Dodaj do ulubionych

usg nerek, refluks

13.10.05, 12:20
Mam pytanie dotyczące usg nerek?! Może ktoś będzie mógł mi pomóc w
interpretacji jednej sprawy. córka jest po badaniu usg doppler. 2 lata temu
miała zakażenie ukł. moczowego e.coli. Zrobiliśmy teraz kolejne badanie usg i
wszystko jest niby ok, ale niepokoi mnie jedna sprawa w opisie- po mikcji w
pęcherzu zostaje śladowa ilość moczu, której lekarz nawet nie mierzył, bo był
to tylko ślad. czy na tej podstawie można stwierdzić, że dziecko raczej nie
ma refluksu.
Anna
Obserwuj wątek
    • joln Re: usg nerek, refluks 13.10.05, 12:44
      witam;
      wiele razy na formum powiedziano, ze usg nie jest miarodajnym badaniem przy
      wykryciu i okreslaniu stopnia refluksu. U nas np pierwsze usg nie wykazalo
      refluksu, drugie wskazalo zastoj moczu w jednym moczowodzie, drugi mial byc ok,
      a na cysto wyszedl obustronny refluks III st. Lekarka, ktora robila usg
      (podobno najlepsza w Krakowie) powiedziala, ze z usg wynika niski stopien, ale
      rzeczywistosc niestety byla inna
      • agna00 Re: usg nerek, refluks 13.10.05, 13:05
        NIE WIEM CO ROBIĆ,CHCIAŁABYM UNIKNĄĆ CYSTOGRAFI, BO TAK NAPRAWDĘ UWAŻAM, ŻE NIE
        JEST POTRZEBNA. DZIECKO JEST ZDROWE, LEKARZ PEDIATRA UWAŻA, ŻE NA 99% REFLUKSU
        NIE MA, JESZCZE INNY STARA MI SIĘ WMÓWIĆ NA SIŁĘ ŻE MAŁA MA REFLUKS. DZIWI MNIE
        TO TROCHĘ, BO TYLKO RAZ MIAŁA BAKTERIE W MOCZU 2 LATA TEMU I RAZ PRZEZIĘBIONY
        PĘCHERZ. POZA TYM CHODZI NA BASEN, KĄPIE SIĘ W MORZU I JAK NARAZIE NIGDY JEJ TO
        NIE ZASZKODZIŁO. A SAM PRZEZIĘBIONY PĘCHERZ ZBIEGŁ SIE W CZASIE Z POCZĄTKIEM
        ROKU PRZEDSZKOLNEGO, MYŚLĘ ŻE WSTYDZIŁA SIĘ WYJŚC DO ŁAZIENKI I W TEN SPOSÓB
        PRZETRZYMYWAŁA MOCZ.DWA RAZY ROBILIŚMY USG 2 LATA TEMU I TERAZ I NIBY WSZYSTKO
        JEST OK, TERAZ TYLKO TEN ŚLAD MOCZU W PĘCHERZU PO MIKCJI, BUDOWA NEREK ITD. W
        PORZĄDKU.
        • joln Re: usg nerek, refluks 13.10.05, 13:24
          nie wiem, co co doradzic, cysto nie jest milym badaniem ani dla dziecka ani dla
          rodzicasad wiem jedno, na usg nie mozna polegac w 100%, a zum-y moga byc
          bezobjawowe, moja Iga nie byla nigdy leczona z powodu bakterii a napewno miala
          jakis epizod zum bo na scyntygrafii wyszly zmiany pozapalne
          w tej kwestii powinien wypowiedziec sie nefrolog a nie tylko pediatra
          • agna00 Re: usg nerek, refluks 13.10.05, 13:52
            Dzięki za opinię, mam stres bo właściwie juz 3 listopada mała miałaby badanie
            lecz to niestety wiąże się również z tym, że muszę ją położyc na 3 dni do
            szpitala. Na Litwskaiej w W-ie nie można zrobić tego ambulatoryjnie, paranoja-
            żeby NFZ to badanie zrefundował dziecko musi zostac przyjęte na oddział i
            troche na nim pobyć...Jeszcze nie wiem, co z zrobię, mąż jest przeciwny, ja się
            waham.
            Anna
            • joln Re: usg nerek, refluks 13.10.05, 14:43
              bez sensu z tym szpitalem, wspolczuje...
            • kurs1974 Re: usg nerek, refluks 17.10.05, 12:51
              to chyba jakieś nieporozumienie, mój maluch wtedy 6 miesięcy ( czerwiec 2005)
              miał cystografie i urodynamikę w CZD i nie leżał w szpitalu ani pół dnia.
              Proponuję dowiedz się w NFZ - telefony są na stronie internetowej. Jeśli nie
              musisz nie oddawaj dziecka do szpitala. Niestety mam złe doświadczenia ze
              szpitalem na Niekłańskiej. Wsadzili mnie i mojego miesięcznego synka z katarem
              do jednej sali z maluchem, wtedy też miesięcznym, z zapaleniem ucha środkowego
              i katarkiem. Było by OK ale mama tego malucha miała wtedy GRYPĘ, a ja wyszłam
              ze zdrowym dzieckiem chora.
    • co-jest-grane Re: usg nerek, refluks 13.10.05, 14:45
      Zaleganie moczu po mikcji może się wiązać z refluksem.
      Ja chyba zdecydowałabym się na cystografię.
      • aagulek Re: usg nerek, refluks 13.10.05, 19:35
        Agna z tym przyjeciem do szpitala to troche pic na wode fotomontaz, nasza
        coreczka miala w sierpniu tego roku cystografie i owszem musielismy zalozyc
        karte i dopelnic formalnosci bo takie niby rozporzadzenie Pana dyrektora a
        zrobilismy cystografie i do domu, wypis odebralismy za 3 dni...owszem to
        wyciaganie kasy od nfz ale teraz to wiem, wczesniej nie wiedzialam o co
        chodzi..oczywiscie pisze o Litewskiej w Warszawie..jakbys chciala wiecej info
        pisz na priv,pozdrawiam,Agnieszka
    • aagulek Re: usg nerek, refluks 13.10.05, 19:38
      wlasnie mi sie przypomnialo ze ja mialam ostatnio usg nerek i tez mi zostalo
      troche moczu...nie chce mi sie szukac ile dokladnie ale sporawo bo
      lekarka,ktora robila usg zaznaczyla to na opisie, ale nic sie z tym niby nie
      robi..no ale co innego pewnie u dzieciaczkow
      • agna00 Re: usg nerek, refluks 13.10.05, 19:57
        U NAS NA BADANIU RÓWNIEŻ WYGLĄDAŁO TO TAK JAKBY TO NIE MIAŁO JAKIEGOS
        ZNACZENIA. PANI DR. POWIEDZIAŁA TYLKO, ŻE JEST śLAD I NIE MA W ZWIĄZKU Z TYM
        CZEGO MIERZYĆ...WYDAJE MI SIĘ, ŻE JEST DOBRZE, ALE MAM JAKIEŚ WĄTPLIWOŚCI?!
    • co-jest-grane Re: usg nerek, refluks 13.10.05, 20:48
      Agno - ten drugi wątek usunęłam.Czy chcesz, żeby tamte posty przenieść tu?
      • agna00 Re: usg nerek, refluks 14.10.05, 08:39
        DZIĘKI.
        POSTY Z FERALNEGO WĄTKU RÓWNIEŻ MOŻNA USUNĄĆ.
        POZDRAWIAM
        ANNA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka