Dodaj do ulubionych

dołączam niestety do was

20.08.04, 11:45
u Zosi (10 m-cy) stwierdzono lewostronny reflux 1 stopnia.
Z tego co już czytałam nie jest to poważne i lekarka też uspokaja że oznacza
to tylko zwiększoną podatność na zakażenia.
Podobno dziecko z tego wyrasta - czy wiecie może jak długo to trwa?
pozdrawiam,
Antonina
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: dołączam niestety do was 20.08.04, 17:00
      Z tego co wiem, masz niedlugi okres czekania. Czeka sie, az dziecko bedzie mialo
      rok i robi sie ponownie cystografie. Wtedy sprawdza sie, czy dziecko wyroslo,
      czy tez reflux nadal jest lub sie poglebil. U 80% dzieci nawet bardzo wysoki
      reflux potrafi zaniknac, wiec nie musisz sie praktycznie martwic wink))
      Uszka do gory.
      • hanna26 Re: dołączam niestety do was 21.08.04, 00:42
        U naszej córki również w wieku 10 miesięcy stwierdzono refluks 1 stopnia -
        niestety stało się to przy okazji ciężkiego zakażenia przewodu moczowego. Teraz
        mała jest już zdrowiutka (ma (1,5 roku), bierze profilaktycznie 1/4 tabletki
        furaginu - codziennie na noc. W szpitalu powiedzieli nam, że z tej wady dziecko
        wyrasta przeważnie w drugim roku życia. Więc liczymy, że juz niedługo. Nie
        martw się, najważniejsze, że dziecko jest zdrowe.
        • antonina_74 Re: dołączam niestety do was 21.08.04, 13:25
          Witaj, u nas też było ciężkie zakażenie i szpital (chyba bez tego nie robi się
          cystografii?) ale 2 mies. temu - od tamtej pory nic, choć raz złapałam
          zakażenie w fazie początkowej, jeszcze bez gorączki, i na szczęście furagina
          wystarczyła żeby zahamować rozwój zakażenia.
          Zosia też ma brać furagin a raczej jego zastępnik - siraliden (mam nadzieję że
          nie pokręciłam pisowni) codziennie wieczorem.
          Cieszy mnie to co napisałaś że dziecko wyrasta w 2 roku życia, bałam się że to
          jedna z tych chorób typu azs które męczą aż do okresu dojrzewania.
      • antonina_74 Re: dołączam niestety do was 21.08.04, 13:21
        Witaj, dziękuję za pocieszenie smile My mamy mieć cystografię za 6 miesięcy i
        kontrole u urologa co 3 miesiące plus oczywiście badania moczu co miesiąc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka