wuwujama
18.11.13, 14:43
Bardzo prosze o ocene sytuacji, podpowiedzi co moge zrobic. Opisze moze sytuacje.
Corka lat 10 z hakiem od roku ma problemy z bakteriami w moczu, powtarzajacymi sie zakazeniami. Zaczyna sie od biegunki, pozniej dochodzi bol nerek z obu stron i czeste parcie, objetosc wydalanego moczu jest rozna. Czasami pojawia sie uczucie klucia z pecherzu ale nie w trakcie oddawania moczu. Nie ma pieczenia, szczypania itp odczuc. Pojawia sie tez popuszczanie malych ilosci moczu. Nie ma goraczki, jest zawsze stan podgoraczkowy od 37 do 37,3 stopni. W nocy corka 2-3 razy wstaje do lazienki, co normanie jej sie wcale nie zdarza.
Daje corce duzo do picia, przegotowanej wody z sokiem z cytryny, herbaty zurawininowej, je suszona zurawine. Zawsze idziemy do lekarza, sa bakterie, zwykle bardzo duzo oraz podwyzszone leukocyty, reszta jest dobra. Raz miala robiona morfologie, wyniki ksiazkowe. Dostaje antybiotyki i przechodzi. Badanie kontrolne jest czyste. Dwa razy corka miala robiony posiew przed wprowadzeniem antybiotyku i nic nie wyhodowano, mimo ze w badaniu ogolnym byly bardzo liczne bakterie i objawy oczywiscie zakazenia. Po kilku tygodniach, dwoch miesiacach powracaja bakterie i te same objawy. Ostatnie zakazenia miala we wrzesniu i po wyleczeniu antybiotykiem pediatra przepisala Furagine do lykania na noc, corka brala ja przez miesiac, caly czas je suszona zurawine i codziennie kubek wody z cytryna. Mimo tego znowu pojawilo sie zakazenie. Lekarka dala skierowanie tylko na badanie ogolne, bo i tak nie mozemy czekac z podaniem antybiotyku na wynik, bo jest silny bol nerek. Teraz corka bierze antybiotyk czwarty dzien i nareszcie minal bol nerek, zwiekszone parcie nadal jest, ale na pewno do konca antybiotyku przejdzie, bo zawsze przechodzilo.
Pol roku temu zrobilam corce prywatnie usg brzucha, wszystko bylo idealnie. Miesiac temu zrobilismy drugie usg juz panstwowo w przychodni i w opisie jest niewielkie zaleganie moczu oraz nerki po przebytych zakazeniach, reszta jest dobra. Lekarka robiaca badanie powiedziala, ze corka powinna przez dluzszy czas, nawet rok jesc oslonowo Furagine. Pediatra twierdzi, ze usg jest dobre i nie ma potrzeby kontroli u nefrologa. Corka miala tez wykonywane badanie z krwi mocznik, kreatynina, jony i cos tam jeszcze i wszystkie wyniki sa dobre.
Nie wiem, co mam robic, bo zakazenia co chwile sie powtarzaja, corka traci lekcje z powodu choroby. Zapisalam ja prywatnie do nefrologa, ale musimy czekac prawie 2 tygodnie, bo sa kolejki. Chcialabym wiedziec, czego mam oczekiwac od tego lekarza? Czy corka nie powinna miec zrobionych dodatkowych badan? Martwi mnie ze glownym objawem zakazen jest duzy bol nerek.
Corka nigdy wczesniej nie miala problemu z pecherzem, nerkami, zadnych zakazen, zaczelo sie rok temu.
Pomozcie prosze.