Dodaj do ulubionych

Waga dziecka!

02.06.05, 17:07
Kochani, czy dzieci z refluksem maja problemy z prawidlowym przyrostem wagi?
Moja córcia 17 miesieczna wazny nie wiecej niz 9 kg.
Ma stwierdzoną wade 2 stopnia.
Ale nie ma nawrotów choroby od lipca 2004, w czerwcu mamy powtrorke
cystomiksji.
Jak to wyglada u innych dzieci?
Pozdrawiam serdecznie, magda
Obserwuj wątek
    • ziuta74 Re: Waga dziecka! 02.06.05, 17:30
      no maja teoretycznie problemy z waga, ale moja 17m corka wazy okolo 10,5kg
      (tylko teraz ma sraczke i katar i znowu schudniesad((
    • co-jest-grane Re: Waga dziecka! 02.06.05, 17:36
      No teoretycznie jest to jeden z objawów refluksu, a w praktyce - moja córka z
      wysokim, obustronnym refluksem w wieku 5 lat waży trochę ponad 12 kg, mimo
      braku infekcji od dwóch lat (chociaż obydwie kuzynki są najmniejsze w swojej
      klasie, więc może też genetyka).
      • mami7 Re: Waga dziecka! 02.06.05, 20:13
        Aga, a ile Młoda ma wzrostu?
        Toż mój Patryk ma jakieś 105, może 110 i waży 17 kg. Urodził się mając 3800.
        • edie28 Re: Waga dziecka! 02.06.05, 21:54
          Moja Kaja identycznie jak Twój Patryk z tym, że rok młodsza -smile)) Ok. 17 kg i
          wzrost mierzony zwykłą miara krawiecką bardzo dokładnie 105 cm -smile Urodziła się
          mając 3,740 kg.
          • mami7 Re: Waga dziecka! 02.06.05, 22:50
            O! to duża pannica, ta Twoja Kaja wink
        • co-jest-grane Re: Waga dziecka! 02.06.05, 22:25
          "Młoda" smile)) urodziła się z wagą 2950.
          Dziwne to może, ale na wychudzoną nie wygląda, bo waga i wzrost idą równo "łeb
          w łeb", tak gdzieś na poziomie 1 centyla wink(wzrost coś niecałą stówę, a 5 lat
          skończy za 3 miesiące).
          Ale faktyczne problemy z wagą miała między drugim a trzecim rokiem życia, kiedy
          przeszła około 8 ciężkich (leczonych w szpitalu) infekcji i chyba wszystkie
          możliwe antybiotyki. sad
          Przez rok nie mogłyśmy wyjść poza 8 kilo, czyli tyle, ile ważyła w siódmym
          miesiącu życia (wtedy nie miała ZUMów),więc dzisiejszą wagę uważam za sukces.
          wink

A co do wzrostu - w wieku 5 miesięcy miała wizytę u dociekliwej p. doktor,
          która stwierdziła, że ma "wyjątkowo krótkie kości długie", pytając, czy w
          rodzinie są wyjątkowo niskie osoby (są, pradziadkowie z obu stron, babcia,
          ciotka)i sugerując, że będzie malutka.
          Żeby wykluczyć niedoczynność "czegoś tam", kazała zrobić rentgena nadgarstka
          (kostnienie), który dał prawidłowy wynik.

Tak więc myślę, że na problemy zdrowotne nałożyła się genetyka i w efekcie mamy
          Mrówkę smile))
          • mami7 Re: Waga dziecka! 02.06.05, 22:48
            Sądzę, że ta "niedczynnośc czegoś tam", to chyba niedoczynnośc tarczycy. Niestety jestem mądra, bo przerabiamy różne wersje.

Patryk cuda z wagą i jedzeniem miał szcególnie w pierwszym roku. I w sumie mogłoby miec to zwiazek z refluksem, bo wykryty dopiero w 9 miesiącu życia.
            Przez jakies czas był na lekach "poprawiających" apetyt, bo mi się głodził dosłownie.
            • co-jest-grane Re: Waga dziecka! 02.06.05, 23:35
              > Sądzę, że ta "niedczynnośc czegoś tam", to chyba niedoczynnośc tarczycy.

Aaa być może, być może! smile)), ale po prostu wyrzuciłam to z pamięci, bo...
              bardziej zaintrygował mnie refluks.

My też przerabialiśmy bioarony, citropepsiny (czy jak-im-tam) itd., ale ruszyło
              dopiero tak kilka miesięcy po ustąpieniu infekcji i odstawieniu antybiotyków -
              w pół roku przybrała 4 kilo, czyli 1/3 swojej obecnej wagi!
    • grazka8 Re: Waga dziecka! 02.06.05, 20:58
      My też borykaliśmy się z tym problemem w wieku 17 miesięcy Amelka wazyła 8,300
      teraz ma 2 latka i 3miesiące i wazy 12.500 (Amelka reflux obustronny 5 stopnia)
      apetyt i wzrost wagi przyszedł nagle sam.
      • kasia_de Re: Waga dziecka! 02.06.05, 21:04
        ha, mój synek ma dopiero podejrzenie refluksu, w poniedziałek cystografia
        (trzymajcie kciuki!!!) a jego parametry są takie:
        Chyba mi się mutant trafił wink
        Buziaki
        kasia
        • madamek1 Re: Waga dziecka! 02.06.05, 21:49
          Gloria (17 msc) ma nawracające ZUM (jesteśmy przed cystografią, więc ciągle mam
          nadzieję, że to tylko ZUM bez refluksu) ma 82 cm i waży 12 kg.

Urodziła się z wagą 4 kg i 60 cm.
    • refluksdorsad Re: Waga dziecka! 03.06.05, 00:05
      Dzieci z refluksem mogą mieć (i raczej mają) różnego rodzaju niedobory.
      Najczęściej niedobory masy ciała.
      Mój Michał też urodził się spory 3900 a teraz ma rok i waży 9300. Z 75 centyla
      spadł z wagą na 25. Apetycik, nie powiem, dopisuje, ale nie przybiera już jak
      burza.
      Ma za to spore niedobory w morfologii - ciągnie się za nami anemia, która mimo
      leczenie wciąż się pogłębia. A chłopczyk źle nie wygląda, wręcz przeciwnie
      chudy nie jest, blady też nie.
      Po prostu dzieci z refluksem trochę są z natury skazane na różnego rodzaju
      niedobory. Tak juz jest.
    • grubakama Re: Waga dziecka! 03.06.05, 07:29
      Mój Wiktor w wieku 15 miesięcy wazył 9100. Jak bylismy którymś razem w szpitalu
      (chyba jak miał pół roku) to jego małą masę okreslona jako hipotrepsję 20%
      ładne określenie smile i tak juz zostało.
    • azosiolek Re: Waga dziecka! 03.06.05, 09:12
      To u nas jeszcze nie jest tak źle. Matti urodził się duży (4200), ale potem
      zrównał do 50 centyla i tym torem podąża. Je nie najgorzej, chociaż rzeczy
      dzwne, i waży teraz coś ok. 11-tki (14 miesięcy).
      • mami7 Re: Waga dziecka! 03.06.05, 11:18
        Moge powiedziec na pocieszenie dla wszystkich, zreszta Grazka, juz tez coś o tym napisała. Dzieci z wiekiem zaczynają w miarę normalnie jesć, a co za tym przybywać rozsądnie na wadze. Przeciez chodzi nam o to, żeby były zdrowe i dobrze się rozwijały, a nie pobijały rekordy wagowe. Szczupłe są piękne wink

• madzialena11 Re: Waga dziecka! 03.06.05, 12:39
          A moja Ola urodziła się z wagą 2800 i do pierwszego roku życia przybrała do 12
          kg i tak już zostało (ma teraz 20 miesięcy). Raz kilogram do góry, raz w dół ale
          ogólnie 12-13 kg. I wbrew regułom jest niejadkiem... No ale w porównaniu do
          Waszych dzieciaczków to ona naprawdę dobrze wygląda przy III st refluksusmile
          • gosialeszcz Re: Waga dziecka! 06.06.05, 09:36
            Z tego co tu piszecie to przeważnie wszystkie dzieci mają z tego powodu
            niedobory wagowe. Moja olcia też ma reflux III/IV st. i ja wiem czy to ma aż
            taki związek. Olcia 18 miesięcy ma 12kg i 87 cm wzrostu i wyglada calkiem dobrze
            ani za chuda ani za gruba taka akurat moim zdaniem tak jest chyba dobrze ale ma
            za to inne niedobory - silna anemię. Pozdrawiam Gosia i Ola !!!
    • antonina_74 Re: Waga dziecka! 06.06.05, 17:46
      Moja 20-miesięczna niecałe 11 kilo/83-4 cm.
      no ale ja mam 1,5 metra wzrostu na 50 kilo więc ona nie ma skąd być duża.
      pozatym refluks tylko I stopnia więc nie sądzę żeby to miało wpływ.
      A właściwie jakim cudem refluks w moczowodach wpływa na przybieranie na wadze
      bo ja nie jestem w stanie tego zrozumieć? pokarm przecież wchłania się w
      układzie pokarmowym?
      • mami7 Re: Waga dziecka! 06.06.05, 18:28
        Raczej chodzi w ogóle o kłopoty z karmieniem. Gorzej jesz, mniej przybywasz wink
        • antonina_74 Re: Waga dziecka! 06.06.05, 20:06
          A na to nie narzekamy smile
      • co-jest-grane Re: Waga dziecka! 07.06.05, 11:23
        Oprócz antybiotykoterapii i infekcji, które same z siebie mogą powodawać spadek
        apetytu, przede wszystkim przyczyna tkwi w zaburzonej pracy nerek. Nie jestem w
        stanie dokładnie wytłumaczyć Ci tego mechanizmu, ale niedobory wagowe i anemia,
        a także obniżenie poziomu żelaza (suplementacja jest mało skuteczna w tym
        przypadku) są jednym z podstawowych objawów, towarzyszących nieprawidłowej
        pracy nerek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka