katarzyna.br 05.01.05, 13:08 Mam pytanie: w jakich ilościach to podajecie, jak długo, czy jest jakaś poprawa, no i przede wszytskim jaka diagnoza skłoniła lekarza do zapisania tego dziecku? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: Cardura - do mam które podają to dziecku 05.01.05, 13:14 Cardura® Cardura® XL Doxazosin Antihypertensivum, prostatostaticum ATC: C 02 CA 04 , G 04 CA Pfizer Wykaz: B tabl.: (1 mg) 30 szt. (Rp) 30% tabl.: (2 mg) 30 szt. (Rp) 30% tabl.: (4 mg) 30 szt. (Rp) 30% tabl. o zmodyf. uwalnianiu: (4 mg) 30 szt. (Rp) 30% tabl. o zmodyf. uwalnianiu: (8 mg) 30 szt. (Rp) 30% Skład 1 tabl. zawiera 1 mg, 2 mg lub 4 mg doksazosyny. 1 tabl. o zmodyfikowanym uwalnianiu zawiera 4 mg lub 8 mg doksazosyny. Działanie Selektywny, kompetycyjny bloker postsynaptycznych receptorów a1- adrenergicznych. Obniża ciśnienie tętnicze krwi w wyniku zmniejszenia obwodowego oporu naczyniowego. Po podaniu jednorazowej dawki dobowej istotne klinicznie obniżenie ciśnienia tętniczego utrzymuje się przez całą dobę po podaniu. Zachodzi stopniowe obniżanie ciśnienia tętniczego krwi z maksymalnym obniżeniem po 2-6 h od podania. U pacjentów z naciśnieniem wartości ciśnienia w pozycji stojącej i leżącej są podobne. Nie występuje zjawisko tachyfilaksji. Rzadko obserwowano zwiększenie aktywności reninowej osocza i tachykardię po długim okresie stosowania. Doksazosyna powoduje również obniżenie stężenia triglicerydów i stężenia całkowitego cholesterolu oraz istotne podwyższenie stosunku HDL/całkowity cholesterol. Leczenie doksazosyną prowadzi do zmniejszenia przerostu mięśnia lewej komory serca, hamuje agregację płytek i zwiększa aktywność tkankowego plazminogenu. Ponadto doksazosyna zwiększa wrażliwość na insulinę u pacjentów, u których była ona obniżona. Podawanie doksazosyny pacjentom z łagodnym rozrostem gruczołu krokowego powoduje znaczną poprawę parametrów urodynamicznych i zmniejszenie dolegliwości. Uważa się, że działanie doksazosyny w łagodnym rozroście gruczołu krokowego jest wynikiem selektywnej blokady receptorów a-adrenergicznych w błonie mięśniowej trzonu i torebki prostaty oraz w szyi pęcherza moczowego. Po podaniu doustnym doksazosyna jest dobrze wchłaniana. Stężenie maksymalne we krwi osiąga po 2 h dla tabletek standardowych i po 8-9 h dla tabletek XL. Około 98% leku wiąże się z białkami osocza. Jest metabolizowana głównie drogą O-demetylacji i hydroksylacji. Mniej niż 5% dawki jest wydalane z moczem w postaci nie zmienionej. Eliminacja leku ma charakter dwufazowy, a T0,5 końcowej fazy eliminacji wynosi 22 h. Wskazania Nadciśnienie tętnicze. Łagodny rozrost gruczołu krokowego. Przeciwwskazania Nadwrażliwość na pochodne chinazoliny. Niedociśnienie (obecnie lub w wywiadzie), niedrożność przewodu pokarmowego, niedrożność przełyku lub zwężenie światła przewodu pokarmowego w wywiadzie, ciężka niewydolność wątroby. Pacjenci z przetoką pęcherza moczowego, bezmoczem lub postępującą niewydolnością nerek; pacjenci z łagodnym rozrostem gruczołu krokowego i współistniejącym przekrwieniem w górnych drogach moczowych, przewlekłymi zakażeniami układu moczowego lub kamicą pęcherza moczowego. Dzieci. Brak odpowiednich badań klinicznych dotyczących stosowania preparatu u kobiet ciężarnych lub karmiących piersią - w ciąży i okresie karmienia piersią stosować jedynie w przypadku, gdy potencjalne korzyści przewyższają potencjalne ryzyko wystąpienia działań niepożądanych. Ostrożnie stosować w ciężkich chorobach serca (obrzęk płuc spowodowany zwężeniem aorty lub zwężeniem zastawki dwudzielnej, niewydolność serca przy wysokiej pojemności minutowej, prawostronna niewydolność serca spowodowana zatorem płucnym lub wysiękiem osierdziowym, lewokomorowa niewydolność serca z niskim ciśnieniem napływowym), w niewydolności wątroby. Działanie niepożądane Niedociśnienie ortostatyczne (rzadko połączone z omdleniem) oraz objawy niespecyficzne, takie jak osłabienie, zaburzenia równowagi, obrzęki. Następujące objawy były opisywane podczas przyjmowania leku lecz związek przyczynowy nie został ustalony: tachykardia, uczucie kołatania serca, zaburzenia rytmu serca, ból w klatce piersiowej, nasilenie dusznicy bolesnej, zawał serca, udar mózgu. Wyjątkowo opisywano przypadki nietrzymania moczu. Dawkowanie Doustnie. Nadciśnienie tętnicze: pełny zakres dawek wynosi 1-16 mg na dobę. Zaleca się rozpocząć leczenie od dawki 1 mg podawanej raz na dobę przez 1-2 tyg. Następnie dawka może być zwiększona do 2 mg na dobę i podawana przez kolejne 1-2 tyg. W razie konieczności dawka może być zwiększona w podobnych odstępach czasowych do 4 mg, 8 mg i 16 mg zależnie od reakcji pacjenta. Zalecana dawka wynosi 2-4 mg na dobę. Tabletki XL: zazwyczaj 4 mg raz na dobę, w razie konieczności dawkę można zwiększyć do 8 mg raz na dobę. Łagodny rozrost gruczołu krokowego: początkowa dawka wynosi 1 mg raz na dobę. W zależności od indywidualnych parametrów urodynamicznych i nasilenia objawów dawka może być następnie zwiększana do 2 mg, później do 4 mg i do maksymalnej zalecanej dawki 8 mg na dobę. Zalecany odstęp przy zwiększaniu dawki wynosi 1-2 tyg. Zalecana średnia dawka 2-4 mg podawana raz na dobę. Tabletki XL: zazwyczaj 4 mg raz na dobę, w zależności od reakcji pacjenta dawkę można zwiększyć do 8 mg raz na dobę. Uwagi W początkowym okresie leczenia należy kontrolować ciśnienie krwi. Lek może zaburzać zdolność do prowadzenia pojazdów i obsługę maszyn (szczególnie w początkowym okresie leczenia). R/3568; R/3569; R/3570; 4314; 4315 Odpowiedz Link
katarzyna.br Re: Cardura - do mam które podają to dziecku 05.01.05, 15:04 Dziękuje za odpowiedż, jednakże to samo wyczytałam z ulotki informacyjnej. Chodzi mi głównie o doświadczenia mam w stosowaniu tego leku. Pozdrawiam Odpowiedz Link
boglas1 Re: Cardura - do mam które podają to dziecku 05.01.05, 18:07 Jest to alfa-bloker , blokuje receptory szyi pęcherza. Wskazniem są wady anatomiczne ( np. leczenie stanu po resekcji zastawki cewki tylnej ) , lub czynnościowe przeszkody. Spotkałem się z podawaniem Cardury u niemowlęcia kilku miesięcznego w CZD ( tego nie ma w ulotce ) Dawki - 1/4 mg - 1/2 mg . Dzieciom kilkuletnim daję 0.5 do 1 mg. Wskazania j/w. Odpowiedz Link
jusiagra Re: Cardura - do mam które podają to dziecku 05.01.05, 21:07 Witaj Kasiu mam synka 15 miesięcznego który choruje na wodonercze 2 miesiące temu miał przecinanie zastawek cewki tylnej i po tym zabiegu lekarz (CZDZ) kazał podawać cardure podajemy ją naczczo rano 1/2 tabletki rozpuszczonej w wodzie po pietnastu minutach możemy podawać jedzenie. 4 lutego jedziemy na badania urodynamiczne i będziemy wiedzieli czy kuracja tym lekiem przynosi skutki -Pozdrawiam Odpowiedz Link
krakowskamama Re: Cardura - do mam które podają to dziecku 06.11.17, 10:40 hej Jasiagra, czy moge Cie prosic o info jak sie cala historia u Was potoczyla? tez mamy podobne problemy i cardure od 2ch lat bierzemy , bede wdzieczna za kontakt na prywatny email krakowskamama@gazeta.pl , dziekuje bardzo Odpowiedz Link
jolanta121 Re: Cardura - do mam które podają to dziecku 07.01.05, 09:15 Witam,moj syn ma złożoną wade układu moczowego,Cardure przyjmuje od 2000 roku.Po badaniu urodynamicznego,urolog stwierdził obniżone wartości przepływu i przeszkode podpecherzową,zalecił podawanie Cardury.Widoczna poprawa nastąpiła dopiero po 4 latach,ale nadal ma brać Crdure,2 razy dziennie po 1mg Odpowiedz Link
krakowskamama Re: Cardura - do mam które podają to dziecku 05.11.17, 21:52 Witam Jola, mam synka który już 2 lata bierze cardure- zastanawiam się czy taka terapia przynosi oczekiwane skutki na dłuższą mete? Kiedy odstawia się ten lek? Bede wdzięczna za odpowiedź albo jakiś kontakt ...dziękuję Odpowiedz Link
katarzyna.br Re: Cardura - do mam które podają to dziecku 11.01.05, 17:15 Dziękuje za odpowiedzi. Moja córcia nie jest tak skomplikowanym przypadkiem jak tu przytoczone. Ma 15 miesięcy, przyjmuje Cardurę od 3-4 miesięcy po tym jak w badaniu urodynamicznym stwierdzono zaburzenia czynnościowe pęcherza. Pęcherz nie do końa zostawał opróżniony przez co powstał reflux. Za kilka miesięcy mamy kontrolną cystografię. Mam pytanie- jakie badanie wykryło istnienie zastawki cewki tylnej ?? Pozdrawiam Odpowiedz Link
jusiagra Re: Cardura - do mam które podają to dziecku 11.01.05, 20:20 przypuszczam ze to pytanie do mnie, badanie które wykryło zastawki cewki tylnej to cystoskopia (niestety robione przy znieczuleniu) Odpowiedz Link
krakowskamama Re: Cardura - do mam które podają to dziecku 06.11.17, 10:40 hej katarzyna.br, czy moge Cie prosic o info jak sie cala historia u Was potoczyla? tez mamy podobne problemy i cardure od 2ch lat bierzemy , bede wdzieczna za kontakt na prywatny email krakowskamama@gazeta.pl , dziekuje bardzo Odpowiedz Link
boglas1 Re: Cardura - do mam które podają to dziecku 12.01.05, 14:02 Zastawka cewki tylnej jest to wada wrodzona wykrywana za pomocą Cystoureterografii( koniecznie z dokładnym obrazem cewki ) i cystoskopii. Do wstępnego podejrzenia wystarczy USG ( obustronne poszerzenie UKM u młodego niemowlęcia płci męskiej ). Odpowiedz Link
jusiagra Re: Cardura -Ditropan 09.02.05, 20:30 Bedac na badaniach urodynamicznych jedna z mam powiedziała mi ze podaje zamiennie Ditropan zamiast Crdury zaproponowało jej to pani fermaceuta w aptece gdyz jest to lek polski i o połowe tańszy, czy któras z was wie ocs wiecej na ten temat czy skład tych leków jest taki sam i chodzi jedynie o producenta? Odpowiedz Link
boglas1 Re: Cardura -Ditropan 11.02.05, 20:44 To są zupełnie inne leki : Cardura ( alfa-bloker ) , Ditropan - lek antycholinergiczny - działanie na co innego i zupełnie inne. Odpowiedz Link
co-jest-grane Re: Cardura -Ditropan 12.02.05, 01:12 Mam pytanko do Mam, podających ten lek (Cardura). Czy nie obserwujecie u dziecka dużych spadków ciśnienia lub innych działań niepożądanych? I jak z siusianiem - czy nie powoduje utrudnienia? Pozdrawiam,Aga Odpowiedz Link
ania0-2225 Re: Cardura -Ditropan 06.02.15, 19:59 Moja córka dostaje od 4 dni wieksza dawkę cardury tzn cala tabletkę przed ten tylko pól jednak zauwazylam ze jest senna i nie wiem czy to może być działaniem ubocznym Odpowiedz Link
jusiagra Re: Cardura -Doxar 12.02.05, 10:57 Przepraszam za istotną pomyłkę ten lek o którym myślałam to Doxar juz wiem od lekarza prowadzacego ze to rzeczywisvie to samo co Cardura tyle ze innej firmy i co wazniejsze tańszy!!!!! Odpowiedz Link
ania0-2225 Re: Cardura -Ditropan 06.02.15, 19:55 Witam moja córka tez dostaje cardure i lekarz nie kazał kupować tańszych zamienników ponieważ jak stwierdził maja one troche inny sklad Odpowiedz Link