Dodaj do ulubionych

czym leczycie refluks?

14.09.05, 16:20
Przepraszam, jesli taki temat juz byl...
Jak w temacie: czym leczy sie refluks? Furagina, to wiadomo, przeciwko
zakazeniom, ale samego refluksu nie leczy (a moze jednak?, prosze mnie
oswiecic, bo jeszcze mam braki w tym temacie). Mozna i chirurgicznie. Ale
pytam wlasciwie o leki...
Synek ma refluks II stopnia. Dzis mialam troche nieprzyjemna rozmowe z nasza
pania doktor. Moje dziecko ma zalecona wlasnie furagine (nigdy nie bylo
zadnego zakazenia, posiewy zawsze czyste, nawet te sprzed leczenia) i
ditropan. Do tej pory doktor mowila mi, ze ditropan jest na powiekszenie
pecherza (moje dziecko troche popuszcza mocz). Ale od innego lekarza
dowiedzialam sie, ze furagine mam odstawic i ditropan tez, bo do 7 lat (moje
ma 3) dzieci moga miec pecherz neurogenny i to normalne ze popuszczaja, a
potem sie wszystko normuje. A nasza doktor na to, ze tamten lekarz nie zna sie
i ditropan wyleczy nam refluks i mamy go nie odstawiac... Skolowana jestem
troche... Kto ma racje? Szukac jeszcze innego lekarza?
A Wy czym leczycie refluks?
Obserwuj wątek
    • boglas1 Re: czym leczycie refluks? 14.09.05, 20:37
      enut napisał(a):

> Przepraszam, jesli taki temat juz byl...
      > Jak w temacie: czym leczy sie refluks? Furagina, to wiadomo, przeciwko
      > zakazeniom, ale samego refluksu nie leczy (a moze jednak?, prosze mnie
      > oswiecic, bo jeszcze mam braki w tym temacie). Mozna i chirurgicznie. Ale
      > pytam wlasciwie o leki...
      > Synek ma refluks II stopnia. Dzis mialam troche nieprzyjemna rozmowe z nasza
      > pania doktor. Moje dziecko ma zalecona wlasnie furagine (nigdy nie bylo
      > zadnego zakazenia, posiewy zawsze czyste, nawet te sprzed leczenia) i
      > ditropan. Do tej pory doktor mowila mi, ze ditropan jest na powiekszenie
      > pecherza (moje dziecko troche popuszcza mocz). Ale od innego lekarza
      > dowiedzialam sie, ze furagine mam odstawic i ditropan tez, bo do 7 lat (moje
      > ma 3) dzieci moga miec pecherz neurogenny i to normalne ze popuszczaja, a
      > potem sie wszystko normuje. A nasza doktor na to, ze tamten lekarz nie zna sie
      > i ditropan wyleczy nam refluks i mamy go nie odstawiac... Skolowana jestem
      > troche... Kto ma racje? Szukac jeszcze innego lekarza?
      > A Wy czym leczycie refluks?

Refluks " leczy się sam " wskutek dojrzewania ujscia i kanału moczowodowo-pęcherzowego , Furagin / Urotrim/ Bactrim służą jedynie profilaktyce ZUM.( nawet gdy dziecko nie miało zakażeń a ma refluks ) Od pewnego wieku dziecka - kilka lat / albo gdy refluks jest wysoki konieczna interwencja chirurga ( zabieg antyrefluksowy / ostrzyknięcie moczowodu ) . Ditropan - lek antycholinergiczny służy zmniejszaniu ciśnienia wewnątrzpęcherzowego i w wypadku refluksu powinien być podawany raczwej po badaniu urodynamicznym ( m. in. własnie w leczeniu pęcherza neurogennego wysokociśnieniowego ) . Pęcherz neurogenny ma się nie tyle do 3-go czy 7-go roku życia ale całe życie sad . Ale oczywiście aby to potwierdzić niezbędne jest badanie urodynamiczne. )
      • enut Re: czym leczycie refluks? 15.09.05, 09:13
        My mielismy tylko cystografie, a za maly pecherz doktor stwierdzila na podstawie
        opisanych przeze mnie objawow.
        Problem polega na tym, ze moje dziecko odmowilo ostatnio kategorycznie
        przyjmowania lekow. Zadne sposoby nie dzialaja, a podawanie na sile skutkuje
        wypluwaniem i wymiotami. Dlatego ten drugi lekarz powiedzial, ze lepiej
        zrezygnowac z lekarstw... I co ja mam teraz zrobic? Nasza doktor nie skierowala
        nas na zadne inne badania, bo "po co meczyc dziecko", tylko kaze brac
        lekarstwa... Kurcze...
        • mami7 Re: czym leczycie refluks? 15.09.05, 10:19
          Z tym niepodawaniem dipro..coś tam. Czytałam ulotkę i pytałam kilku lekarzy, odpowiedzieli to co Tobie Boglas, czyli lekarze mają na to podobne poglady wink
          Jednak 3 lekarzy u których się konsultowalismy zaleciło podawać synkowi Driptane (czyli jakis tam odpowiednik dipro...). Patryk miał bardzo długo kłopot z pseudomonasem i zagęszczaniem moczu. Nie wiem czy w czymś ten lek pomógł, bo stosoowalismy kilka miesięcy, ale w tym czasie zmniejszył sie stopien refluksu.
          W kazdym bądź razie ja się dodatkowo kosnultowałam, bo lekarzem nie jestem, a wątpliwości sie pojawiły. Wydaje mi się, że na jakiejś podstawie lekarz prowadzący dziecko, który dokładnie zna całą "jego historię" może proponować pewne rozwiązania. Miejmy nadzieję dla dobra dzieckawink A jak masz watpliwości skonsultuj się z innym lekarzem

A dziecko cóż...Moje nie znosi lekarstw, ale pod początku wpajamy w niego: to jest lekarstwo, przełknij szybko, bo nie dyskutujemy". Pewnie, że bywało różnie, ale zaczyna to przynosić efekty.

Furaginę synek przyjmuje już ponad 3 lata, ale to lek odkażający. W między czasie były jakies zmiany z Uroseptem i Baktrimem.
          Wszystkie dzieci cos łykają i tutaj jakby podejście drugiego lekarza, w waszym przypadku, się nie zgadza.

Pozdrawiam
          • co-jest-grane Re: czym leczycie refluks? 15.09.05, 12:02
            Jeżeli przyczyną refluksu jest pęcherz neurogenny (badanie urodynamiczne!) i
            związane z tym podwyższenie ciśnienia, to driptane (ditropan) może faktycznie
            przyczynić się do zmniejszenia tego ciśnienia i w efekcie ustąpienia refluksu.
            Jednakże najbardziej istotna jest właściwa diagnoza a ditropan ma też pewne
            dokuczliwe działania uboczne i nie powinien być raczej podawany "w ciemno".
            W pewnych, określonych okolicznościach może oprócz tych działań znacznie
            nasilić częstotliwość infekcji (tak było u nas i mimo wskazań do stosowania - w
            porozumieniu z lekarzem zrezygnowaliśmy ze stosowania tego leku).

Pęcherz neurogenny jest efektem uszkodzenia układu nerwowego (np. rdzenia
            kręgowego) i jest problemem na całe życie, aczkolwiek obraz choroby nie jest
            stały i może się zmieniać wraz ze wzrostem dziecka (ciśnienie może wzrastać lub
            spadać) i dlatego konieczna jest regularna kontrola stanu UM i odpowiednia do
            tego stanu modyfikacja leczenia.
    • enut Re: czym leczycie refluks? 15.09.05, 12:32
      Dzieki za odpowiedzi.
      U nas wlasnie nie bylo badania urodynamicznego, bo "po co meczyc dziecko".
      Najpierw doktor podejrzewala zastawke, na cystografi zastawka ok, a wyszedl
      refluks. Obliczyla sobie, ze powinien oddawac ok 150 ml moczu, a on oddawal
      wtedy duzo ponizej 100, popuszczajac przy tym czesto. I kazala brac ditropan,
      najpierw 2 razy pol tabletki, potem - bo nie bylo poprawy - 3 razy pol. Teraz
      pojemnosci sa ok. 110, ale "tylko dzieki ditropanowi". Moje dziecko nie dosc, ze
      odmowilo przyjmowanie lekarstw (naprawde nic nie pomaga!), to jeszcze zaczelo
      skarzyc sie na bol w dole brzucha i ten drugi lekarz stwierdzil, ze to wlasnie
      moze byc od ditropanu, bo on rozciaga pecherz, ale jednoczesnie skurcza
      zwieracze i wtedy bola (wyniki moczu ok.).
      Jest jeszcze jedna rzecz... Szymek nie popuszcza w dzien i ma sucha pieluche w
      nocy tylko... jak jest u jednej babci. Moze go babcia jakos czaruje wink I tu
      wkurzyla mnie doktorka, bo zamiast poradzic cos sensownego, to kaze mi isc z
      dzieckiem do psychiatry! I tu nasywaja mi sie watpliwosci co do jej kompetencji...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka