iwona6621 21.04.06, 22:30 U mojego 4-letniego syna wykryto przypadkowo bakterię coli w moczu 10^6,czy jej obecność świadczy o wadzie ukł.moczwego? Dzięki za to forum na pewno będzie mi bardzo potrzebne.Pozdrawiam Iwona. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
co-jest-grane Re: bakteria coli 22.04.06, 12:58 Sam wynik posiewu nie świadczy o niczym - równie dobrze może być efektem złego pobrania próbki (zanieczyszczenie ze skóry), jak poważnej infekcji układu moczowego. Istotne są wyniki pozostałych badań, a zwłaszcza ilości leukocytów w badaniu ogólnym moczu. Bakteria e.coli jest jedną z najczęściej występujących w przewodzie pokarmowym i staje się groźna dopiero wtedy, gdy zaatakuje układ moczowy. Nie można też wysnuć żadnych wniosków co do ew. wad w układzie moczowym na podstawie tego posiewu - wymaga to przeprowadzenia specjalistycznych badań. Odpowiedz Link
iwona6621 Re: bakteria coli 22.04.06, 16:16 Badanie ogólne moczu nic nie wykazało,morfologia,szczególnie rozmaz krwinek białych był fatalny 18 pałeczek ???i 1.7 leukocytów gdyby nie posiew moczu nie wiedzielibyśmy co konkretnie dziecku dolega. Odpowiedz Link
co-jest-grane Re: bakteria coli 22.04.06, 17:39 Hmmm... Nie bardzo wiem, jakie pałeczki nasz na myśli i w jakich jednostkach podajesz leukocyty? Jeżeli to zakażenie układu moczowego było przyczyną tak dużych zmian w morfologii, jest mało prawdopodobne, żeby badanie moczu wyszło zupełnie prawidłowo - być może przyczyna tych zmian była inna, nie w ukł. moczowym, albo badanie ogólne moczu wykonano już po zastosowaniu antybiotyku? Na pewno mówisz o posiewie moczu a nie krwi? Odpowiedz Link