Witaminy prenatalne 21.10.13, 19:33
        didi.00 napisała:

> U mnie Neevo o ile dobrze pamietam nazwe. Troche drogie ale warte ceny odrazu z
        > awarto DHA

NeevoDHA sa tylko na recepte, dla high risk pregnancies. I nie sa "troche" drogie. Sa horrendalnie drogie, jak na witaminy oczywiscie. Te, ktore kupuje tez maja DHA a kosztuja 6 razy taniej niz Neevo.
        • klaudona Edytkus 22.10.13, 04:44
          W ciazy jestes, Edytkus?
          • edytkus Re: Edytkus 22.10.13, 04:53
            klaudona napisała:

> W ciazy jestes, Edytkus?

ano przytrafilo sie
            • kunegunda.online Re: Edytkus 22.10.13, 18:37
              gratulacje!!! Ja bralam Vitafol one z DHA.
            • klaudona Re: Edytkus 22.10.13, 19:05
              Gratulacje!
              • arybka68 Re: Edytkus 22.10.13, 19:09
                gratulacje edytkus :)
                • edytkus Re: Edytkus 22.10.13, 19:23
                  Dziekuje dziewczyny.
                  • neldar Re: Edytkus 15.11.13, 14:18
                    Edytkus gratuluje I zycze zdrowej ciazy! Dziekuje za rekomendacje.
                    Na czas staran kupilam organic prenatal z Pure Synergy. Jak sie nam powiedzie, to sprawdze mozliwosc wykupienia polecanego suplementu.
                    • edytkus Re: Edytkus 18.11.13, 16:40
                      neldar napisała:

> Edytkus gratuluje I zycze zdrowej ciazy!

Dzieki.

Dziekuje za rekomendacje.
                      > Na czas staran kupilam organic prenatal z Pure Synergy. Jak sie nam powiedzie,
                      > to sprawdze mozliwosc wykupienia polecanego suplementu.

Nie kazdy organizm toleruje dane witaminy, po niektorych ma sie np. taki wstretny metaliczny smak w ustach. Podobno najlepsze sa w postaci żelkow, ale wszystko w swoim czasie. Powodzenia w staraniach :)
    • white-kropka1101 Re: Witaminy prenatalne 19.11.13, 01:25
      vitamedmd plus, vitaminy i mineraly z dha, do tego serwuje sobie wit d i calcium
      • edytkus Re: Witaminy prenatalne 19.11.13, 03:48
        white-kropka1101 napisała:

> vitamedmd plus, vitaminy i mineraly z dha, do tego serwuje sobie wit d i calciu
        > m

ale przeciez w tych witaminach juz jest wit. D i wapn! nie przedobrzysz?
        • white-kropka1101 Re: Witaminy prenatalne 20.11.13, 18:51
          mam duzy niedobor wiec ustalilam z lekarzem w jakiej dawce mam je przyjmowac

edytkus napisała:

> white-kropka1101 napisała:
          >
          > > vitamedmd plus, vitaminy i mineraly z dha, do tego serwuje sobie wit d i
          > calciu
          > > m
          >
          > ale przeciez w tych witaminach juz jest wit. D i wapn! nie przedobrzysz?
          >
          • edytkus Re: Witaminy prenatalne 20.11.13, 20:06
            Dzieki za odp., tak sie zastanawialam czy to zalecenie lekarza. Ja odstawilam wszystkie inne suplementy i lekarstwa, ale zyje sokiem pomaranczowym i jajkami wiec mysle ze akurat wapnia i wit. D nie powinno mi brakowac. A z drugiej strony swoje lata juz mam. Na jakiej podstawie wiesz ze masz niedobor akurat tych dwoch elementow? Acha, i jescze mam pytanie odnosnie wit. prenatalnych. Ty bierzesz wlasnie te gumisiowe, tak? Czy rzeczywiscie latwiej sie je przelyka (masz jakies proownanie do innych witamin?)?
            • white-kropka1101 Re: Witaminy prenatalne 25.11.13, 21:50
              na podst badania krwi, ktore wykonywane sa u mnie obowiazkowo. Te wiamimy ktore biore teraz nie zelkowate i cxzasem staja kolkiem w przelyku powodujac odruch wymiotny. Nie bardzo wierze w wit-zelki
              Ja mam do ciebie pyt z innej beczki. Nie wiem w ktorym tc jestes aale moze...Masz moze jakis sprawdzony sposob na refluks, ktory spedza mi sen z powiek?
              • edytkus Re: Witaminy prenatalne 25.11.13, 23:28
                white-kropka1101 napisała:

> na podst badania krwi, ktore wykonywane sa u mnie obowiazkowo.

ja tez mam czesto badania krwi, za ostatnie przyszedl rachunek na 8,5 tys. Nie wiem jak ja to wszystko posplacam.

Te wiamimy ktore
                > biore teraz nie zelkowate i cxzasem staja kolkiem w przelyku powodujac odruch
                > wymiotny. Nie bardzo wierze w wit-zelki

hmm, wydawalo mi sie ze sa "soft" ale wychodzi na to ze sa takie jak moje

> Ja mam do ciebie pyt z innej beczki. Nie wiem w ktorym tc jestes aale moze...Ma
                > sz moze jakis sprawdzony sposob na refluks, ktory spedza mi sen z powiek?

poczatek drugiego. Wspolczuje, ja na szczescie tym razem nie mam zadnych efektow ubocznych (oprocz zmeczenia) ale czytalam ze najlepsze sa kiszone (jak polskie) ogorki. Sok z ogorkow neutralizuje kwasy zoladkowe czy cos w tym stylu.
              • amelka75 Re: Witaminy prenatalne 29.11.13, 07:55
                czy ci chodzi o zgage? bo ja mialam w ciazy i bralam/chrupalam Tumms, naprawde mi pomagaly i dodatkowo dostarczaja wapn.
    • marta2777 Re: Witaminy prenatalne 03.12.13, 00:43
      Ja polubilam similac prenatal - osobna buteleczka z multivitamins i sosobna DHA/lutein (zapakowane w pudeleczku razem). Dobrze po nich sie czułam/ czuje ( bo nadal 3 miechy po porodzie zazywam). Z tego co sie orientowalam, to wsród kobiet w ciazy sa popularne, bo zawierają wyższa dawkę jodu niż inne witaminy, a jod wiadomo ważny w ciazy jest.
      Tylko nie wiem czy będziesz chciała je zażywać, jak Ci napisze, ze urodziłam ponad 10 funtowe dziecko hahaha
      • marta2777 Re: Witaminy prenatalne 03.12.13, 00:49
        Edytkus gratulacje!!!
        • edytkus Re: Witaminy prenatalne 03.12.13, 04:16
          marta2777 napisała:

> Edytkus gratulacje!!!

Dzieki.

10lbs?! OMG, jak Twoje plecy wytrzymaly noszenie takiego dryblaska? ;)) Moja corka gdy sie urodzila wazyla tylko 5 lbs.

PS. Moja corka do tej pory nie moze sie nauczyc ze lbs to funty. Gdy rozwiazuje zadania z matematyki mowi ze wyszlo jej ze cos tam wazy np. 3 labels. LOL
          • neldar Re: Witaminy prenatalne 03.12.13, 22:11
            Nie przeszkadzaloby mi to absolutnie. Najwazniejsze jest zeby ciaza, a potem dziecko i mama byli zdrowi. Moj pierwszy synek rowniez mial prawie 10 lb jak sie urodzil;) a teraz nie widac tego po nim na tle rowiesnikow.
            Gratuluje Maluszka I dziekuje za rekomendacje.
            • edytkus Re: Witaminy prenatalne 04.12.13, 15:17
              Moja corka gdy sie urodzila wazyla tylko 5.5 funtow (ale teraz kto wie jak to bedzie). Ale szybko nadgonila ;) Pediatra przy kazdej wizycie sie dziwil jakie to polskie dzieci w niemowlectwie sa wielgaśne a potem takie szczuple. Hmm, lepiej tak niz na odwrot.
              • marta2777 Re: Witaminy prenatalne 13.12.13, 07:57
                Moze coś w tym jest :) Mój synek pojutrze skończy 4 mięs i wagowo faktycznie nie jest kolosem pomimo, ze urodził sie ciężki . Ze swoją urodzeniowa waga zaczal wysoko powyżej 100 centyla, teraz jest na 20 centylu. Za to jest ciagle b. długi. Urodził sie dlugasny 22", i wciąż jest długi chyba koło 28" teraz. To dużo jak na czteromisieczniaka. Nosi ubranka, nawet spodnie, na 9 mięs.
      • white-kropka1101 Re: Witaminy prenatalne 08.12.13, 02:09
        a od kiedy to witaminy maja wplyw na wage dziecka?
        • marta2777 Re: Witaminy prenatalne 13.12.13, 07:47
          To miał być żart :)
    • edytkus Re: Witaminy prenatalne 23.01.14, 08:36
      A co wy na to? Z tego watku wynika ze w Polsce zaleca sie brac kwas foliowy tylko przez pierwszy trymestr. Nigdy wczesniej sie z tym nie spotkalam.
      forum.gazeta.pl/forum/w,586,114525189,,kwas_foliowy.html?v=2
      • kunegunda.online Re: Witaminy prenatalne 23.01.14, 17:28
        tak to prawda, tylko kwas foliowy, zero witamin albo jesli juz to witaminy bez wit A, podobno na poczatku rozwoju dziecko nie czerpie witamin z organizmu tylko pozniej, wiec zalecaja witaminy w 2 trymestrze ale z dalej z zawartoscia kwasu foliowego . Kwas fiolowy dobrze jest lykac gdy sie planuje ciaze 2 mce przed.
        • edytkus Re: Witaminy prenatalne 23.01.14, 21:46
          kunegunda.online napisała:

>podobno na poczatku rozwoju dziecko nie czerpie witamin z organizmu tylk
          > o pozniej, wiec zalecaja witaminy w 2 trymestrze ale z dalej z zawartoscia kwas
          > u foliowego .

No to nie rozumiem czy w Polsce dzieci rozwijaja sie na odwrot?
          Birth defects occur within the first 3-4 weeks of pregnancy. So it's important to have folic acid in your system during those early stages when your baby's brain and spinal cord are developing.
          Problem w tym ze w tym czasie wiekszosc kobiet nawet nie wie ze jest w ciazy.

>Kwas fiolowy dobrze jest lykac gdy sie planuje ciaze 2 mce przed.
          Ostatnio nawet przekonuja zeby ojcowie planowanego potomstwa tez przyjmowali kwas foliowy:
          www.sciencedaily.com/releases/2013/12/131210113315.htm
          • kunegunda.online Re: Witaminy prenatalne 23.01.14, 21:58
            Nie wiem czy dobrze zrozumialas co napisalam,kwas foliowy dziewczyny biora przez caly okres ciazy I jak sama napisalas to kwas foliowy jest potrzebny do rozwoju cewy nerwowej u dzidzi.dlatego kwas jest jakby najwazniejszy na poczatku rozwoju jak przed I przez caly okres do konca. Poczytaj na temat wit A ze niby nie wskazana na pocz ciazy. Ja w pl nawet widzialam wit.prenatalne bez wit A. Byc moze tutaj jest pies pogrzebany ;) ja jak bylam w ciazy 3 lata temu to czytalam o tym samym czym jestescie teraz zaskoczona.
            • kunegunda.online Re: Witaminy prenatalne 23.01.14, 22:55
              Poza tym czemu jestes zaskoczona tym ze biora kwas foliowy a pozniej witaminy WG zalecen lekarza.w witaminach dalej jest kwas foliowy. Malo tego jak jestes w ciazy za nim zglosisz sie do lekarza jestes tak 6-8 tc wiec prawie polmetek lub koniec 1 trymestru,przez ten czas bierzesz Sam kwas foliowy.malo tego tutaj lekarze zalecaja wit z dha Przynajmniej ja sie z tym spotkalam,w pl niekoniecznie,ciezko znalezc wit z dha.a poza tym co kraj to obyczaj.wiec nie przejmuj sie tym tak to co jest w USA moze byc dziwne DLA pl I na odwrot ;)
    • edytkus Re: Witaminy prenatalne 20.06.14, 04:43
      Dobre witaminy prenatalne z bardzo dobrym skladem (tzn. jest wszystko co trzeba) ma w ofercie Similac. Na Amazon maja swietne reviews (i to kilkaset a nie kilka). Kupowalam w BabiesRUs , w opakownaiu jest kupon znizkowy, a sklep ma czasem promocje wiec mozna kupic za mniej niz $10. Mozna sie zapisac na stronie Similac, wtedy przysylaja samples i kupony do domu. Polecam zainteresowanym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka