Dodaj do ulubionych

prosze poradzcie

10.05.05, 22:55
witajcie
moj synek urodzil sie w 25 tyg ciazy, teraz ma 8 miesiecy.jakies dwa miesiace
temu byl bardzo niespokojny, plakal, zrobilam posiewy i wyszlo ze ma baktreie
Klebsiella oxytoca. Dostalismy antybiotyk i pomoglo, nastepny posiew jałowy.
po 2 tyg powtorzylismy badanie i znowu bakteria tym razem Enterocccus
faecalis. Kazano powtorzyc wyniki, i dzisiaj odebralam wyniki: 3 bakterie-
Klbsiella jakas inna niz ta poprzednia, coli, i enterococcus inny niz
poprzednio. Czyli w przeciagu 2 mieisecy 5 rodzajow bakterii. Dzisiaj znowu
zawiozlam mocz do badania. Jakies to dziwne dla mnie. Czy to mozliwe ze tamte
bakterie znikaja i pojawiaja sie nowe?
Dodam ze starannie przygotowalam synka do badania, umylam furagina ,
posmarowalam neomycyna i zbieralam mocz prosto do jałowego pojemniczka.
Obserwuj wątek
    • muress Re: prosze poradzcie/podciągam 11.05.05, 01:06
      niestety, ja się kompletnie na tym nie znam, więc nie pomogę, ale podciągam na
      początek, żeby było widać pytanie.
    • anakon Re: prosze poradzcie 11.05.05, 08:00
      Cos mi sie jednak wydaje, ze wyniki pochodza z niewlasciwego pobrania, u
      chlopca czesc bakterii znajduje sie pod napletkiem i z tego moga pochodzic zle
      wyniki, poza tym nie wiem, czy uzywasz i jak te pojemniczki(a nie woreczki);
      podmywa sie rywanolem dokladnie odciagajac napletek, jesli jest to mozliwe to
      najlepiej zeby mocz z 1szego strumienia sobie darowac i lapac tzw srodkowy
      strumien; a poza tym jeszcze nie wiadomo jak dlugo od pobrania probka jest
      nastawiana, bo zdaza sie ze przechodzi dluga droge od punktu do ktorego probke
      dostarczasz do laboratorium, w ktorym jest wykonywany posiew...i cuda dzieja
      sie po drodze...A poza tym jak dziecko do tego nie sprawia wrazenia chorego tp
      powaznie bym sie zastanawiala nad tymi wynikami...a jakie miana tych bakterii,
      bo moze nieznamienne?(czyli niskie)3rozne bakterie to na pewno nie jest posiew
      miarodajny, chyba ze sa tazw flora mieszana nieznamienna(czyli sa bo sa i nic
      zlego nie robia)
    • grazka8 Re: prosze poradzcie 11.05.05, 08:17
      Witaj to jest mozliwe,że bakterie nawracają,ale w Twoim przypadku zaniosła bym
      mocz do innego laboratorium> Dodam ze starannie przygotowalam synka do badania,
      umylam furagina ,
      > posmarowalam neomycyna i zbieralam mocz prosto do jałowego pojemniczka a po
      co go myłaś furaginą?rivanolem chyba,albo tam maść czegoś tu nie rozumię.Co do
      klepsielii,kazda jej postać jest bardzo uciązliwa do leczenia i długa niestety,
      natomiast bakterie fecalis,nie są ,aż takie straszne. Jakie było miano tych
      bakterii? Jak dla mnie powtórz badanie,ale umyj maluszka ciepła
      wodą ,mydełkiem,osusz powtórz to samo rivanolem osusz - no zabieraj się do
      pracy.smile)))))))))))))))
      • tabaluga0 Re: prosze poradzcie 11.05.05, 08:29
        Dzieki za odpowiedzi. O tym muciu furagina to kazała nam pediatra. nastepnym
        razem kupie rivanol. a ilosc tych bakterii to 10^5/ml. nic wiecej na wyniku nie
        napisali.
        oddalismy mocz do innego lab i czekamy, jak bedzie to samo to znaczy ze je
        faktycznie ma a jesli co innego albo nic to znaczy ze moze wina lab.albo
        faktycznie zle umyłam.
        • mami7 Re: prosze poradzcie 11.05.05, 09:20
          Ale z tym myciem Furaginą, to jakiś przekręt chyba, albo niech no mnie ktos oświeci?????

A jak to zrobiłaś, jeśli można? Rozccieńczyłaś czy co? Ja myślalam, slowo daję, że to była pomyłka w trakcie pisania. Ale nie mądrze się, że to źle, bo nie wiem wink))) Pierwsze słyszę i tyle.

Zrób tak jak mówiły dziewczyny wcześniej.
          Rano umyj malucha, odciagnij napletek tyle ile sam schodzi, umyj wodą i mydłem, tym co zwykle, możesz osuszać, najlepiej jałowymi gazikami-do nabycia w aptece, potem zlej siusiaka rivanolem-tez z apteki wink)), osuszyć gazikiem i czekać. A potem lapać środkowy strumień do sterylnego pojemnika. Zawieźć jaknajszybciej do laboratorium. Proponuje znaleźc takie, gdzie robią od razu badania, a nie zawożą jeszcze gdzie indziej. Jeśli mocz musi chwilę postać, to wsadź go do lodówki na górę.

Wiem, ze wydaje sie nieralne, ale może za ktorymś razem się uda, a wynik będzie wtedy w miare miarodajny. Ponadto trening czyni mistrza wink)))

Powodzenia
          • tabaluga0 Re: prosze poradzcie 11.05.05, 09:58
            na serio, kazała nam rozpuscic furagine w wodzie i umyć. Moze to nie pomoglo i
            dlatego wychodza jakies dziwne wyniki. szkoda ze juz wydalam tyle kasy na te
            badania. teraz jestem madrzejsza.
            dzieki za porady
            • mami7 Re: prosze poradzcie 11.05.05, 14:58
              Ciekawe, az kogos o to spytam wink)))
              • tabaluga0 Re: prosze poradzcie 12.05.05, 12:22
                Dzisiaj odbralam wyniki moczu i dalej to samo 4 bakterie. juz nie wiem jak mam
                pobrac te siczki zeby było ok.
                • mami7 Re: prosze poradzcie 12.05.05, 12:49
                  A ile tego jest? I jakie to bakterie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka