agulak12 03.11.10, 10:22 Czym Wasze dzieci były ostrzyknięte, bo moje dziecko zostało ostrzyknięte vurduxem zamiennikiem defluxu. Dowiedziałam się o tym dopiero przy wypisie,a podobno ma on inny skład. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: ostrzyknięcie 03.11.10, 12:16 Vurdex jest podobnym preparatem jak deflux. Ja jednak znalazlam u Marka Górniaka cos takiego "Moje osobiste rozczarowanie tańszymi substytutami Defluxu występującym w Polsce pod nazwami Vurdex i Urodex znalazło potwierdzenie w referacie prof. Schwentnera przedstawionym 24 września 2010 roku na 4 Warszawskiej Konferencji Urologii Dziecięcej. Okazuje się, że nie tylko mają one odmienną budowę chemiczną ale zawierają substancje o potencjalnie szkodliwym działaniu. Co ciekawe, preparaty produkowane rzekomo w Niemczech, nie zdobyły tam w ogóle rynku. Ilustracje referatu do pobrania tutaj (wielostronnicowy plik .TIF, długi czas pobierania, najlepie "zapisz element docelowy jako...")." (www.marekgorniak.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=16&Itemid=16) Odpowiedz Link
agulak12 Re: ostrzyknięcie 03.11.10, 14:48 Ten sam artykuł czytałam i nie wiem co robić . Moje dziecko 17 listopada ma mieć drugi zabieg ostrzyknięcia vurdexem , gdyż w naszym szpitalu w Kielcach tego właśnie używają . Lekarz twierdzi , że jest dopuszczone i mogą tego używać . Ja jednak jestem pełna obaw . Odpowiedz Link
madziulec Re: ostrzyknięcie 03.11.10, 22:13 Spokojnei mozesz napisac do dr Gorniaka, jest z nami w pewien sposob zarzyjazniony, i zapytac o jego zdanie na ten temat. Mysle jednak, ze skoro jeden zabieg robilo sie jakim s preparatem to drugi trzeba tym samym, ale moge si emylic. Odpowiedz Link