Dodaj do ulubionych

prosze o rade :-)

08.12.04, 13:28
Gdy mój synek miał 2 tygodnie wyladowaliśmu w szpitalu z infekcja dróg
moczowych, bakteria E.Colli , wyleczona augmentinem w tydzień. Od tej pory ,
a synek ma juz 4,5 miesiaca, sprawdzam mu regularnie mocz, co tydzien badanie
ogólne i raz w miesiącu posiew i wszystko jest ok. Na wypisie ze szpitala
zalecili nam cystografie po ukonczeniu 3 miesiąca, USG nerek nie wykazało
żadnej wady. Do chwili obecniej nie mogę sie zdecydowac czy isc na tą
cystografie, radziłam sie kilku pediatrów i kazdy ma inną teorie. Czy na moim
miejscu narazałybyście malucha na stres i RTG? Czy skoro nie było nawrotu i
USG wyszło o.k to mogę traktowac te infekcje jako "przypadek". Z góry
dziekuje za każdą rade.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: prosze o rade :-) 08.12.04, 13:29
      Isc! Ja bym poszla, nawet po to, by wykluczyc ew. wady ukladu moczowego. W
      koncu z czegos sie to zakazenie ukladu moczwego wzielo prawda??????
    • bramante Re: prosze o rade :-) 08.12.04, 13:30
      ahaaa tak przy okazji, bo jestescie skarbnicą wiedzy wink co oznaczają szczawiany
      wapnia w moczu ?
      • madziulec Re: prosze o rade :-) 08.12.04, 13:34
        Szczawian wapnia.

W normalnym moczu szczawian wapnia jest obecny w stężeniu wysycającym i dlatego
        normalny człowiek może formować i eliminować kryształy szczawianu wapnia w
        moczu. Wzrost częstości wydzielania wapnia i/lub szczawianu może doprowadzić do
        przesycenie szczawianem wapnia. W doświadczeniach in vitro pokazano że przez
        wzrost stężenia wapnia w moczu rośnie wysycenie szczawianem wapnia ale szybko
        osiąga plateau podczas gdy wzrost w moczu stężenia szczawianu daje w wyniku
        szybkie przesycenie moczu. Przeto stężenie szczawianu okazuje się być głównym
        czynnikiem ryzyka w wytracaniu się szczawianu wapnia.
        Nawet przy nieobecności choroby jelit spożywanie dużej ilości żywności bogatej
        w szczawiany powoduje wzrost wydzielania szczawianów w moczu przynajmniej u
        niektórych tworzących kamienie, i przeto może to doprowadzić do wzrostu liczby
        i rozmiarów kryształów szczawianu wapnia w moczu.

Naukowo....
        • mami7 Re: prosze o rade :-) 08.12.04, 15:51
          Mniej naukowo o szczawianach wapnia w moczu - mogą oznaczać kamienie.
          Bez paniki, analizę pozostawiłabym jednak lekarzowiwink

Z cystografią ja bym się wstrzymała. Ale bacznie obserwować należałoby dziecko.
          Badania badaniami, ale pod czujnym okiem cała reszta.
          Możesz też pójść na konsultację do specjalisty - nefrologa - i on wtedy podpowie i zleci ewentualnie badanie.

Pozdrawiam
    • anakon Re: prosze o rade :-) 09.12.04, 09:42
      Ja bym sie wstrzymala jeszcze z cystografia, tzn. jak dziecko bedzie troszke
      wieksze, przy kontroli moczu czestej masz w miare gwarancje, ze dziecku nic sie
      z powodu ew. wady nie dzieje, a im wieksze tym latwiej jakos sie na takie
      badanie wybrac, choc pewnie go nie unikniesz...(50% dzieci z ZUM w 1szych 2
      latach zycia ma wady, wiec jakas szansa jest i za i przeciw)
    • bramante Re: prosze o rade :-) 09.12.04, 12:26
      hmm wiecie co...mój poprzedni pediatra zalecił dawac małemu wapno , ze niby
      dziecko jak rosnie to potrzebuje srata tata, nie ukrywam ze w koncu od tego
      mamy lekarzy zeby im ufac wiec dawałam małemu ( rownoczesnie kazał dawac D3!!)
      Po tym jak chciał zaaplikowac małemu silny antybiotyk na podstawie
      przekłamanych badan moczu, zmienilam lekarke i ta sie za głowe złapała, ze mały
      brał ponad miesiac te wapno. Myslicie ze to od tego moga byc te szczawiany
      wapnia?
      Kurde czekam dzis na swieze wyniki, mam nadzieje ze juz tego nie bedzie confused
      • anakon Re: prosze o rade :-) 10.12.04, 13:41
        wlasnie odebralam kolejny wynik ogolnego, leukocyty 8-10cryingale dziewczynka to
        chyba jeszcze nie tak zle...)erytrocyty-0-1; licznw szczawiany wapnia....i juz
        zglupialam, mowia tu laborantki, ze to moze byc efekt zbyt malej ilosci picia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka