Dodaj do ulubionych

Cardura - do mam które podają to dziecku

05.01.05, 13:08
Mam pytanie: w jakich ilościach to podajecie, jak długo, czy jest jakaś
poprawa, no i przede wszytskim jaka diagnoza skłoniła lekarza do zapisania
tego dziecku?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Cardura - do mam które podają to dziecku 05.01.05, 13:14
      Cardura®
      Cardura® XL
      Doxazosin

Antihypertensivum, prostatostaticum ATC: C 02 CA 04 , G 04 CA
      Pfizer Wykaz: B

tabl.: (1 mg) 30 szt. (Rp) 30%
      tabl.: (2 mg) 30 szt. (Rp) 30%
      tabl.: (4 mg) 30 szt. (Rp) 30%
      tabl. o zmodyf. uwalnianiu: (4 mg) 30 szt. (Rp) 30%
      tabl. o zmodyf. uwalnianiu: (8 mg) 30 szt. (Rp) 30%

Skład
      1 tabl. zawiera 1 mg, 2 mg lub 4 mg doksazosyny. 1 tabl. o zmodyfikowanym
      uwalnianiu zawiera 4 mg lub 8 mg doksazosyny.

Działanie
      Selektywny, kompetycyjny bloker postsynaptycznych receptorów a1-
      adrenergicznych. Obniża ciśnienie tętnicze krwi w wyniku zmniejszenia
      obwodowego oporu naczyniowego. Po podaniu jednorazowej dawki dobowej istotne
      klinicznie obniżenie ciśnienia tętniczego utrzymuje się przez całą dobę po
      podaniu. Zachodzi stopniowe obniżanie ciśnienia tętniczego krwi z maksymalnym
      obniżeniem po 2-6 h od podania. U pacjentów z naciśnieniem wartości ciśnienia w
      pozycji stojącej i leżącej są podobne. Nie występuje zjawisko tachyfilaksji.
      Rzadko obserwowano zwiększenie aktywności reninowej osocza i tachykardię po
      długim okresie stosowania. Doksazosyna powoduje również obniżenie stężenia
      triglicerydów i stężenia całkowitego cholesterolu oraz istotne podwyższenie
      stosunku HDL/całkowity cholesterol. Leczenie doksazosyną prowadzi do
      zmniejszenia przerostu mięśnia lewej komory serca, hamuje agregację płytek i
      zwiększa aktywność tkankowego plazminogenu. Ponadto doksazosyna zwiększa
      wrażliwość na insulinę u pacjentów, u których była ona obniżona. Podawanie
      doksazosyny pacjentom z łagodnym rozrostem gruczołu krokowego powoduje znaczną
      poprawę parametrów urodynamicznych i zmniejszenie dolegliwości. Uważa się, że
      działanie doksazosyny w łagodnym rozroście gruczołu krokowego jest wynikiem
      selektywnej blokady receptorów a-adrenergicznych w błonie mięśniowej trzonu i
      torebki prostaty oraz w szyi pęcherza moczowego. Po podaniu doustnym
      doksazosyna jest dobrze wchłaniana. Stężenie maksymalne we krwi osiąga po 2 h
      dla tabletek standardowych i po 8-9 h dla tabletek XL. Około 98% leku wiąże się
      z białkami osocza. Jest metabolizowana głównie drogą O-demetylacji i
      hydroksylacji. Mniej niż 5% dawki jest wydalane z moczem w postaci nie
      zmienionej. Eliminacja leku ma charakter dwufazowy, a T0,5 końcowej fazy
      eliminacji wynosi 22 h.

Wskazania
      Nadciśnienie tętnicze. Łagodny rozrost gruczołu krokowego.

Przeciwwskazania
      Nadwrażliwość na pochodne chinazoliny. Niedociśnienie (obecnie lub w
      wywiadzie), niedrożność przewodu pokarmowego, niedrożność przełyku lub zwężenie
      światła przewodu pokarmowego w wywiadzie, ciężka niewydolność wątroby. Pacjenci
      z przetoką pęcherza moczowego, bezmoczem lub postępującą niewydolnością nerek;
      pacjenci z łagodnym rozrostem gruczołu krokowego i współistniejącym
      przekrwieniem w górnych drogach moczowych, przewlekłymi zakażeniami układu
      moczowego lub kamicą pęcherza moczowego. Dzieci. Brak odpowiednich badań
      klinicznych dotyczących stosowania preparatu u kobiet ciężarnych lub karmiących
      piersią - w ciąży i okresie karmienia piersią stosować jedynie w przypadku, gdy
      potencjalne korzyści przewyższają potencjalne ryzyko wystąpienia działań
      niepożądanych. Ostrożnie stosować w ciężkich chorobach serca (obrzęk płuc
      spowodowany zwężeniem aorty lub zwężeniem zastawki dwudzielnej, niewydolność
      serca przy wysokiej pojemności minutowej, prawostronna niewydolność serca
      spowodowana zatorem płucnym lub wysiękiem osierdziowym, lewokomorowa
      niewydolność serca z niskim ciśnieniem napływowym), w niewydolności wątroby.

Działanie niepożądane
      Niedociśnienie ortostatyczne (rzadko połączone z omdleniem) oraz objawy
      niespecyficzne, takie jak osłabienie, zaburzenia równowagi, obrzęki.
      Następujące objawy były opisywane podczas przyjmowania leku lecz związek
      przyczynowy nie został ustalony: tachykardia, uczucie kołatania serca,
      zaburzenia rytmu serca, ból w klatce piersiowej, nasilenie dusznicy bolesnej,
      zawał serca, udar mózgu. Wyjątkowo opisywano przypadki nietrzymania moczu.

Dawkowanie
      Doustnie. Nadciśnienie tętnicze: pełny zakres dawek wynosi 1-16 mg na dobę.
      Zaleca się rozpocząć leczenie od dawki 1 mg podawanej raz na dobę przez 1-2
      tyg. Następnie dawka może być zwiększona do 2 mg na dobę i podawana przez
      kolejne 1-2 tyg. W razie konieczności dawka może być zwiększona w podobnych
      odstępach czasowych do 4 mg, 8 mg i 16 mg zależnie od reakcji pacjenta.
      Zalecana dawka wynosi 2-4 mg na dobę. Tabletki XL: zazwyczaj 4 mg raz na dobę,
      w razie konieczności dawkę można zwiększyć do 8 mg raz na dobę. Łagodny rozrost
      gruczołu krokowego: początkowa dawka wynosi 1 mg raz na dobę. W zależności od
      indywidualnych parametrów urodynamicznych i nasilenia objawów dawka może być
      następnie zwiększana do 2 mg, później do 4 mg i do maksymalnej zalecanej dawki
      8 mg na dobę. Zalecany odstęp przy zwiększaniu dawki wynosi 1-2 tyg. Zalecana
      średnia dawka 2-4 mg podawana raz na dobę. Tabletki XL: zazwyczaj 4 mg raz na
      dobę, w zależności od reakcji pacjenta dawkę można zwiększyć do 8 mg raz na
      dobę.

Uwagi
      W początkowym okresie leczenia należy kontrolować ciśnienie krwi. Lek może
      zaburzać zdolność do prowadzenia pojazdów i obsługę maszyn (szczególnie w
      początkowym okresie leczenia).

R/3568; R/3569; R/3570; 4314; 4315
      • katarzyna.br Re: Cardura - do mam które podają to dziecku 05.01.05, 15:04
        Dziękuje za odpowiedż, jednakże to samo wyczytałam z ulotki informacyjnej.
        Chodzi mi głównie o doświadczenia mam w stosowaniu tego leku.

Pozdrawiam
        • boglas1 Re: Cardura - do mam które podają to dziecku 05.01.05, 18:07
          Jest to alfa-bloker , blokuje receptory szyi pęcherza. Wskazniem są wady anatomiczne ( np. leczenie stanu po resekcji zastawki cewki tylnej ) , lub czynnościowe przeszkody. Spotkałem się z podawaniem Cardury u niemowlęcia kilku miesięcznego w CZD ( tego nie ma w ulotce ) Dawki - 1/4 mg - 1/2 mg . Dzieciom kilkuletnim daję 0.5 do 1 mg. Wskazania j/w.
    • jusiagra Re: Cardura - do mam które podają to dziecku 05.01.05, 21:07
      Witaj Kasiu mam synka 15 miesięcznego który choruje na wodonercze 2 miesiące
      temu miał przecinanie zastawek cewki tylnej i po tym zabiegu lekarz (CZDZ)
      kazał podawać cardure podajemy ją naczczo rano 1/2 tabletki rozpuszczonej w
      wodzie po pietnastu minutach możemy podawać jedzenie. 4 lutego jedziemy na
      badania urodynamiczne i będziemy wiedzieli czy kuracja tym lekiem przynosi
      skutki -Pozdrawiam
      • krakowskamama Re: Cardura - do mam które podają to dziecku 06.11.17, 10:40
        hej Jasiagra, czy moge Cie prosic o info jak sie cala historia u Was potoczyla? tez mamy podobne problemy i cardure od 2ch lat bierzemy , bede wdzieczna za kontakt na prywatny email krakowskamama@gazeta.pl , dziekuje bardzo
    • jolanta121 Re: Cardura - do mam które podają to dziecku 07.01.05, 09:15
      Witam,moj syn ma złożoną wade układu moczowego,Cardure przyjmuje od 2000
      roku.Po badaniu urodynamicznego,urolog stwierdził obniżone wartości przepływu i
      przeszkode podpecherzową,zalecił podawanie Cardury.Widoczna poprawa nastąpiła
      dopiero po 4 latach,ale nadal ma brać Crdure,2 razy dziennie po 1mg
      • krakowskamama Re: Cardura - do mam które podają to dziecku 05.11.17, 21:52
        Witam Jola, mam synka który już 2 lata bierze cardure- zastanawiam się czy taka terapia przynosi oczekiwane skutki na dłuższą mete? Kiedy odstawia się ten lek? Bede wdzięczna za odpowiedź albo jakiś kontakt ...dziękuję
    • katarzyna.br Re: Cardura - do mam które podają to dziecku 11.01.05, 17:15
      Dziękuje za odpowiedzi. Moja córcia nie jest tak skomplikowanym przypadkiem jak
      tu przytoczone. Ma 15 miesięcy, przyjmuje Cardurę od 3-4 miesięcy po tym jak w
      badaniu urodynamicznym stwierdzono zaburzenia czynnościowe pęcherza. Pęcherz
      nie do końa zostawał opróżniony przez co powstał reflux.
      Za kilka miesięcy mamy kontrolną cystografię.

Mam pytanie- jakie badanie wykryło istnienie zastawki cewki tylnej ??

Pozdrawiam

• jusiagra Re: Cardura - do mam które podają to dziecku 11.01.05, 20:20
        przypuszczam ze to pytanie do mnie, badanie które wykryło zastawki cewki
        tylnej to cystoskopia (niestety robione przy znieczuleniu)
      • krakowskamama Re: Cardura - do mam które podają to dziecku 06.11.17, 10:40
        hej katarzyna.br, czy moge Cie prosic o info jak sie cala historia u Was potoczyla? tez mamy podobne problemy i cardure od 2ch lat bierzemy , bede wdzieczna za kontakt na prywatny email krakowskamama@gazeta.pl , dziekuje bardzo
    • boglas1 Re: Cardura - do mam które podają to dziecku 12.01.05, 14:02
      Zastawka cewki tylnej jest to wada wrodzona wykrywana za pomocą Cystoureterografii( koniecznie z dokładnym obrazem cewki ) i cystoskopii. Do wstępnego podejrzenia wystarczy USG ( obustronne poszerzenie UKM u młodego niemowlęcia płci męskiej ).
    • jusiagra Re: Cardura -Ditropan 09.02.05, 20:30
      Bedac na badaniach urodynamicznych jedna z mam powiedziała mi ze podaje
      zamiennie Ditropan zamiast Crdury zaproponowało jej to pani fermaceuta w aptece
      gdyz jest to lek polski i o połowe tańszy, czy któras z was wie ocs wiecej na
      ten temat czy skład tych leków jest taki sam i chodzi jedynie o producenta?
      • boglas1 Re: Cardura -Ditropan 11.02.05, 20:44
        To są zupełnie inne leki : Cardura ( alfa-bloker ) , Ditropan - lek antycholinergiczny - działanie na co innego i zupełnie inne.
        • co-jest-grane Re: Cardura -Ditropan 12.02.05, 01:12
          Mam pytanko do Mam, podających ten lek (Cardura). Czy nie obserwujecie u
          dziecka dużych spadków ciśnienia lub innych działań niepożądanych? I jak z
          siusianiem - czy nie powoduje utrudnienia?

Pozdrawiam,Aga
          • ania0-2225 Re: Cardura -Ditropan 06.02.15, 19:59
            Moja córka dostaje od 4 dni wieksza dawkę cardury tzn cala tabletkę przed ten tylko pól jednak zauwazylam ze jest senna i nie wiem czy to może być działaniem ubocznym
        • jusiagra Re: Cardura -Doxar 12.02.05, 10:57
          Przepraszam za istotną pomyłkę ten lek o którym myślałam to Doxar juz wiem od
          lekarza prowadzacego ze to rzeczywisvie to samo co Cardura tyle ze innej firmy
          i co wazniejsze tańszy!!!!!
      • ania0-2225 Re: Cardura -Ditropan 06.02.15, 19:55
        Witam moja córka tez dostaje cardure i lekarz nie kazał kupować tańszych zamienników ponieważ jak stwierdził maja one troche inny sklad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka