Dodaj do ulubionych

POWIKŁANIA PO CYSTOGRAFII???

30.07.05, 18:45
NIE WIEM CO MAM ROBIĆ? CÓRKA MA 5 LAT. W WIEKU 3 LAT POSZŁA DO PRZEDSZKOLA I
PO 2 TYG. MIAŁA ZAPLENIE PĘCHERZA, W MOCZU WYSZEDŁ PODWYŻSZONY POZIOM
LEUKOCYTÓW ALE BAKTERII NIE BYŁO. ZARAZ PO TYM MIAŁA INFEKCJE DRÓG
ODDECHOWYCH, BRAŁA ANTYBIOTYK. PO 3 TYG. OD ZAPALENIA PĘCHERZA POSZŁA DO
PRZEDSZKOLA I JESZCZE TEJ SAMEJ DOBY POJAWIŁA SIĘ GORĄCZKA. OKAZAŁO SIĘ, ŻE
TO E.COLI, DOSTAŁA ANTYBIOTYK I BYŁO OK. MINĄŁ ROK, ZACZĄŁ SIĘ ROK SZKOLNY I
ZNOWU PO DWÓCH TYGODNIACH DZIECKO PRZYNIOSŁO Z PRZEDSZKOLA ZAPALENIE
PĘCHERZA, W MOCZU BAKTEII NIE BYŁO, LECZONO JĄ FURAGINEM. SPRAWDZAŁYŚMY MOCZ
W CIĄGU ROKU KILKAKROTNIE, BYŁ W PORZĄDKU, CZASAMI TYLKO PRZY JAKIŚ INNYCH
INFEKCJACH-GŁÓWNIE UKŁ. ODDECHOWEGO, POJAWIŁ SIĘ STAN PODGORĄCZKOWY I WIĘKSZA
ILOŚĆ LEUKOCYTÓW W MOCZU, CZY TO JEST NORMALNE, CZY TO ZNOWU JAKIEŚ PROBLEMY
Z UM. TERAZ MUSZE PODJĄĆ DECYZJĘ, CZY WYKONAĆ CYSTOGRAFIĘ, NIE JESTEM
PRZEKONANA. BOJĘ SIĘ O MOŻLIWE POWIKŁANIA. PROSZĘ O JAKĄŚ RADĘ. MAMY TO
ZROBIĆ NA LITEWSKIEJ!MOŻE KTOŚ MA JAKIEŚ OPINIE?
Obserwuj wątek
    • grazka8 Re: POWIKŁANIA PO CYSTOGRAFII??? 30.07.05, 23:15
      Czy mozesz dokładnie wpisac cały wynik swojej córeczki ,bo cos mi sie tu nie
      podoba? Bakterii nie ma jakie jest miano ecoli i czy wykonano cystografię i
      kiedy?
      • agna00 Re: POWIKŁANIA PO CYSTOGRAFII??? 01.08.05, 10:29
        Córka najpierw miała zapalenie pęcherza moczowego, w moczu bakterii nie było.
        brała wtedy furagin. zaraz po tym brała antybiotyki na infekcje ukł.
        oddechowego. i z tak wyjałowionym organizmem po 3 tyg. leczenia poszła do
        przedszkola. zaraz tego samego dnia była gorączka- mocz dużo leukocytów i
        bakterie; na posiewie wyszła e.coli, miano 5, dostała antybiotyk-zinnat. po tym
        robiony miała posiew i usg, wszystko było dobrze, ale cystografi nie robiono.
        rok później znowu zapalenie pęcherza, mocz bez bakterii, tylko większa liczba
        leukocytów. Zauważyłam, że zbiega się to w czasie z rozpoczęciem roku
        przedszkolnego. właściwie to tylko raz miała bakterie w moczu, właśnie dwa lata
        temu, a przy przezębionym pęcherzu bakterii nie było, tylko podwyższony poziom
        leukocytów. zastanawiam się czy faktycznie może mieć jakąś wadę, skoro usg jest
        w porządku. A refluks chyba powinien objawiać się większą ilością zakażeń
        bakteryjnych. nie wiem juz co robić??? iść na to badanie czy nie? dziecko ma
        teraz 5 lat
        • grazka8 Re: POWIKŁANIA PO CYSTOGRAFII??? 01.08.05, 12:04
          Agna czasem tak bywa,że dziecko pod wpływem stresu dostaje gorączki (może
          przyczyna leży w psychice) ja bym zrobiła tą cystografię nie zawsze USG pokaże
          nam wadę.Są także dzieci,które nie maja wady układu moczowego,ale wystarczy ,że
          usiądom na nie swój kibelek i sprawa załatwiona,są także dzieci ,które bez
          przyczyny łapia zumy(zakażenie układu moczowego) ,bo taka ich uroda.
    • grazka8 Re: POWIKŁANIA PO CYSTOGRAFII??? 30.07.05, 23:22
      piszesz powikłania po cystografii to miała ją juz robiona czy nie ,czy upał mi
      juz zaszkodził.Ja wiem ,że wszystkie mamy boja się cystografii,ale dziewczyny i
      matki,co bedzie jeżeli bedziecie odwlekac takie badanie,czym pdzej wykryta wada
      układu moczowego tym lepsze nadzieje na szybsze wyleczenie.Znam przypadek ,ze
      dziewczynka zawsze dossatje zum w przedszkolu na tle nerwowym ,ale kiedy siedzi
      przez wakacje w domu jest zdrowa jak ryba>Sprawdź cystografia ,aż tak bardzo
      nie boli,a powiklania nie leczonego układu wady moga być już nie
      odwracalne.Pozdrawiam Grazyna mama Amelki
    • muress Re: POWIKŁANIA PO CYSTOGRAFII??? 31.07.05, 02:03
      miałam dwa razy zakładany cewnik przy dwóch cc - chwilka dyskomfortu i już.
      Mnie cewnikowanie nie bolało. Mojego maleńkiego synka też chyba nie bolało
      (cewnikowany już dwukrotnie), bo za pierwszym razem była chwilka płaczu
      (własciwie tylko raz krzyknął), za drugim w ogóle (ale wtedy było z
      lignokainą). Oczywiście można przy tym załapać bakterie, może cewnikować ktoś
      niewprawnie, mogą być z tym różne problemy, ale ogólnie rzecz biorąc, w
      większości przypadków chyba nie jest to takie "nie-do-przeżycia". Jednak te
      zum-y wracają - nie jestem specjalistką, ale mnie by to chyba niepokoiło. Aaaa -
      jeszcze jedno: może zacznijcie od usg? Jeśli będzie cokolwiek niepokojącego,
      to będzie jeszcze jeden powód, zeby robić cum. A jeśli nie - to lepiej smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka