Dodaj do ulubionych

Interpretacja usg

10.05.12, 18:47
Proszę o jakieś wskazówki co do wyników usg: Obie nerki przy wypełnionym pęcherzu ze szczelinowatym poszerzeniem ukm. Pęcherz po mikcji pozostaje w pęcherzu ok.21 ml moczu. po mikcji ukm nerki prawej poszerzony, miedniczka o wymiarach 13x9mm.
pani doktor powiedziała tylko tyle,że nie jest to dobry wynik,a wynik z nieprawidłościami. Należy zgłosić się do poradni urologicznej, a tam pewnie wykonają niezbędne badania... więc nadal nic nie wiem, a strasznie się martwię.
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: Interpretacja usg 11.05.12, 14:16
      Poszerzenie układu kielichowo-miedniczkowego nie jest stanem normalnym. Może wynikać z trudnościach w odpływie moczu z nerki w wyniku jakiejś przeszkody np.złogów, torbieli,zwężenia itp. U dzieci występuje razem z refluksem. Zaleganie moczu-fizjologicznie nie powinno występować. Oznacza, ze dziecko nie wysikuje się do końca, że słabo działają zwieracze (różne przyczyny). Nie pamiętam ile lat ma Twoje dziecko bo czym innym jest zaleganie 21ml u dziecka 2 letniego a czym innym u dziecka 12 letniego. Z tego co kojarzę jesteś ze Szczecina-zapisz się do Poradni Urologicznej na Wojciecha do dr Antoszewskiego-cudowny i mądry człowiek.
      • betticzka Re: Interpretacja usg 16.05.12, 14:04
        Bardzo Ci dziękuję. Nasze dzieci są z tego samego rocznika (jak mały się urodził bywałam na forum marcóweczki). W piątek odbieramy wyniki moczu i posiewu, a w następnym tygodniu jestem umówiona z podanym przez ciebie doktorem. Jeszcze raz dziękuję.
        • guderianka Re: Interpretacja usg 16.05.12, 16:10
          Dobrze Cię zapamiętałam zatem smile
          Czy mnie pamieć nie myli czy Ty też miałaś się przepisać i chyba przepisałas do "mojej'przychodni (Pogodna). Tam lekarze robią Ci takie hocki-klocki ze skierowaniami ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka