Dodaj do ulubionych

Czy powinnam się niepokoić?

10.03.05, 07:50
Błagam, powiedzcie mi coś optymistycznego, bo strasznie się denerwuję.
Pierwszy raz u was piszę, bo niedawno córeczka (15 m-cy) miała ZUM. Wszystko
było dość późno stwierdzone, dziecko gorączkowało kilka dni i dopiero potem
lekarka zleciła badanie ogólne moczu. Miała krwinki białe 10-15 wpw i
czerwone do 10, składniki mineralne: liczne bakterie. Ponieważ jak miałą
miesiąc wykryto nieznaczną ilość ecoli, toteż teraz lekarka nie chcac czekac
na posiew zlecila przez 5 dni furagin 1x1 tabletka i potem przez 5 po pol
tbaletki i dodatkowo bactrim 2x1 miarka i cebion 10 kropli... po tych 10
kazala zrobic posiew i ogolne.
Poniewaz Ola ostatnia porcje lekow wziela we wtorek, a wiem, ze powinnam
odczekac minimum 5 dni po lekach - pobralam mocz w niedziele, tj. piatego
dnia, bo po prostu w weekend tylko mozemy najszybciej dostarczyc probke do
badania. Oboje z mezem pracujemy od 7 rano i od tej godziny czynne jest
laboratorium.
Badanie ogolne: krwinki biale: 5-10 poj i w skupieniach wpw, czerwone: 3-4,
skłądniki mineralne: pojedyncze bakterie.
Posiew:wyhodowano <10 do 4 bakterii w 1 ml moczu - brak infekcji.
I teraz mam problem. Lekarka jest od 2 dni nieosiagalna, a ja sie zamartwiam.
Czy to znaczy, ze Ola jeszcze ma zakazenie i powinnam leczyc, czy moze to
efekt tego,z e za wczesnie po lekach pobrano mocz? Blagam, jesli ktos z was
wie, niech mnie oswieci. Bardziej znacie sie na tym niz ja. Pomyslalam, ze w
sobote jeszcze raz pobiore mocz do badania, ale boje sie, czy nie marnuje
czasu i nie powinnam jej czegos dawac? Oswiećcie mnie, bo bardzi się
denerwuję. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • julinek77 Re: Czy powinnam się niepokoić? 10.03.05, 09:16
      BARDZO PROSZĘ O RADĘ... POMÓŻCIE sad
    • grazka8 Re: Czy powinnam się niepokoić? 10.03.05, 09:28
      Może teraz przesadze,ale istnieje coś takiego jak 2 dni opieki nad dzieckiem
      wyniki musisz powtórzyć i w sumie zgłupiałam podałaś nam wyniki morfologii czy
      moczu musisz nam napisać pokolei ciężar wł,białko,odczyn,cukier,leukocyty i
      erytrocyty oraz bakterie a po drugie co za kretyński lekarz czeka parę dni na
      zrobienie bad moczu u małego dziecka TO JEST PODSTAWA JEŻELI GORĄCZKA ZBYT
      DŁUGO SIĘ UTRZYMUJE
      • julinek77 Re: Czy powinnam się niepokoić? 10.03.05, 09:40
        Ja wiem, ze jest opieka nad dzieckiem, nie trzeba mi przypominac. Tylko do
        szpitala mam 4 km wiec nawet, jak wezme opieke, to nie dobiegne z cieplym
        moczem. A nie wiem co niezrozumialego podalam - caly czas pisalam o moczu i
        jego wyniki podalam. A jesli chodzi o odczyn, to w obu badaniach byl
        kwasny,kolor slomkowy (przy infekcji lekko metny). Ciężar właściwy najpierw
        1005, potem 1010, białko - najpierw śladowe, potem brak, cukru brak.
        Teraz mam nauczkę, żeby przy gorączce robić badanie moczu, ale najpierw
        wszystko wskazywało na wirusa, bo były wymioty i biegunka. To zmyliło lekarza.
        Może dla was te wszystkie badania są normalką i znacie się na tym, ale jak
        napisałam, pierwszy raz jestem u was i liczyłam na pomoc i wsparcie, a nie
        przypominanie mi o prawach matki do opieki nad dzieckiem. Naprawdę martwię o
        córeczkę. Zachowuje się normalnie, jest pogodna, ma apetyt, nie to co było przy
        infekcji. Chciałam tylko poznać wasze zdanie na temat tego, czy wyniki były
        zrobione za wcześnie po lekach. Miałam nadzieję, że ktoś coś podobnego
        przechodził.
        • grazka8 Re: Czy powinnam się niepokoić? 10.03.05, 09:59
          Przepraszam jeżeli się obraziłaś wiem ze nie przyszłaś tu po reprymendy wyniki
          Twojej córki nie są dobre musisz powtórzyć badanie do posiewu kup specjalny
          pojemnik UROMEDIUM na ulotce jest dokładna instrukcja jak pobrać mocz i nie
          musisz lecieć na złamanie karku z tym moczem żeby był ciepły mocz możesz pobrać
          wieczorem i zanieść go rano jeszcze raz Cię przepraszam i jeszcze jedno musisz
          odczekać z te 3 dni jeżeli dziecko bierze antybiotyki to jest reguła smile
          • julinek77 Re: Czy powinnam się niepokoić? 10.03.05, 10:06
            Dziękuję za odpowiedz. Powtórzę wyniki. U nas jednak życzą sobie mocz z nocy do
            posiewu sad Nie obraziłam się, po prostu bardzo stresuje mnie cała ta sytuacja
            z moja córeczką i dlatego szukam pomocy u wassmile i nerwowo reaguję, ale to
            niezależne ode mnie. Przepraszam. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze...
            Pozdrawiam.
            • mami7 Re: Czy powinnam się niepokoić? 10.03.05, 10:17
              Spokojnie, Grazka dość szybko zareagowała, podałaś wszystko jak należy, no za
              wyjątkiem odczynu moczu, a jest istotny, bo zasadowy "lubią bakterie".
              Ciężar właściwy ok wink
    • azosiolek Re: Czy powinnam się niepokoić? 10.03.05, 10:11
      Nie panikuj. Wyniki nie sa wcale zle. Najlepiej byloby powtorzyc badania, dla
      pewnosci, przy zachowaniu wszelkich zasad (umycie, przemycie Rivanolem)- moze
      do posiewu na podloze Urotrim, wtedy nie musisz natychmiast biec z nim do
      badania, moze troche postac w temperaturze pokojowej. Posiew na to podloze
      spokojnie mozesz zrobic po poludniu (przynajmniej tak twierdzi moja pediatra).
      A mocz do badania ogolnego nie musi byc koniecznie cieply - w moim laboratorium
      zalecaja, aby dostarczyc NAJLEPIEJ w ciagu 40 minut od pobrania, a wtym czasie
      na pewna zdazylby juz wystygnac wink
      Normy masz podane w poscie ponizej i zgodnie z nimi raczej nie masz powodow do
      obaw. A ilosc bakterii (jak rozumiem PONIZEJ 10^4) miesci sie w normie, z tego
      co wiem.
      Pozdrawiam
      • azosiolek Sprostowanie 10.03.05, 10:14
        przepraszam, Uromedium oczywiscie, nie Urotrim.
        Nie twierdze, ze wyniki sa calkiem dobre, ale ze nie musza swiadczyc o
        zakazeniu.
    • mami7 Re: Czy powinnam się niepokoić? 10.03.05, 10:14
      Jak dla mnie, to jesli Mała miała w ogóle zakażenie dróg moczowych to wszystko
      wygląda dośc spokojnie raczej. Pisałaś coś o innych objawach jednak, więc
      trzymajmy się wersji, że było ZUM.
      Pytanie jak pobrałaś ten mocz na posiew? Odczekuje się po leczeniu po to, że
      utrzymujący się lek w organiźmie może zafałszować wynik. Jeśli pobrałas mocz
      odpowiednio to jednak bakterie pozostały. Ale, mniej niż 10 do 4 to nawet u
      dziecka, przy dobrym badaniu moczu ogólnego, nie jest podstawą do leczenia.

Nie rozumiem tego sposou leczenia. Rozumiem, że w sumie to Furagin był 10 dni i
      w między czasie równocześnie był Bactrim??????
      Na przyszłość, bo nie wiem jak teraz to u Was wyglądało, z Bactrimem czy inaczej
      Biseptolem NIE PODAJE się witaminy C!!!!!!

Ja zrobiłabym tak. Posiew moczu jeszcze raz, ale porządnie umyć dziecko i łapać
      do sterylnego pojemniczka. Spróbujcie nie trzymac moczu w lodówce, no wiem...Ale
      znajdzie jakiś zloty środek, jeden raz, warto wink)))
      Mimo wszystko spróbowałabym się skontaktowac z lekarzem.
      Jak dla mnie to po leczeniu powinna być podawana jakaś dawka profilaktyczna
      leków, pewnie Furaginy. Zresztą Mała w cale nie dostała w trakcie leczenia jej
      tak dużo.
      • julinek77 Re: Czy powinnam się niepokoić? 10.03.05, 10:47
        Wydaje mi sie, ze mocz pobralam dobrze - staralam sie. Umylam malej pupcie
        najpierw woda z mydlem, potem przemylam rywanolem. Pobralam srodkowy strumien z
        nocy do pojemniczka z bakteriologii (u nas w szpitalu zycza saobie tylko w
        swoich pojemniczkach mocz na posiew). Dostarczoby bylo szybko w ciagu 15-20
        minut. Oczywiście powtorze badanie. Tylko teraz Olańka dostała chyba jakiegoś
        uczulenia, bądź dziwnego odparzenia - cipusia i pupcia po pieluszka są w
        czerwonych krostkach. Nigdy wcześniej tego nei miała. Czy mimo to mogą pobierać
        mocz i przemywać rywanolem?
        • julinek77 Re: Czy powinnam się niepokoić? 10.03.05, 10:49
          A lekarka jak się okazało - jest w tym tygodniu na urlopie... wszystko na raz
          mi się zbiega nie po mojej myślisad
        • mami7 Re: Czy powinnam się niepokoić? 10.03.05, 10:58
          Wiesz,ja się nie znam bo mam synka i nie mam pojęcia, jak pielęgnuje sie małą
          dziwczynkę, o dziwo.
          Ale zastnawiam się, czy to nie jakaś reakcja na leki na przykład?
          Rivanol powinien tutaj raczej pomóc, ale na wszelki wypadek zastosuj najpierw na
          mniejszy kawałek skóry. Bepanthen maść.
          Mamy bardziej pomogą, ale nie wiem czy nie jakiś Clotrimazolum na skórkę????
          Dawałaś Małej Jakiś lacidofil, albo coś w tym stylu?

Poszukałabym dla pewności lekarza, chociaz żeby był jakis pod ręką.
          • julinek77 Re: Czy powinnam się niepokoić? 10.03.05, 11:21
            Dziękuję za radysmile Przez jakiś czas nawet myślałam, że to uczulenie na pampersy
            activ baby, bo trochę się o tym słyszało, a od incydentu z zum nosiła tylko te
            pieluchy, bo normalnie w domu tetrowe. I od kilku dni pojawiły się te krostki.
            Nic w tym czasie nie zmieniłam, ani proszku, ani kosmetyku...może niezastąpiona
            mąka ziemniaczana pomoże smile
            A na florę bakteryjna Ola dostawała kilka dni Lakcid
      • anakon Re: Czy powinnam się niepokoić? 10.03.05, 11:46
        wlasnie...ta Vit C tu chyba byla zbyt na wyrost...Ilosc leukocytow jak na
        dziewczynke jest jeszcze w granicach normy, gorzej te erytrocyty, poosiew moze
        byc zafalszowany, wiec tym bym sie nie martwila, tylko powtorzyla, wazne tez
        miec zaufanie do laboratorium, ale jesli w szpitalu to moze nic tam nie
        nakreca...Same leukocyty moga wzrastac przy infekcji po prostu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka