Dodaj do ulubionych

wynik usg a reflux

06.10.05, 11:50
Witam,

Ostatnio często odwiedzam Wasze forum. Maja Jukla ma 3 latka. Miała trzy razy
ZUM. Ostatno zaczęła popuszczac w majteczki. Posiem moczu wykazał e-coli.
Julia rok wcześniej miała robione usg. Dostała skierowanie po drugim ZUM.
Wynk usg był pozytywny. Wszysto w normie, przewody, nerki itd. Teraz od 8 dni
podaję Julii Bactrim (po trzecim ZUM) ale ona nadal popuszcza. Czy taie
objawy mogą wskazywać na reflux? Czy pomomo pozytywniego badania usg można
doszukiwac sie refluksu?
Proszę o Wasze oponie
Drogi moczowe mojej córci spędzają sen z moich powiek...
Ewa
Obserwuj wątek
    • azosiolek Re: wynik usg a reflux 06.10.05, 12:16
      Niestety, w kwestii refluksu USG nie jest wiarygodnym badaniem. Trzebaby zrobić
      cystografię, a skoro popuszcza - to i pęcherz sprawdzić, czyli badanie
      urodynamiczne. Z objawów trudno wnioskować, dopiero szczegółowe badania pokażą,
      co jest grane. Wydaje mi się, że już po drugim ZUMie standardowo wykonuje się
      cystografię. W każdym razie - trzeba się problemem zająć na poważnie, bo 3 ZUMy
      to nie przelewki, a i sam Bactrim nie wydaje się szczególnie skuteczny do
      leczenia dróg moczowych.
      Pozdrawiam
      • aagulek Re: wynik usg a reflux 06.10.05, 13:18
        coz u nas bylo tak ze w polowkowym usg ciazy wyszla powiekszona miedniczka,
        pozniej sie wyrownala ale Magdula urodzila sie z e.coli, wiec od razu robili
        usg wyszlo ok, pozniej drugie jak juz mielismy skierowanie na cystografie, tez
        wyszlo ok a cystografia robiona w 1,5 miesiacu zycia Magduli wykazala refluks 1
        i 2 stopnia i jestesmy pod opieka nefrologa i poki co posiewy jalowe, Magdula
        ma juz 3,5 miesiaca, takze prawda jest ze male wady moga byc na usg nie
        wykazane...ja chyba mialam ciut latwiej bo juz w ciazy mi gina powiedziala ze
        to moze byc refluks i mialam czas by sie psychicznie przygotowac, choc ryczenie
        w ciazy tez jak wiadomo niewskazane...ale dalam rade, moj wrodzony pesymizm
        mowi mi ze do roku sie tego piorunstwa nie pozbedziemy, to chyba taka moja
        wlasna bariera ochronna bo jak sie pozbedziemy to sie bede bardzo cieszyc...nie
        polecam takiego podejscia, o chyba ze takie na zimno jak moje, bez ryczenia na
        zapas..bedzie jak bedzie a musi byc dobrze, prawda?no to pozdrawiam,Agnieszka
        ps jak Grażka się wypowie to Ci wpoi optymizm bo poki co to ma taki dar smile
        • marzena321 Re: wynik usg a reflux 06.10.05, 14:51
          Moja córka popuszczała wtedy jeszcze nie wiedziałam o co może chodzić a miała 6
          7 lat i dwa razy zapalenie pęcherza ,poinformowałam lekarza a on tylko
          powiedział nie możesz posikiwać majteczek bo będziesz miała badania które są
          bardzo nieprzyjemne teraz wiem że mówił o cystografii,ale gdyby wtedt skierował
          nas na te badanie ,myślęż niedoszłoby do zapalenia odmiedniczkowego
          nerek ,które córka bardzo ciężko przeszła ,ale może musiało tak być ,w końcu
          dowiedziałam się że córka ma reflux a dalszy ciąg znacie.MYŚLĘ że o cystografii
          powinnaś pomyśleć.
          POZDRAWIAM.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka