Dodaj do ulubionych

cystografia a tomografia lub rezonans - pomocy!!!

09.11.06, 12:34
Cześć!

Właśnie przeczytałam na stronie ZUM Poradnik dla rodziców dot. cystografii
mikcyjnej i w jednym z podpunktów napisane było, że porównywalnymi badaniami
(oczywiście nie kosztowo) są tomografia komputerowa lub rezonans magnetyczny.
Bardzo boję się cystografii u mojej 3,5 letniej Córeczki. Proszę o Wasze
opinie...

i pozdrawiam ciepło
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: cystografia a tomografia lub rezonans - pomoc 09.11.06, 12:53
      Tomografia i rezonans w tym wieku u dziecka wymaga znieczulenia ogolnego.
      Uwierz mi - to jeszcze gorsze.
      • emma301 Re: do madziulec 09.11.06, 12:59
        Dzięki i wszystko jasne. Wybieram cystografię.

pozdrawiam
        • madziulec Re: do madziulec 09.11.06, 14:45
          Tylko zeby niebylo - tomografia i rezonans jest robiona innymi falami.
          Wymaga tak jak napisalam - lezenia w bezruchu, gdyz promien lasera w przypadku
          tomografii i fala elektromagnetyczna w przypadku rezonansu "tnie" organizm na
          paseczki i wtedy te obrazy pokazuje (przekroje).
          Stad wlasnie ta koniecznosc lezenia w bezruchu.
          Nie dasz rady utrzymac dziecka, by lezalo w bezruchu, przynajmniej tak malego.

Moj maly mial rezonans glowy i niestety usypianie, do tego dochodzi normalnie
          glodowka iles godzin wczesniej. Wybudzanie sie tez nie nalezalo do
          najprzyjemniejszych.... Potem sa powiklania, bo dziecko np. nie rozumie, ze
          chodzic nie moze, wiec upada po znieczuleniu ogolnym.. jest placz i pretensja
          dziecieca, ze sie swiat zmienil.

Ja tez dlatego wole cystografie, gdyz zajmuje mi max 2 godziny i juz wszystko
          jest gotowe, zadengo usypiania, nic. Oczywiscie jest stres, bo maluszek nie
          rozumie tego co mu robia, ale jestem w stanie byc przy nim, przytulic,
          porozmawiac... No i po 2h wychodze ze szpitala i juz - koniec.
          • emma301 Re: do madziulec 09.11.06, 15:11
            Dzięki za wyjaśnienia. Zdecydowanie wybieram cystografię (zapisałyśmy się do
            Damiana na grudzień). Mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Małej już powoli
            tłumaczę, że będzie miała badanie, a po nim pojedziemy po wymarzonego
            króliczka...

Dzięki
            • madziulec Re: do madziulec 09.11.06, 15:17
              Gratulacje. Wlasnie o to chodzi - zeby dziecku wytluamczyc, ze jest to niemile,
              ale nie bopli. Zeby sie nie bala, bo bedziesz przy niej caly czas i nie
              pozwolisz zrobic krzywdy.
              Takie jest moje zdanie.
          • martini100 Re: do madziulec 09.11.06, 22:57
            Czy cystografia to to samo (w skrócie) co cystouretrografia mikcyjna? Piszesz o
            2-godzinnym badaniu a u nas trwało to 15 minut. Już sie gubię w tych badaniach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka