Dodaj do ulubionych

problemy z leukocytami??

17.11.04, 23:08
Mam poważny problem,proszę o radę?Moja 4letnia córka od roku ma bardzo złe
wyniki moczu(leukocytów do 20).Badanie USG(pierwsze)wyszło chyba dobrze
oprócz tego,że jest przerośnięta kolumna środkowa w prawej nerce.Na drugie
USG mamy termin na 25listopada(aż się boimy iść).Jest pod kontrolą nefrologa
w Katowicach,ale jak narazie brała tylko Furagin,Urosept i czasami Baktrim.
Te złe wyniki są bey przerwy,a robimy je co 10 dni.Robiliśmy też posiew,ale
nic w nim nie wyszło.Teraz czekamy na wyniki kolejnego z abiogramem czy coś
takiego.estem odsyłana od lekarza do lekarza i nikt y tym nic nie robi
dalej,a ja się poważnie martwię.Poradżcie mi.
Iwona
Obserwuj wątek
    • anakon Re: problemy z leukocytami?? 18.11.04, 10:50
      Chyba zdecydowanie powinna Twoja corka miec rozszerzona diegnostyke, chocby w
      kierunku refluxu i zmian w nerkach...bo jakos nie wydaje mi sie, zeby normalne
      bylo trzymanie dziecka niezmiennie na tych samych lekach kiedy nie ma poprawy!.
      Trzeba szukac przyczyny, bo chyba norma nie jest 20 leukocytow...(tzn na pewno
      nie jest ,norma u dziewczynek jest do gora 10 w osadzie)Musisz albo wymoc na
      nefrologu dalsza diagnostyke, albo przynajmniej skonsultowac to z jakims innym
      nefrologiem, no i jeden posiew to stanowaczo za malo, zwlaszcza, ze jak pisza
      dziewczyny czesto posiewy wychodza falszywe i dodatnio i ujemnie, wiec warto
      zrobic go kilka razy. Tak ze do roboty, bo sprawa nie jest blaha, a USG jest
      jednym z lzejszych badan jakie moga czekac Twoje dziecko w tej diagnostyce...
      • kargab Re: problemy z leukocytami?? 18.11.04, 16:00
        Dziękuję za odpowiedż,właśnie załatwiłam sobie skierowanie do drugiego
        nefrologa na 6grudnia zobaczymy czy rozwiążą mój problem i zmienią leczenie i
        badania których nam jeszcz nie wykonano.Czekam też na wyniki drugiego
        posiewu.Dzisiaj też zrobiłam kolejne badanie moczu w trakie podawania dziecku
        Baktrimu żeby sprawdzić czy spadają leukocyty.
        • kargab Re: problemy z leukocytami?? 25.11.04, 11:30
          Odebraliśmy wyniki moczu,które robiliśmy podczas podawania Bactrimu oczywiście
          leukocyty spadły do zera(wiem że to tylko na chwilę bo za kilka dni znów będą
          wysokie).Mam też wynik z posiewu jest w nim bakteria Escherichia Coli.Co dalej?
          Idę jeszcze dziś na USG napiszę wieczorkiem co wynikło z badania.Pozdrawiam i
          proszę o wsparcie bo zaczynam się tym wszystkim co raz bardziej denerwować.
          • kargab Re: problemy z leukocytami?? 25.11.04, 19:48
            Jak już pisałam rano mam wyniki posiewu jest tam Escherichia coli w 1ml jest
            10do 5potegi,jest też coś co nazywa się Enterococus sp. wrażliwy na ampicylinę
            (nie wiem co to jest i co to znaczy).Byłyśmy też na Usg i znów z niego nic nie
            wynika poza tym że nadal jest przerośnięta kolumna w prawej nerce i po mikcji
            zalega mocz w pęcherzu.Jutro dzwonię do pani nefrolog w Katowicach żeby
            zobaczyć co powie i ide do pediatry z wynikami.
            • kargab Re: problemy z leukocytami?? 03.12.04, 21:32
              Byłam ostatnio u pediatry i nic nie powiedziała na nasze wyniki tylko
              wzdychneła.Dzwoniłam do mojej pani nefrolog(dr Gielas może ktoś zna?)i kazała
              podać córce Urotrim i witaminę C przez osiem dni,a po tym zrobić badanie
              moczu.W poniedziałek jedziemy do Katowic-Ligoty do innego nefrologa żeby
              wreszcie dowiedzieć się czegoś konkretnego.Jak wrócimy to dam znać czego się
              dowiedziałam.
              • kargab Re: problemy z leukocytami??-cd 25.01.05, 13:10
                Jak pisałam byłam wreszcie u innego nefrologa.Na pierwszej wizycie pani doktor
                pooglądała wyniki(leukocytów ok.15-20-25,poj.kr.Sz.Ca++,nast ępne po 7
                dniach:leukocytów 2-3).Dostała Urotrim i znow badania(leukocytów6-10,a po 9
                dniach:leukocytów ok.15-20).Pojechaliśmy na drugą wizytę,teraz dostała Furagin
                spowrotem bo po Urotrimie nie ma żadnej poprawy.Na miejscu musieliśmy zrobić
                badanie moczu i posiew.Dziś dzwoniłam i w moczu nic nie ma,posiew jest
                ujemny.Więc nic już z tego nierozumiem(a badania ostatnie były robione 20
                stycznia,a na drugi dzień byłam u lekarza,to jakim cudem wyniki są już dobre,a
                nie dostawała żadnych lekarstw).Powiedziano nam,że trzeba będzie zrobić
                cystografię i już się denerwuję.W czwartek kolejne badania moczu w trakcie
                podawania Furaginy.Zgłupiałam bo jednego dnia wyniki sa straszne,a na drugi
                dobre.Co z tym robić i co o tym wszystkim myśleć??
                • mami7 Re: problemy z leukocytami??-cd 25.01.05, 14:07
                  Może badania zrobiono w inyym laboratorium? MOże inny był sposób pobrania?

Tak czy siak, cystografia wyjaśni bardzo wiele i nie jest taka straszna wink))
                  • kargab Re: problemy z leukocytami??-cd 25.01.05, 23:03
                    Właśnie,że nie zmieniłam laboratorium u siebie,a te wynik z następnego dnia
                    były robione w szpitalu.Pobieram zawsze tak samo,prawidłowo.Najdziwniejsze jest
                    to,że kiedy robiłam jej te badania w szpitalu to nie był to pierwszy mocz tylko
                    popołudniowy i bez mycia dziecka(w skandalicznych warunkach).Więc jakim cudem w
                    nich nic nie ma?
                    • anakon Re: problemy z leukocytami??-cd 26.01.05, 08:38
                      tzn, czy wyniki te negatywne i te ostatnie dobre byly robione w tym samym
                      szpitalnym laboratorium???bo to potrafi byc spora roznica...
                      • kargab Re: problemy z leukocytami??-cd 26.01.05, 10:51
                        Te wyniki które wyszły źle były robione u mnie w mieście w laboratorium tam
                        gdzie zawsze robię,a ten wynik który zrobiłam w szpitalu było to pierwsze
                        badanie w tym miejscu(bo lekarka chciała mieć jakieś porównanie).Teraz zmieniam
                        laboratorium i od jutra zanoszę gdzie indziej(sprawdzimy jakie tam będą wyniki).
                        • zabcia1970 Re: problemy z leukocytami??-cd 26.01.05, 18:19
                          dziwna lekarka? pzewaznie lekarz chce wyniki z tego laboratorium gdzie sam
                          pracuje . Ajak bedziesz tak zmieniac to dopiero dostaniesz kręćka . Moja
                          propozycja zapytaj sie o najbardziej wiarygodne laboratorium i weś tam zacznij
                          robic wyniki.tak na marginesie mój kolega tak robił synowi wyniki ze w
                          niektórych laboratoriach juz powinien nie zyć. (czasami w szpitalach są
                          całodobowe laboratoria i tam tez robi sie wyniki ale sie za nie płaci )
                          pozdrawiam.
                          • kargab Re: problemy z leukocytami??-cd 26.01.05, 18:47
                            U nas wszyscy lekarze są chyba dziwni.Ja wszystkie badania robię sama na własną
                            rękę i było to najbliższe laboratorium przychodni do której należę,a ostatnie
                            badanie było robione w CZD w Katowicach-Ligocie bo tam kazała nam zrobić
                            lekarka.Teraz mam zamiar zrobić w dwóch różnych laboratoriach żeby mieć jakieś
                            porównanie.
                  • zabcia1970 Re: problemy z leukocytami??-cd 25.01.05, 23:44
                    nie wiem czy wiesz o soku z żurawin i piciu pokrzywy to wszystko dla dobra
                    układu moczowego.pozdrawiam
                    • kargab Re: problemy z leukocytami??-cd 26.01.05, 10:48
                      Dzięki.Sok z żurawiny pijemy,a pokrzywy nie próbowałam,ale może zacznę.
                      • kargab Re: problemy z leukocytami??-cd 28.01.05, 11:47
                        Moja radość z dobrych wyników nie trwała długo.Wczoraj zrobiłam badanie a
                        wyniki są takie:leukocytów-gęsta pokrywa pw,erytrocyty świeże-liczne,erytrocyty
                        wyługowane-pojedyncze,bakterie- dość licze.Dzoniłam do lekarki kazała podać
                        antybiotyk Zinat lub Augmentin(będę popołudniu latać po lekarzach i załatwiać
                        receptę).A przecież miało być dobrze,przecież brała Furaginę??!!Znowu mamy
                        jechać do Ligoty w czwartek zmienić leczenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka