lilikwiat Re: KTO JEST KIM?? 04.02.07, 21:14 Witam ! Jestem Liliana z Poznania, mama 6 miesięcznej Amelki. Amelia w wieku 3,5 mies. miała ZUM - e.coli 500 tys. Mocz zbadany przypadkiem, objawów nie miała żadnych. Wyleczona Biofuroksynem. W tej chwili jestem przed decyzją o cystografii. Mała posiewy ma ok, ale w ogólnym badaniu dużo leukocytów (do 20, 25). Ostatnie usg brzuszka idelane. Forum czytam od niedawna, ciesze się, że mogę tu znależc wiele porad. Pozdrawiam. Lilka Odpowiedz Link
gilori Re: KTO JEST KIM?? 10.02.07, 16:05 Witam. Mam na imię Milena. Moja córeczka nazywa się Weronika. Ma 2,5 misiąca.Jesteśmy ze Świdnicy. Dwa tygodnie temu miała Zum i Urosepsę. Wczoraj badanie wykazało, że znowu ma Zum. Czuję się bezradna. Nie wiem co robić Odpowiedz Link
gannia Re: KTO JEST KIM?? 16.02.07, 20:05 Witam Mam na imię Ania, jestem z Warszawy. Mam troje dzieci - 7 letnich chłopców bliźniaków i 9 miesięcznej córci. Majka miała ZUM w wieku 6 miesięcy (tylko raz)..Zrobiliśmy USG i wyszedł zdwojony układ kielichowo miedniczkowy. Nefrolog zleciła cystografię (która wydawała mi się zupełnie niepotrzeba, byłam pewna, że córcia jest zdrowa), wyszły obustronne refluksy II/III stopnia Cieszę się, że znalazłam to forum, mam nadzieję, że przyjmiecie nas do swego grona.. Odpowiedz Link
elcia78 Re: KTO JEST KIM?? 17.02.07, 23:19 Witam. Jestem mamą 4 miesięcznego Kacperka. Trafiłam tu z powodu podejrzenia refluksu u mojego szkraba. W wieku 2 miesięcy miał ZUM. Na szczęście cystografia wyszła ok. Kacper jest zdrowy. Zaglądam tu jednak aby podzielić sie zdobytymi doświadczeniami (niewielkimi ale kiedy mogę to odpowiadam) Pozdrawim i życzę zdrówka wszystkim dzieciaczkom. Odpowiedz Link
ezuza1 Re: KTO JEST KIM?? 22.02.07, 14:15 Ela ,córka Zuzia,lat 7 refluks II st. od 2002r. 5 ZUM-ów , moczenie pierwotne alergia , astma. mieszkamy w Warszawie Odpowiedz Link
zuzulamoni Re: KTO JEST KIM?? 22.02.07, 18:48 Witam bardzo serdecznie.To mój pierwszy raz na waszym forum.Moja córcia Zuza ma 7 miesięcy i jesteśmy po ZUMie w wigilię.Cystografia wykazała reflux do prawej nerki.Przy mikcji nie ma nasilenia refluxu.To chyba dobrze? Wasze wypowiedzi mnie przerażają...Co to będzie??? Odpowiedz Link
likewa Re: KTO JEST KIM?? 17.03.07, 23:51 Witam serdecznie, mam na imię Ewa jestem mamą dwóch chłopców Olka 6,5 i Maćka 4,5. Z młodszym synkiem od dwóch miesięcy borykamy się z krwinkomoczem. szukając informacji na temat chorób nerek tak trafiłam na to forum. Mieszkam w okolicach Trójmiasta. Pozdrawiam wszystkie Mamy i trzymam kciuki za nasze dzieciaczki i nas. Odpowiedz Link
pluskotka Re: KTO JEST KIM?? 21.03.07, 14:49 Hey, mam na imię Paula i jestem z Bełchatowa. Urodziłam się w 1989 roku, mam więc prawie 18 lat. Jeśli chodzi o moje schorzenia, to na szczęście mam tylko nerkę prawą hypoplastyczną (mniejszą, słabszą, niżej położoną i zrotowaną), nadciśnienie tętnicze i zapędy na niedoczynność tarczycy. Odpowiedz Link
zajana Re: KTO JEST KIM?? 22.03.07, 03:50 witam wszystkich nazywam sie ania. moja 6 mieiseczna coreczka zostala dzisiaj poddana badaniom na wykrycie refluxu. badanie potwierdzilo przypusczenia lekarzy. nie wiem jescze jak barzo zaawansowana jets choroba . jutro mam konsultacje z lejarzem. ale jetsem strasznie pzrerazona.czy to moja wina? iza urodzila sie 3 tygodnie za wczesnie?co wlasciwie powoduje ta chorobe. mala byla w szpoitalu z infekcja drog moczowych 2 tygodnie temu. mama matlik w glowie. przerazenie. prosze o rade Odpowiedz Link
2006.mea Re: KTO JEST KIM?? 04.04.07, 18:57 Cześ jestem Agata.Syn Bartek 5 lat,córka Magda 1rok. Piaseczno.Syn ma refluks zaczynał z III/IV stopniem.Corka ma zwężoną cewkę Odpowiedz Link
2006.mea Re: KTO JEST KIM?? 04.04.07, 22:16 Cześc madziulec mam roczną córeczkę u której cystografia wykazała zwężenie cewki moczowej.Może jesteś w stanie podac mi więcej informacji na ten temat.Pozdrawiam Odpowiedz Link
agula801 Re: KTO JEST KIM?? 21.04.07, 15:36 Witam! Jestem mamą dwu miesięcznej Basi.W 33 tyg ciąży wykryli u Malej poszerzenie UKM w obu nerkach,u miesięcznej Basi juz tylko w jednej.Teraz niestety mamy bakterie w moczu,czekamy na potwierdzenie wynikuStrasznie sie boje pobytu w szpitalu,bpo zupelnie nie wiem jak to wygląda..Pozdrawiam! Agnieszka Odpowiedz Link
yvon.ka Re: KTO JEST KIM?? 27.04.07, 17:14 Witam wszystkich! Mam na imię Iwona, mam córcię Magdalenę (3latka). Ma stwierdzoną bakterię chlamydii na cewce moczowej. Objawy: comiesięczny ZUM z białkomoczem, ciałkami ketonowymi, leukocytozą... Silne pieczenie przy siusianiu, od zawsze... Niunia jest przebiegła: "mamuć mnie nic nie boli, jest ok", ale mama widzi co dziecko przeżywa, jak się męczy, dlatego wzięłam się ostro za zbieranie informacji. Postanowiłam działać. Mam nadzieję, że wygram z tym ustrojstwem... Pozdrawiam wszystkie mamusie i ich pociechy! Musimy być dzielne... dla naszych promyczków... Odpowiedz Link
mar969 Re: KTO JEST KIM?? 10.07.07, 17:40 Marta z Marek. Mama 7-letniego Alanka. Synek ma Reflux III stopnia, zastawki cewki tylnej, a właściwie blizny po ich wycięciu oraz kłopoty z pęcherzem moczowym. Odpowiedz Link
kropka73 Re: KTO JEST KIM?? 26.07.07, 13:11 Witam, Dość długo juz śledzę wątki tego forum. Moja córka Jagna ( 4 lata ) odkąd ukończyła rok miała nawracajace ZUM-y. Leczona była zachowawczo ( głównie furagin, jeśli trzeba - antybiotyki ), ale do tej pory bez większych efektów. Trzy tygodnie temu robioną miała w Zabrzu cystografię, która wykazała III stopień refluks jednostronny, lewostronny. Zastanawiamy się, co dalej. Mieszkamy w Czestochowie. Jowita Odpowiedz Link
kasiaok3 Re: KTO JEST KIM?? 06.08.07, 14:21 Kasia, mama rocznego Tomka. Mały gdy miał ok. 7 miesięcy przeszedł ZUM po przeleczeniu furaginą okazało się że w posiewie wychodzi mu proteus mirabilis. Lekarze podejrzewają zastawkę na przewodzie moczowym, czekają nas badania i nie bardzo wiem co dalej. Odpowiedz Link
ninka_2007 Re: KTO JEST KIM?? 14.09.07, 21:38 Witam serdecznie.Agnieszka mama 3,5 misięcznej Ninki - jesteśmy z Krakowa. Podejrzewam - po odbiorze wyników badań krwi, moczu i posiewu - że Ninka ma ZUM. pozdrawiam Aga Odpowiedz Link
ikaes Re: KTO JEST KIM?? 19.09.07, 14:10 Mam na imię Ilona, moja córeczka Basia ma prawie 15 miesięcy (pojutrze skończy), mieszkamy w Warszawie. Pod koniec sierpnia 2007 okazało się, że Basia ma refluks moczowy, poszerzony moczowód, średniozaawansowane wodonercze i miąższ nerki lewej zbliżony do prawidłowego. 1 października będziemy mieli cystografię i wtedy wszystko się okaże. Jeżeli będzie operacja, to na Kopernika, a diagnostyka na Szaserów. Odpowiedz Link
ikaes Re: KTO JEST KIM?? 19.09.07, 14:13 Jeszcze dodam, że oprócz Basi mam jeszcze przedszkolaka Franciszka Józefa (niemal 5-latka). Odpowiedz Link
domimi05 Re: KTO JEST KIM?? 29.09.07, 20:40 Joanna,Dominika, 7miesiecy Skoczow Dominika urodzila sie z przepuklina oponowo-rdzeniowa okol.krzyzowo- ledzwiowej. Refluks pecherzowo-moczowodowy 1st. obustronny.Problem ze zwieraczem odbytu. Odpowiedz Link
banka26 Re: KTO JEST KIM?? 02.10.07, 09:35 Monika Szczecin, mama 14 miesicznego Dawida, zdiagnozowane ZUM- W TRAKCIE LECZNIA. Pozdrawiam Odpowiedz Link
urodzona13 Re: KTO JEST KIM?? 19.10.07, 21:24 Coreczka 2,5 roku, Wrocław. Troskliwa mama dwójki dzieci po ponad roku ciszy zmagająca się z nawracającym Zum-em. Odpowiedz Link
f3f Re: KTO JEST KIM?? 25.10.07, 15:42 Witam jestem mamą 3,5 miesięcznego Michałka u którego stwierdzono poszerzenie UKM w obu nerkach. Odpowiedz Link
izuncia78 Re: KTO JEST KIM?? 06.12.07, 20:08 Mam na imię Iza, jestem z Gdyni, u mojego kochanego synka Wiktorka zdiagnozowano refluks obustronny czynny II i w jednej II i III stopnia, staram sie o tym nie myśleć i wierzę, że to minie Odpowiedz Link
00-sylwia75 Re: KTO JEST KIM?? 26.10.07, 22:37 Witam.Jestem mamą dwuletnich bliżniaczek.U jednej stwierdzono lewostronny refluks 4 st.Jesteśmy z Rybnika Odpowiedz Link
momu Re: KTO JEST KIM?? 29.10.07, 10:20 Witam. No i przyszło i nam sie dopisać na tą listę Maksio ma 6 miesięcy i własnie stwierdzono mu obustronny refluks moczowy II stopnia. Jesteśmy z Warszawy i leczymy się u dr Jacka Rutki. Odpowiedz Link
herianek Re: KTO JEST KIM?? 23.11.07, 13:15 Witam mam na imie Kasia mój synek Szymon ma 7 miesięcy i właśnie dwa dni temu dowiedziałam sięże ma reflux obustronny 4 i 5 stopnia.Jestem załamana do 5 miesiąca był zdrowy a póżniej zaczęły sie wymioty i gorączka z niewiadomych przyczyn .Przeszedł już 3 zum-y Był już 4 razy w szitalu.Prosze o jakieś dobre słowo nadzieje że będzie dobrze.Boje sie że bardzo odbije się to na jego nerkach. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
kozaczek25 Re: KTO JEST KIM?? 10.12.07, 16:35 DOłączamy niestety do grona zumowców Nikolka ma 23mce i wlasnie jestesmy po cystografii i wyszedl refluks II/III stopnia. Pozdrawiamy wszystkie dzieciaki i zatroskane mamuski Odpowiedz Link
esiaczek2 Re: KTO JEST KIM?? 01.01.10, 20:54 witam mam na imię estera. tez mam problem z refluxem. moja 11 miesięczna antosia ma obustronny V stopnia. wiemy o tym od urodzenia i ma przetokę. a jak skonczy rok chca jej "naprawic" moczowody. a co proponują twojemu szymkowi? moja córeczka też miała zumy chyba7 ale juz pięc miesięcy mamy spokój bo zaczęłam ja leczyc homeopatycznie. mala zaczęła przybierac na wadze dobrze sie rozwija a w szpitalu jesteśmy tylko dla kontroli. do tej pory nasze nereczki nie mialy dużych uszkodzeń pokazuje to babanie scyntygrafia nerek pewnie wam tez to zrobią. teraz nie wiem jak jest bedziemy mieć we środe usg i cała sie trzęse co tam wyjdzie. trzymam za was kciuki i czekam na wiadomośc. tez mam synka szymona ma 3,5 roku i jest zdrowy.pozdrawiam. Odpowiedz Link
esiaczek2 Re: KTO JEST KIM?? 01.01.10, 20:56 teraz zobaczylam ze to wiadomosc z 2007 roku to wy juz pewnie wszystko macie wyleczone. Odpowiedz Link
bartus1208 Re: KTO JEST KIM?? 31.01.08, 17:21 Agnieszka Zgierz, mama 8 letniej Zuzi zdrowej i 6 miesięcznego Bartusia- na razie robimy badania jeszcze nie wiadomo co sie okaże. Odpowiedz Link
mango977 Re: KTO JEST KIM?? 18.02.08, 09:32 Agata z Gdańska, mama 7 letniej (zdrowej) Zuzi i 2,5 miesięcznego Mateuszka z kolejnym ZUMem - jesteśmy w trakcie diagnozowania Odpowiedz Link
dorcia223 Re: KTO JEST KIM?? 15.03.08, 21:39 Dorota, Kraków, mama Julci (22.05.2004), jeszcze nie wiem co jest mojej córeczce-mam nadzieję, że okaże się, ze nic )) Narazie jestem przestraszona i niedoinformowana. Cieszę się, że tu trafiłam )) Odpowiedz Link
aga.44 Re: KTO JEST KIM?? 22.03.08, 20:35 Hej!Mam na imię Agnieszka, córcia Weronisia ma 12 miesięcy,syn Artuś 4 lata.Mieszkamy w Kielcach.Weronisia ma refluks jednostronny II stopnia.W grudniu mamy powtórną cystografię,jeśli po raz drugi wyjdzie,że ma refluks będzie operowana.Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link
ilianag Re: KTO JEST KIM?? 30.03.08, 17:20 Jestem Iliana, mama Ewy (3.01.2004). Mieszkamy w Krakowie. Nie mam na razie potwierdzonej diagnozy. Od blisko pół roku moja Ewcia ma nawracajace ZUM. Tu probuje sie dowiedziec sama tego, czego lekarze mi nie powiedza... Wiem, ze prawda rodzi sie w dyskusjach. Odpowiedz Link
iwammm Re: KTO JEST KIM?? 09.07.08, 09:45 Cześć mam na imie Iwona .Mama rocznego synka Filipa,który ma refluks III/IV stopnia i b.czeste nawracajace zakazenia ukł.moczowego.Leczymy sie w Krakowie w Prokocimiu.Iliana ile ma Twoja córeczka,jak czesto ma infekcje i u kogo sie leczycie? Odpowiedz Link
betibor Re: KTO JEST KIM?? 02.08.08, 15:37 Hej ,jestem Beata mój synek Tomus ma 11 m-cy i właśnie zdiagnozowali u niego reflux lewostronny II stopnia.Teraz czekamy na wizytę u naszej nefrolog-trafiliśmy do niej dzieki temu forum.pozdr. Odpowiedz Link
kerokyc Re: KTO JEST KIM?? 31.03.08, 21:13 Cześć mam na imię Agata. Jestem mamusią dwojga dzieci. Mikołaj ma 2,5 roku-urodził się bez jednej nerki. Kamila ma 9 miesięcy- refluks V i IV stopnia. Mieszkamy w Bydgoszczy. Odpowiedz Link
justa110 Re: KTO JEST KIM?? 23.04.08, 12:41 Witajcie, Mam na imię Beata, moja córeczka Justynka obecnie liczy sobie 4,5 roku. Od roku jesteśmy pod opieka lekarza nefrologa. W rozpoznaniu wpisano ZUM, ale dopisano "do dalszej diagnostyki". Mieszkamy w Opolu. Jestem tu dopiero od wczoraj, ale to forum otworzyło mi oczy na wiele rzeczy. Bardzo wam wszystkim dziękuję! Odpowiedz Link