Dodaj do ulubionych

Witam! Jesteśmy nowi...

04.11.05, 20:07
Dziś dowiedziałam się że mój synek (27.10 skończył 2 miesiące) ma reflux
obustronny 4go stopnia,no i że jest on czynny, czy któraś z was ma podobną
sytuację no i czym to grozi, no i co oznacza że jest on czynny? bo z tego co
mi lekarka powiedziała to że jest czynny to lepiej niż bierny no i że nie
leczy się tego obecnie operacjnie, bo sie samo cofa? zatem jaka jest metoda
leczenia, prócz podawania furaginu? Jestem dobrej myśli choć to niełatwe.
Dziekuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mami7 Re: Witam! Jesteśmy nowi... 05.11.05, 11:32
      Sorry, że tak napadnę, ale co to za lekarz, który tak łatwo wyrokuje? Nefrolog,
      urolog? Skąd?
      Z tego co obserwuję, to 4 stopień obustronnego refluksu to już poważna sprawa i
      niestety kończy się zabiegami.
      Nie myśl, że chcę Cię nastarszyc czy coś takiego, absolutnie wink)))
      Mnie tylko mówiono, że najwieksze szanse na somowyleczenie jest w przypadku
      refluksu do 3 stopnia. Ale różnie bywa wink))) A chyba, lepiej miec jakąs tam
      świadomośc jakby co, a nie potem jak młotkiem w głowę.

Leczenie, polega na nie leczeniu z reguły wink Furaginę, czy inne leki tego typu
      podaje sie odkażająco, żeby nie dopuścić do zakażenia.
      Kontroluje się regularnie mocze, obserwuje dziecko, robi badania specjalistyczne
      i się faktycznie czeka, o ile z dzieckim nic się nie dzieje. Jak jest zum, leczy
      się niestety.

Czy synek miał robioną scyntygrafię? Byłaś z Małym u urologa? Po cystografii
      nikt nie sugerował istnienia jakiejś przeszkody w drogach moczowych?

A tak w ogóle, to witaj wink)))))))Pocieszające, że wada została wykryta szybko i
      faktycznie daje duże szanse na pozytywne leczenie wink)))

A jak w ogóel doszło do wykrycia refluksu?

Pozdrawiam
      • sylvia_w Re: Witam! Jesteśmy nowi... 05.11.05, 11:55
        Witaj smile
        Na badanie CUM wysłano mnie gdyż mały jak miał przedłużającą się żółtaczkę, po
        urodzeniu w szpitalu spędziliśmy 9 dni, nie było wtedy żadnych infekcji w
        drogach moczowych, ale po 11 dniach zrobił się bardziej żółty i tak wróciliśmy
        do szpitala gdzie wykryto ZUM, mial 15tyś E.Coli w moczu i dostawał przez 10
        dni antybiotyk, niedawno miał CUm i wtedy dowiedziałam się że mały ma reflux
        obustronny 4go stopnia. Mogłabyś mi powiedzieć jaki zabieg go czeka i czy jest
        jakies ryzyko? No i czy ten reflux ma szansę się cofnąć.U urologa nie byłam
        jeszcze gdyż mały miał wczoraj znowu CUm tyle że samej cewki moczowej bo
        wcześniej nie było jej widać na zdjęciu. Pozdrawiam smile
        Sylwia i Krzyś
        • hania.wiecewicz Re: Witam! Jesteśmy nowi... 05.11.05, 14:37
          Witam,

Moj synek ma 1 stopien refluksu. Nie jestem specem ale dla bezpieczenstwa malucha radze jak najszybciej skonsultowac sprawe z dobrym urologiem i nefrologiem. Jesli nie dostaniesz sie panstwowo to radze nie czekac i isc prywatnie.

Pozdrawiam i zycze zdrowka
          Hania
        • mami7 Re: Witam! Jesteśmy nowi... 05.11.05, 14:45
          Sylwia, aż takim ekspertem nie jestem. Najwazniejsza jest znajomośc przyczyny refluksu. Czesto u chłopców szczególnie jest to zastawka cewki tylniej.
          Ale może i byc wada wrodzona.
          Konkretnie i fachowo o metodach operacyjnych poczytasz na stronie refluksowej, link na początku forum. Nie jestem "mocna" w tej kwestii, moje dziecko chyba powoli wyrasta z refluksu 2/3 stopnbnia z jednej strony (4 latka).
          Nie piszesz, kto prowadzi dziecko, mogłabyś????

Jak pisałam i kolezanka powyżej, dziecko powinno byc dobrze przebadane. Na poczatek powinno mieć moim zdaniem zrobioną scyntygrafie nerek, żeby ocenić w jakim one sa stanie.
          I nie obejdzie siebez konsultacji i prowadzenia chirurga-urologa. Jesli jeszcze Cię tam nie skierowano, napisz skąd jesteś, pomożemy wink

Nie panikuje i nie starszę, ale te wady są możliwe do wyleczenia, trzeba się zabrać do tego im szybciej tym lepiej.
          • sylvia_w Re: Witam! Jesteśmy nowi... 05.11.05, 15:38
            jestem z Gdańska, Krzysia prowadzi dr. Sternau ze szpitala na zaspie, no i tam
            tez do przychodni jestesmy zapisani, we wtorek beda wyniki drugiego CUM i bede
            wiedziec co dalej, jak cos to udam sie prywatnie do nefrologa, dam Wam znac
            jakie były wyniki i dziekuje za wszelką pomoc i rady smile)))
            • stasiomama Re: Witam! Jesteśmy nowi... 07.11.05, 11:19
              Twój mały powinien mieć też wykonana cystoskopie (wziernikowanie pęcherza
              moczowego - sprawdzenie czy sa zastawki i czy moczowody sa prawidłowo
              rozmieszczone).
              Jest to badanie pod narkozą i w przypadku wykrycia zastawek cewki tylkej od
              razu będą one podcięte/wycięte.
              Po cystoskopi wychodzi się do domu na drugi dzień (starsze dzieci w tym samym
              dniu). W przypadku podcięcia zastawek dochodzi jeden dzień .
              • mami7 Re: Witam! Jesteśmy nowi... 07.11.05, 11:34
                Cystoskopie wykonuje się jak są ku niej wskazania. Pewne rzeczy widoczne sa już w usg, niektóre na obrazkach przy cystografii. I są wskazania wynikające z "innego" oddawania moczu.
    • izasia Re: Witam! Jesteśmy nowi... 07.11.05, 15:43
      Wiataj Sylvia!
      Dokładnie 2 lata temu u mojej córci ( miała wtedy 4 miesiące ) wykryto bkterię
      Ecoli. W szpitalu leżała 3 tyg., bo podczas szczegółowych badań wykryto u niej
      reflux 4 stopnia lewej nerki z wodonerczem i zwężeniem podmiedniczkowym( po
      str. lewej ) oraz refluxem 2 stopnia prawej nerki.Dodatkowo stwierdzoo, że
      najprawdopodobniej ma też gen. chorobę Recklinghausena( potwierdziło się ).
      Mieszkamy w Warszawie i w szpitalu byliśmy na Niekłańskiej. Tam zaproponowano
      nam, by na 1 1/2 roku zainstalować Zosi pojemnik z moczem na zewnątrz- na co
      nie wyraziliśmy zgody.Nasz lekarz rodzinny skierował nas do prof. Blaim(
      ordynator nefrologii i oddz. noworodkowego na Litewskiej )i ona się nami
      zajęła. Może nie jest wylewna ale jest doskonałym specjalistą. Mając 10
      miesięcy Zośka przeszła operację - plastyka zwężenia podmiedniczkowego. Od
      tamtej pory jest coraz lepiej. Z tego co wiem dzieciom do 3 roku życia dają
      dużą szansę na cofnięcie się refluxu!Ważne by cały czas były robione
      szczegółowe badania jak scyntygrafia , usg, cystografia, urografia itp.
      Najważniejsze to dobry lekarz, a napewno wszystko się uda! Jak będziesz
      potrzebowała namiary na prof. to daj znać.Trzymaj się i nie martw za wczasu, bo
      nie taki zając straszny.Iza
      • sylvia_w Re: Witam! Jesteśmy nowi... 07.11.05, 21:53
        Dziękuję Wam bardzo smile))) Fajnie że jest tu takie forum i można sobie
        pomagać smile Jutro będe znała wyniki drugiego CUMu, pozdrawiam serdecznie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka