mrozbasia 24.10.05, 08:59 Wiem, że jest popłoch jeżeli chodzi o wycofanie pewnej partii antybiotyku Zinnat. www.oia.lodz.pl/informacje.htm Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stasiomama Re: Zinnat - sprawdźcie 24.10.05, 11:02 Kupowałam Zinnat w kwietniu. NIedawno mój mały go "jadł". W decyzji GIF jest napisane, że preparat został wstrzymany na terenie woj, śląskiego. Ja kupiłam swoją buteleczkę na terenie wielkopolski. Oczywiście opakowanie po zuzyciu wywaliłam. Dowiedzia,łam się w aptece, że w casie, gdy go kupowałam nie mieli tej serii, ale w chwili obecnej maja jedną sztukę tej serii. Tak więc, felerne buteleczki moga być w całej Polsce. Może mi się uda dowiedziec, dlaczego wycofują i jakie nastestwa moga byc po zażyciu. Odpowiedz Link
mrozbasia Re: Zinnat - sprawdźcie 24.10.05, 12:06 Moja mała też zjadła butelkę, w lipcu, oczywiście nie mam opakowania. Z tego co wiem to przedstawiciele, gorączkowo wycofuja Zinnat z aptek, więc lepiej sprawdzić czy nie ma się takiej buteleczki Odpowiedz Link
joln Re: Zinnat - sprawdźcie 24.10.05, 21:39 a dlaczego wycofuja ten zinnat, moja Iga zazywala w sierpniu Odpowiedz Link
magdalena.podlaska Re: Zinnat - sprawdźcie 24.10.05, 22:09 eee, moja Ninka brała go w lipcu. a co z nim nie tak?? Odpowiedz Link
mrozbasia Re: Zinnat - sprawdźcie 25.10.05, 07:11 Na decyzji jest napisane, że jakość nie taka (politycznie), ale tak dokładnie nie wiem. Moja Werka też brała latem Zinnat. Ta informacja jest po to aby więcej tej serii nie podać. Nie we wszystkich aptekach jest wycofany. Odpowiedz Link
stasiomama Re: Zinnat - sprawdźcie 25.10.05, 08:34 Lek jest na razie wstrzymany. Producent wprowadził małą modyfikacje, która polegała na tym, że zmienił się sposób przechowywania zawiesiny. Do tej pory należało przechowywac w temperaturze do 25 stopni Celcjusza. Partia, która została wstrzymana miała temperaturę przechowywania (po sporządzeniu zawiesiny) 2 - 8 stopni Celcjusza. Dodatkowo, jeśli się uzyło do przygotowania zawieciny za mało wody i źle się ją przechowywało (stare przyzwyczajenia) to robił się glut, który uniemozliwiał podanie leku. Jakbyście mieli felerną partię na pewno zauważylibyście to. Sam lek miał prawidłowe działanie, nie powodował jakiś skutków ubocznych. Producent planuje wycofanie "nowego" Zinnatu i powrót do starego (tego, którego nalezy przechowywać w temperaturze do 25 stopni Celcjusza). Odpowiedz Link
mrozbasia Re: Zinnat - sprawdźcie 26.10.05, 18:19 dzięki. oczywiście najpierw się wystraszyłam - zresztą niektórych też niepotrzebnie. Odpowiedz Link