grazka8 21.09.05, 21:25 Ja wiadomo leki moczopędne wypłukują z organizmu potas,dlatego proszę powiedz jak często powinno się robic te badanie u naszych dzieci? Chodzi mi o poziom potsasu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mami7 Re: do Grazki ;-) 21.09.05, 21:33 Jak zwykle nie przywołana do odpowiedzi, ale pytam jakie moczopędne leki masz na myśli? Odpowiedz Link
edie28 Re: Pytanie do ODP 21.09.05, 22:12 Właśnie Grażka o jakich lekach myślisz ?? W sumie nawet nie wiedziałam, że leki moczopędne wypłukują potas ??? Odpowiedz Link
mami7 Re: Pytanie do ODP 21.09.05, 22:39 Nie tylko potas, ale wziąż nie wiem o jakie leki Grażce biega Odpowiedz Link
grazka8 Re: Pytanie do ODP 21.09.05, 22:47 Ej ciotki ,ale napad co nazwę powiem Wam jutro ,bo recepta została w aptece,muszą zamówić lek.Amelka po operacji ograniczyła picie płynów,byliśmy na małej kontroli,bo ma lekkie obrzęki na nóżkach,lekarz kazał podawać jej leki moczopędne ,ale z tego co pamietam ,to wypłukiją one potas i chyba sód (poprawcie mnie jak się mylę) i na dowidzenia powiedział mi kontrolować potas,ale ja dopiero w tramwaju zaskoczyłam ,że nie spytałam po co i co ile.Szukam na necie czegoś ,ale d..a nic nie ma. Odpowiedz Link
grazka8 Re: Pytanie do ODP 21.09.05, 23:04 Mam znalazłam - Hydrochlorotiazyd - . Łagodnie usuwa z organizmu nadmiar sodu i wody. Może spowodować także utratę potasu. Podczas stosowania tego leku należy okresowo kontrolować stężenie potasu we krwi. Niekiedy konieczne jest dodatkowe przyjmowanie potasu.Cyba tak pisze w zeszycie u Amelki ,wiecie jak lekarze piszą a najpopularniejszym lekiem jak się nie mylę jest FUROSEMID.Martwię się troszkę ,bo nie można jej rano nic na nóżki założyć,ma po nocy taki opuchnięte i doczytałam ,że leki moczopędne usuwają wodę i sód z organizmu .Troszkę sie martwię ,bo ja już dostaje zaś kota ,że tu pomoga a na inne zaszkodzą. Odpowiedz Link
grazka8 Re: Pytanie do ODP 21.09.05, 23:06 I kazał nam pić tzn nie nam tylko jej Skrzyp polny-tego się nie da pić. Odpowiedz Link
odp Re: Pytanie do ODP 21.09.05, 23:30 witaj. o jaki lek chodzi. rozne w roznym stopniu wyplukuja. co do sodu nie jest to takie zmartwienie(generalnie), gdyz jest to podstawowy skladnik jedzenia (sol kuchenna) i niedobory sa szybko uzupelniane. potas to troszke inna sprawa. napisz jutro jaki to lek i w jakiej dawce. pozdrawiam nocnie . Odpowiedz Link
grazka8 Re: Pytanie do ODP 22.09.05, 07:51 OPD -lek ma nazwę Hydrochlorotiazyd mam go juz ,ponieważ mam jej podawać 2 razy dziennie po 1 tabletce (dawka 0,125) i czytam tą cholerną ulotkę i ciarki mnie przechodzą ziałanie: Lek o działaniu moczopędnym i obniżającym ciśnienie tętnicze z grupy tiazydów. Wpływając na metabolizm kanalików nerkowych zwiększa wydalanie sodu, chloru i wody. Zwiększa także wydalanie jonów wodorowych, wodorowęglanowych, potasu, magnezu i fosforanów. Zmniejsza wydalanie wapnia z moczem (poprzez zwiększenie wchłaniania zwrotnego). Zwiększa aktywność reninową osocza. Stosowany w dawkach terapeutycznych nie powoduje kwasicy. W moczówce prostej paradoksalnie zmniejsza poliurię. Początek działania 2-3 h po podaniu, tmax wynosi 4 h. Czas działania wynosi 6-12 h. Wydalany z moczem w postaci niezmienionej; t1/2 wynosi 5-14 h.Działanie niepożądane: Brak apetytu, podrażnienie żołądka, nudności, wymioty, żółtaczka zastoinowa, zapalenie trzustki, plamica, pokrzywka, uczulenie na światło, zaburzenia koncentracji, zawroty i bóle głowy, parestezje, widzenie na żółto, zaburzenia snu, niekiedy leukopenia, małopłytkowość, agranulocytoza. W dużych dawkach zaburza przemianę lipidową (zwiększenie stężenia cholesterolu i triglicerydów), węglowodanową, mineralną. Może upośledzać tolerancję glukozy, wyzwalać śpiączkę wątrobową u osób z upośledzoną czynnością wątroby, powodować zaburzenia elektrolitowe podczas długotrwałego stosowania. Zmniejszenie wydalania kwasu moczowego przez nerki może wywołać napad dny moczanowej. W przypadku przedawkowania objawy są zwykle spowodowane hipokaliemią, hipochloremią i hiponatremią oraz odwodnieniem. Jeśli równolegle stosuje się glikozydy nasercowe, mogą się pojawić zaburzenia rytmu serca. Postępowanie: prowokacja wymiotów i płukanie żołądka, nawodnienie chorego, normalizacja stężenia elektrolitów, leczenie śpiączki wątrobowej i niedociśnienia. Tlen. W koniecznych wypadkach sztuczna wentylacja. Więc napisz mi czy mam się czym martwić podawając leki moczopędne mojemu dziecku.Przecież są inne metody - moja sławna pietruszka tzn jej wywar,martwię się ,bo mimo wszytsko to tylko dziecko , jakoś do furaginy umiałam się przyzwyczajić ,że bierze ją tak długo ,a tu znowu następny lek.Chyba mam się czym marwię? Odpowiedz Link
ziuta74 Re: Pytanie do ODP 22.09.05, 10:31 graza, nie martw sie wydaje mi sie ze lekow moczopednych dlugoterminowo sie nie przyjmuje (chociaz moze sie myle). moja mloda po operacji tez dostala furosemid, ale bylo to w sumie 2 razy i potem koniec. oczywiscie dostawala go tez przy kazdej scyntygrafii bo odmawiala sikania. moze u was wszystko pieknie wroci do normy. a wrecz jestem pewna ze wszystko pieknie wroci do normy i to zaraz! uszy do gory Odpowiedz Link
edie28 Re: Pytanie do ODP 22.09.05, 18:22 Kompletnie się nie znam na lekach moczopędnych, ale spokojnie jak lekarz kazał dawać to oczywiście podawaj. Zapytaj się jak długo ma go przyjmować i nie przejmuj się działaniami niepożądanymi bo, w zasadzie każdy lek coś tam niepożądanego robi dla organizmu. Jeśli tylko zauważysz, że coś jest nie tak Amelce po tym leku to powiesz lekarzowi a ten na pewno go odstawi i zamieni na inny. Też mi się wydaje, że takich leków nie podaje sie zbyt długo ?! Tak sobie pomyślałam, że jak Amelka ma nogi opuchnięte to może jej się woda zatrzymuje w organiźmie, ale pewnie dlatego ma ten lek przyjmować ... Jejciu w takich sytuacjach chciałabym mieć lekarza w rodzinie albo sama nim być -)) Odpowiedz Link
mami7 Re: Pytanie do ODP 22.09.05, 10:28 Grażka każdy lek ma jakies działanie niepożądane. Po co Ty się na zapas martwisz? Masz kontrolować, ewentualne braki potasu. A mają go sporo jakby co pomidory -polecam sok i ziemniaki. Z sodem i chlorem jak już tu napisano jest łatwiej bo to zwykła sól kuchenna. Nie przesalać, ale solić. I kontroluj elektrolity i ten potas. Odpowiedz Link
odp Re: Pytanie do ODP 22.09.05, 13:49 witaj. rozmawialem z nefrologami na ten temat, ale nie mam jasnej odpowiedzi. ja osobiscie nie podaje pacjentom przewlekle lekow moczopednych wiec nie mam wlasnego doswiadczenia. wydaje mi sie ze powinnas zadzwonic do swojego lekarza prowadzacego i postapic wg. jego zalecen. przykro mi ze nie jestem w stanie udzielic ci odpowiedzi na twoje pytanie. Odpowiedz Link