Dodaj do ulubionych

Vesicostomia-za i przeciw

03.12.05, 22:52
Moja pieciomiesieczna coreczka ma refluksy podobno piatego stopnia. Lekarze
proponuja vesicostomie lub cewnikowanie a ja nie wiem co jest
bezpieczniejsze. Zabieg to pelna narkoza, dziurka w brzuszku a potem blizna.
Cewnikowanie to podobno latwe zakazenia, tymbardziej ze w wymazie krocza
stwierdzono pseudomonasa. Nie wim na co sie zdecydowac mala ma dobre wyniki
krwi i moczu, przybiere na wadze, je zupelnie normalnie i gdyby nie
przypadkowe usg w ogole nie wiedzielibysmy, ze jest chora. Czy moze ktos ma
podobny problem i moglby podzielic sie doswiadczeniem? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • co-jest-grane Re: Vesicostomia-za i przeciw 04.12.05, 01:18
      Czy poza cystografią miała robione jeszcze jakieś badania (urodynamika,
      scyntygrafia, cystoskopia)?
      Czy wiadomo, w jakim stanie są nerki?
      Czy wiadomo, co jest przyczyną refluksu, tzn. źle wykształcone zastawki
      moczowodów, czy zaburzenia funkcji pęcherza?

Cewnikowanie przy zachowaniu sterylności wcale nie sprzyja zakażeniom w
      większym stopniu niż stomia, aczkolwiek są one nie do uniknięcia w jednym i
      drugim przypadku sad
      Jest to rozwiązanie mniej inwazyjne dla dziecka, bardziej kłopotliwe dla
      rodziców.Trzeba pilnować określonych pór, zwrócić uwagę na bezpieczną pojemność
      pęcherza (żeby jej nie przekraczać przez zbyt długie przerwy między zabiegami).

Vesicostomia jest zabiegiem dość radykalnym i niekoniecznie odwracalnym (może
      się okazać, że stan UM nie pozwoli na jej likwidację w przyszłości), nie chroni
      także przed zakażeniami - czasami są spore kłopoty z jałowym "utrzymaniem"
      przetoki.Dość skutecznie chroni ona przed wysokim ciśnieniem w pęcherzu. Jeżeli
      nerki są w złym stanie (scyntygrafia),chyba trzeba będzie się na nią zdecydować.

W jednym i drugim przypadku bardzo ważna jest obserwacja i profilaktyka zakażeń.
      • sybillka1 Re: Vesicostomia-za i przeciw 04.12.05, 08:28
        O tym co jest przyczyną refluksu u Oliwki to nam za bardzo nikt nie powiedział!
        Miała robioną urografię z której wynika że nerki są ok. chociaż na prawej jest
        już jakaś blizna.Oprócz tego miała test który pokazał że przez cewnikowanie
        zmniejsza się pęcherz moczowody i kielichy w nerkach.Wcześniej pisałam o
        cewnikowaniu ale takim raz w misiącu w celu poszerzenia cewki bo w wielu
        przypadkach to jest przyczyną refluksu.Ale lekarz stwierdził że przy V stopniu
        mamy małe szanse na samoistny zanik refluksu i czeka nas kiedyś
        operacja.Pozdrawiam.
        • co-jest-grane Re: Vesicostomia-za i przeciw 04.12.05, 11:55
          > O tym co jest przyczyną refluksu u Oliwki to nam za bardzo nikt nie
          powiedział!

Urodynamika odpowiada na pytanie, czy pęcherz pracuje prawidłowo (jeżeli nie,
          można próbować leczenia farmakologicznego - ditropan), a cystoskopia uwidacznia
          ujścia moczowodów.
          Urografia jest zbyt mało precyzyjnym badaniem, jeżeli chodzi o stan nerek,
          przed podjęciem decyzji dobrze byłoby zrobić scyntygrafię.

Moim zdaniem przed podjęciem decyzji o stomii należałoby te badania wykonać, bo
          zabieg niby jest prosty, ale konsekwencje na długo.

Pojedyncze cewnikowanie (kalibracja?) raczej nie odniesie skutku przy refluksie
          Vst., chyba że przyczyna jest w zwężeniu cewki (ale wtedy raczej chirurgiczne
          poszerzenie, a nie cewnikiem). Sadzę, że w Waszym przypadku wchodziłoby w grę
          tzw. cewnikowanie "przerywane" (5 - 6 razy dziennie), jest to dość skuteczny
          zabieg pod warunkiem konsekwentnego stosowania i mniej grożący infekcjami, niż
          umieszczenie cewnika foley'a w pęcherzu na stałe.

Operacja antyrefluksowa owszem, ale trzeba określić przyczyny tego refluksu
          (np. my też mamy refluks V st., ale operacja antyrefkusowa raczej nie ma szans
          pomóc, bo przyczyną jest zbyt wysokie ciśnienie w pęcherzu).
          • sybillka1 Re: Vesicostomia-za i przeciw 04.12.05, 13:53
            Teraz widze jak bardzo jestem niedoinformowana i jak malo wiem o tej chorobiesad
            Lekarz prowadzacy powiedzial, ze to wada i nie wspominal nic o przyczynach a mi
            nie przyszlo do glowy, zeby zapytac. Nie wiem czy pecherz pracuje prawidlowo,
            wiem natomiast ze jest powiekszony i powiekszone sa moczowody. Dokladniej to sa
            zbyt grube (po tescie z zainstalowanym na trzy dni cewnikiem moczowody i
            pecherz zmniejszyly sie znacznie). Jesli chodzi o cewnikowanie to malo
            precyzyjnie sie wyrazilam. Chodzilo o kalibracje. Raz na trzy tygodnie lekarz
            ma wprowadzac cewnik, ktory powinien rozszerzyc cewke moczowa. Czy zbyt waska
            cewka jest przyczyna zalegania moczu tez nie wiem... Lekarz wyrazil sie "byc
            moze to cewka, 20% refluksow spowodowanych jest waska cewka- sprobujemy
            poszerzyc. O mozliwosci cewnikowania kilka razy na dzien tez nikt mi nie
            powiedzial... Od czego w takim razie powinnam zaczac, jakie badania wykonac,
            czy moze zaczac od zmiany lekarza?
            • co-jest-grane Re: Vesicostomia-za i przeciw 04.12.05, 14:46
              > czy moze zaczac od zmiany lekarza?
              Nie, nie spokojnie! wink

Jeżeli wzbudza Twoje zaufanie i nie trzeba czekać na kolejną wizytę pół roku,
              spróbuj się z nim dogadać.
              Jest sporo rzeczy do sprawdzenia i nie da się wszystkiego zrobić naraz.
              Powiem tak - jeżeli nerki są wydolne (poziom kreatyniny)i nie ma sytuacji
              wymagającej natychmiastowej interwencji (w postaci stomii), trzeba wspólnie z
              lekarzem ustalić rozsądny plan działania.
              Trzeba znać przyczynę refluksu, żeby dobrać odpowiednie i najwłaściwsze dla
              dziecka leczenie.
              Wydaje mi się, że w pierwszej kolejności dobrze byłoby zrobić badanie
              urodynamiczne, a potem - jeżeli będzie taka potrzeba - cystoskopię, w czasie
              której można także przeprowadzić drobniejsze zabiegi (np. próbę poszerzenia
              cewki właśnie). Oczywiście lekarz może mieć inny plan, gdyż widział dziecko,
              zna wyniki USG i innych badań, i może mieć ważne powody, aby zadecydować o
              innym postępowaniu.

Poszerzenie moczowodów zawsze występuje przy tak wysokich refluksach,
              powiększenie pęcherza może wskazywać na właśnie jego złą pracę (np.
              nieprawidłowe unerwienie, albo przeszkodę podpęcherzową - wąską, albo
              spastyczną cewkę). Co do cewnikowania kilka razy dziennie - wszystko zależy od
              funkcjonowania układu moczowego, jako całości, a decyzja zależy od wielu
              czynników, które powinien wziąć pod uwagę lekarz.
              • sybillka1 Re: Vesicostomia-za i przeciw 04.12.05, 16:13
                Z czestotliwoscia wizyt nie ma problemu bo to gabinety prywatne. Nefrolog
                naciska na stomie chociaz nerki sa raczej zdrowe (kreatynina 0,3-0,4 mg/dl)
                Konsultowalismy sie z urologiem, ktory radzi cewnikowanie i rozszerzanie cewki
                bo na zabieg podobno mamy jeszcze czas. I kto ma racje? Ciekawe co powiedzialby
                trzeci lekarz? Zastanawiam sie czy pecherz w ktorym ciagle zalega mocz jest w
                stanie sam sie "naprawic", czy lepiej go odbarczyc? Nefrolog twierdzi, ze bez
                zabiegu "zjedza" nas bakterie, urolog z kolei mowi- stomia, czy cewnik nie ma
                znaczenia, zakazenia beda i tak. Mala jak do tej pory w moczu cewnikowanym nie
                miala zadnych bakterii, nie goraczkowala, nie miala objawow klinicznych. Jedyny
                problem to pseudomonas w wymazie z krocza. Dokladnie brzmi to: Klebsiella
                pneumoniae-wytw. B-laktamaze o rozsz. spektr. dzial. (++) Coz to oznacza i to
                przypadkiem nie powinno byc leczone? Prosze jeszcze o rade ktorego lekarza w
                tym przypadku sie trzymac. Dziekuje bardzo za pomoc.
                • co-jest-grane Re: Vesicostomia-za i przeciw 04.12.05, 17:07
                  > problem to pseudomonas w wymazie z krocza. Dokladnie brzmi to: Klebsiella
                  > pneumoniae-wytw. B-laktamaze o rozsz. spektr. dzial. (++)

Klebsiella pneumoniae to nie pseudomonas wink
                  Generalna zasada jest taka, że bakterie leczy się wtedy, gdy są objawy w
                  postaci zmian w moczu (leukocyty), ale czasami są wyjątki. To, ze bakteria jest
                  w wymazie, nie oznacza, że jest też w układzie moczowym - o tym mówi posiew.

Ciekawe, że to nefrolog naciska na stomię, a urolog jest przeciwny - zazwyczaj
                  bywa odwrotnie wink)
                  U nas w Polsce jest wielu zwolenników wykonywania stomii wśród lekarzy - za
                  granicą bywa różnie.

> Nefrolog twierdzi, ze bez
                  > zabiegu "zjedza" nas bakterie

To niekoniecznie jest prawdą, zwłaszcza że do tej pory nie mieliście problemu z
                  infekcjami. Stomia nie chroni przed infekcjami, umożliwia swobodny odpływ moczu
                  (co może zmniejszać ilość infekcji, ale jednocześnie jest to jeszcze jedna -
                  nienaturalna - dziurka, przez którą mogą wnikać bakterie).Stomia przede
                  wszystkim uniemożliwia podwyższenie ciśnienia w pęcherzu, które samo w sobie
                  może uszkadzać nerki.

Opinie co do tego, czy bardziej szkodzą nerkom infekcje, czy ciśnienie
                  zalegającego moczu, są rozbieżne nawet wśród lekarzy - na zdrowy rozsądek chyba
                  należy przyjąć, że szkodzi jedno i drugie.

> Prosze jeszcze o rade ktorego lekarza w
                  > tym przypadku sie trzymac.

Ja nie jestem w stanie radzić w tym przypadku, każdy z nich na pewno ma swoje
                  racje. Może powiem, jak sama bym postąpiła:
                  Przede wszystkim - badania i decyzja na podstawie wyników badań.
                  Na stomię zdecydowałabym się jednak tylko w przypadku bardzo złego stanu nerek,
                  albo w sytuacji, gdy z badań funkcji pęcherza wynika, że jest szansa na to, że
                  po operacji antyrefluksowej będzie szansa na prawidłowe funkcjonowanie układu
                  moczowego i likwidację przetoki.

W przypadku istnienia przeszkody podpęcherzowej najpierw oczywiście
                  próbowałabym ją usunąć, a stomię dopiero w przypadku niepowodzenia.

Skorzystaj z wyszukiwarki na forum - kilkoro dzieciaczków ma przetoki i mamy
                  piszą, jak to wygląda w praktyce.
                  • sybillka1 Re: Vesicostomia-za i przeciw 04.12.05, 17:53
                    Bardzo Ci dziekuje Agnieszko za wskazowki. Poszperam jeszcze na forum i popytam
                    jak sie "zyje" z przetokami, sprawdze tez ta Klebsiella (lekarka powiedziala,
                    ze to pseudomonas). Za dwa tygodnie idziemy znow do lekarza- tym razem nefrolog-
                    i zapytamy o mozliwosc wykonania dodatkowych badan o ktorych pisalas.
                    Podsunelas nam tez temat do sprawdzenia- metody leczenia tego typu wad za
                    granica. Ciekawa jestem, czy tam nie ma na to innych sposobow. W kazdym razie
                    przed nami dlugie leczenie wiec zabawimy pewnie dlugo na tym forum. Jeszcze raz
                    dziekuje za zainteresowanie i pomoc. POZDRAWIAM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka