n17062000 23.08.06, 07:22 czy używacie? tak po prostu w domu żeby kontrolować.Gdzie się je kupuje? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: paierki lakmusowe do badania pH moczu 23.08.06, 07:41 Zadam Ci moze taki eglupawe pytanie, bo mnie ono strasznie frapuje. A po co badac samo pH? Czy to jakas moda? Czy z samego pH mozna cos wywnioskowac? Nie. To po co badac? Odpowiedz Link
n17062000 Re: paierki lakmusowe do badania pH moczu 23.08.06, 07:50 podaję małej żurawinę i chciałabym sprawdzić czy mocz jest bardziej kwaśny.mam wielki problem z pobraniem moczu, Natalka nie chce nasiusiać do pojemnika, a o woreczku nie ma mowy, ryczy na sam widdok.nie umiem po prostu pobrać moczu.Wiem, że innym jakoś się udaje a mi niestety nie.próbuję już cały tydzień. Odpowiedz Link
madziulec Re: paierki lakmusowe do badania pH moczu 23.08.06, 09:39 To pobierz do woreczka i juz. Jezeli nie pobierasz na posiew nie stwarzaj problemow, ktorych nie ma A po co sprawdzac pH?? Dla samego sprawdzania? Odpowiedz Link
n17062000 Re: paierki lakmusowe do badania pH moczu 23.08.06, 10:09 NAtalka ma 19 m-cy , na widok woreczka płacze i nie mozna go nawet nakleić. Odpowiedz Link
madziulec Re: paierki lakmusowe do badania pH moczu 23.08.06, 10:22 Co jaki czas badasz mocz? Moze dziecko po porstu ma juz awersje do badania moczu? Odpowiedz Link
mimi1210 Re: paierki lakmusowe do badania pH moczu 23.08.06, 21:39 Moja Ola ma 15 miesięcy i też nie należy do najspokojniejszych przy pobieraniu moczu. Ale ponieważ musimy to robić raz w miesiącu opanowałam taką technikę. Nastawiam budzik na 4 lub 5 rano. Daję Oli przez sen pić. Potem mając przygotowane wszystko koło łóżka (podkładkę pod pupę, gaziki jałowe, pojemniki itd) rozbieram Olę, podmywam i masuję w okolicy pachwin. Dość sybko zaczyna sikać więc podkładam pojemnik uważając żeby jej nie dotykać. Mocz łapię do jednego pojemnika i dopiero później dzielę na dwa na badanie ogólne i posiew. Czasem gdy się obudzi kładę się obok niej i w dość połamanej pozycji nadal staram się dobrze złapać mocz. Jak na razie działa! Odpowiedz Link
madziulec Moj lab + badanie moczu 23.08.06, 21:58 Nie wiem, moze moje leboratorium, z ktorego korzystam jest tak cudowne, w kazdym razi e - ja oddaje wylacznie jedn aprobke moczu i mam zlecone stale badanie - posiew i badanie ogolne i z tej jednej probki to w laboratorium sobie dziela jak chca. Oczywiscie kiedys pobieralismy co 2 tygodnie, tearz robie to rzadziej; mam swiadomosc, ze czeste pobieranie dziecku moczu tez powoduje jakies bloikady i dziekco nie chce wspolpracowac. Poza tym - np. woreczki t juz w ogole moga powodowac blokade, wic nie widze powodu pobierania moczu raz na np. 3 dni czy raz na tydzien. Dodatkowo staram sie dosc wnikliwie dziecko obserwowac i rzeczywiscie jesli mam jakies podejrzenie, ze cos moze sie dziac - wtedy pobieram mocz. Uwazam, ze nie przeginajmy w zada strone - ani nie nalezy za rzadko pobierac ani za czesto... (jesli nie na wskazan raz na miesiac wystarczy!) Odpowiedz Link
aniluc24 Re: paierki lakmusowe do badania pH moczu 23.08.06, 12:18 Ja miałam zalecenie lekarza, aby często badać ph moczu. Badanie ogólne w labie to koszt 5 zł, więc również używałam papierków lakmusowych. Synek miał częste infekcje e.coli, a jak wiadomo przy ph kwaśnym taka bakteria ma zycie utrudnione. Więc to nie było sprawdzanie dla samego sprawdzania. Miałam niestety problem z kupnem papierków, bo w aptekach ich nie maja. Załatwiłam w końcu od znajomej nauczyciellki chemii. Odpowiedz Link
madziulec Re: paierki lakmusowe do badania pH moczu 23.08.06, 12:47 Ale juz wiemy, ze zasadowy odczyn (czyli Ph wyzsze niz 7) nie oznacza automatycznie, ze dziecko ma zakazenie ukladu moczowego. Mozna sprawdzac codziennie. dasz dziecku do picia wiecej mleka czy zje wiecej nabialu, pH sie podwyzszy,a Ty z nerwow nie bedziesz spala cala noc, bo jzu bedziesz widziala zakazenie, antybiotyki, slowem - nawrot choroby. Nie ma co przesadzac ani w jedna ani w druga strone. Odpowiedz Link