Dodaj do ulubionych

cewnikowanie przerywane

10.11.06, 07:49
Witam,
Trafilam przypadkiem na to forum i przeczytalam wiele watkow.Znalazlam u
Waszych dzici objawy podobne do moich.
Zastanawia mnie czemu w przypadku Waszych dzieci nie zaproponowano i nie
stosuje sie leczenia poprzez cewnikowanie przerywane tzw.samodzielne.
Mowie o przypadkach problemow z pecherzem,refluksem,wodonerczem.
Jest to bardzo skuteczna metoda,powodujaca ogromna poprawe i niemakl
calkowite cofniecie sie choroby,a takze poprawienie sprawnosci nerek o
kilkanascie procent.
Obserwuj wątek
    • martini100 Re: cewnikowanie przerywane 10.11.06, 08:45
      Gdzie zaproponowano ci takie leczenie? I jaką dokładnioe wadę ma twoje dziecko?
      W jakim wieku wykryte? Ile ma teraz lat (miesięcy)?
      • mee_mee Nie zrozumialyscie 10.11.06, 11:57
        Ja nie mam dzieci.
        Choruje na to ja i cewnikowanie przeprowadzam u siebie juz od 9 lat.
        Urodzilam sie z wodonerczem refluksem lewostronnym i pecherzem neurogennym i
        zwezeniem ujscia moczowodu,nocne nietrzymanie moczu.Nerka lewa funkcjonowala
        juz ponizej 10%,prawa ok 65%.Liczono sie z mozliwoscia usuniecia nerki.
        Refluks zlikwidowano mi operacyjnie,gdy mialam 13lat.
        Po operacji stan lewej nerki poprawil sie niewiele.
        Kilka miesicy pozniej zaproponowano cewnikowanie.
        Od tego czasu,stan nerki lewej poprawil sie diametralnie.
        Bole,zaleganie moczu i infekcje wytepowaly od tej pory niezwykle rzadko.
        Dzis jestem dorosla,zadnego powaznego zakazenia nie mialam od ok 3 lat.
        Bole zwiazane z piaskiem w moczu wystepuja raz na ok kilka misiecy i sa
        zawyczaj bledem dietetycznym z mojej strony(ale kieliszkowi wina trudno sie
        nieraz oprzec).
        Dla porownania ,wczsniej bole spowodowane zaleganiem moczu w nerce zdazaly sie
        ok co tydzien,bylo to jednoczesnie powiazane z powaznymi bakteryjnymi
        zakazenaimi.
        Odbarczano mi nerke ,zakladajac bezposrednie dojscie zewnetrzne,a znieczulana
        bylam zewnatrzoponowo kilkakrotnie bo bol byl taki,ze zadne leki nie pomagaly.
        Dzis nie przyjmuje na stale zadnych lekow,nie pamietam jak wyglada
        antybiotyk.Lewa nerka pracuje w 30%.Nietrzymanie moczu-moja zmora w szkole
        podstawowej przeszlo jak reka odjal.
        Chcialamnapisac ten post,aby pokazac,ze z tym da sie normalnie zyc.
        Mam wielkie doswiadczenie w zakresie chorob nerek,pecherza.
        Wszystkiego nie sposob napisac w jednym poscie,wiem ze pisze troche
        chaotycznie.Jezeli komus potrzebna bedzie jakas porada,czy pomoc,proszepisac na
        priv.
        Pozdrawiam i glowa do gory.
        P.S. Na poczatku przyszlego roku przeprowadzam dokladne badania,bo chce sie
        przygotowac do zajscia w ciazesmile)))
        • madziulec Zrozumialysmy. 10.11.06, 12:30
          Sama piszesz, ze refluks OPERACYJNIE Ci likwidowano.
          Cewnikowanie przerywane wg tego co umiescilam (wycinki) przeprowadza sie u ludzi
          z pecherzem neurogennym i zwezeniem ujscia moczowodu.
          Przynosi wtedy efekty.
          Przy samym refluksie - nie przyniesie, bo to nic nie zmieni. Moczowod jak jest
          uszkodzony tak dalej bedzie.

Wiec oczyiwscie - jak najbardziej metoda polecana - ALE PRZY INNEGO RODZAJU
          SCHORZENAICH. Przepraszam za duze litery, ale chcialabym, by nikt nie myslal, ze
          odkryto Ameryke.
          W podobnym celu (okreslmy to "odciazenie pecherza i nerek") tworzy sie przetoki.
          • mee_mee Re: Zrozumialysmy. 10.11.06, 13:36
            Skerowalam ten post tak ogolnie do wszystkich opisalam swoje schorzenia dosc
            dokladnie.I nikomu nie wmawiam ,ze cewnikowanie pomoze na refluks.Po prostu u
            mnie jedno laczylo sie z drugim i po operacji,ktora zlikwidowala refluks
            zostalo zastosowane cewnikowanie.
            Wiem,ze wiele osob boi sie podjac zobowiazanie cewnikowania,szczegolnie w
            przypadku mniejszych dzieci.Pamietam takie przypadki ze szpitala.
            Moim postem chcialam pomoc komus,kto moze ma jakies pytania,watpliwosci,a ja
            potrafilabym na nie odpowiedziec.A zostalam zbesztana za szerzenie ciemnoty.
            Trudno
            • guderianka Re: Zrozumialysmy. 11.11.06, 13:47
              bo madziulec nie lubi jak ktos wie wiecej...
              • madziulec Guderianka ;-) 11.11.06, 19:15
                Madziulec nei przedstawia swoich opinii.
                Przedstawila opinie lekarza dr Paruszkiewicza, nie swoje pomysly na leczenie i opinie dotyczace ew. szans wyleczenia.
                Aha.. I nie sugeruje komus stosowania czegos, co jestr przy danym schorzeniu nieskuteczne.
    • madziulec A oto co znalazlam o cewnikowaniu... 10.11.06, 09:25
      Cewnikowanie w celach leczniczych jest stosowane w przypadku utrudnienia
      wypływania lub zarzymania moczu w drogach moczowych. Najczęściej jest to
      spowodowane wadami rozwojowymi jak przerostowe zwężenie szyi pęcherza u chorych
      z pęcherzem neurogennym oraz wady zatoki moczowo-płciowej.

Znaczny postęp w leczeniu osiągnięto po wprowadzeniu cewnikowania przerywanego
      (Clean Intermittent Cathetierization - CIC). Okresowe cewnikowanie pęcherza
      moczowego zastosował po raz pierwszy Guttman u pacjentów po urazach rdzenia
      kręgowego. Następnie metoda została rozpowszechniona przez Lapidesa i obecnie
      jest uznany m sposobem leczenia zachowawczego pacjentów z pęcherzem neurogennym.
      Cewnikowanie pęcherza moczowego kilka razy dziennie likwiduje zaleganie moczu w
      pęcherzu i zapobiega niebezpiecznym wzrostom ciśnienia śródpęcherzowego w wyniku
      jego przepełniania. Częstotliwość cewnikowania powinna być uzależniona od
      "bezpiecznej" pojemności cystometrycznej określanej podczas cystometrii. Jest to
      taka objętość moczu, przy której ciśnienie śródpęcherzowe nie przekracza
      wartości 15-20 cm H2O lub nie dochodzi jeszcze do mikcji spowodowanej odruchowym
      skurczem wypieracza.

Wiec.. stosowane oczywiscie - w przypadku pecherza neurogennego. Ale refluksowi
      raczej nie pomoze.
      Szczegolnie ze:
      "Cewnikowanie pęcherza. Tego typu metoda postępowania powinna być wybierana
      szczególnie ostrożnie. Nie powinno to być postępowanie wybierane w pierwszej
      kolejności. Należy indywidualnie rozpatrzyć wskazania do cewnikowania pęcherza.
      Powinno to dotyczyć jedynie pacjentów z obecnością przeszkody podpęcherzowej,
      którzy samodzielnie nie są w stanie skutecznie opróżnić pęcherza moczowego. Mamy
      do wyboru cewnikowanie przerywane, czyli zakładanie cewnika do pęcherza co ok. 4
      godziny i w ten sposób zapewniamy okresowe opróżnianie pęcherza z zalegającego
      moczu. Można również zdecydować się na stałe umieszczenie cewnika w pęcherzu,
      wprowadzając go albo przez cewkę moczową (cewnik Foley'a), lub drogą punkcji
      nadłonowej (Cystofix)."
    • madziulec o cewnikowaniu przerywanym 10.11.06, 09:26
      personal.mia.bellsouth.net/a/l/altair7/pcew.htm
      • guderianka Re: o cewnikowaniu przerywanym 10.11.06, 13:20
        u nas cewnikowanie nie przyniosło efektu a wrecz pogorszylo stan zdrowia. córka
        co 3 tyg miała zakazenie i antybiotyk. zarzuciłam sama cewnikowanie-lekarze po
        czasie przyznali że słusznie
    • madziulec Re: cewnikowanie przerywane 10.11.06, 13:50
      No jak widac nie.
      Jedna z mam tu piszacych napisala wyraznie, ze choroba sie pogorszyla.
      Poza tym - lekarze wyraznie mowia, ze w przypadku pecherza neurogennego jest to
      metoda polecana. O refluksie nikt tak nie pisze.
      Chetnie widzimy tu wszelkie metody, ktore moga pomoc nam w wyleczeniu naszych
      dzieci, ale naprawde nie ma cudow.
      • mee_mee Re: cewnikowanie przerywane 10.11.06, 14:06
        Powtarzam nigdzienie napisalam ,ze cewnikowanie pomoze na refluks.
        A co do cudu,to w przypadku wszystkich schorzen z jakimi przyszlam na ten
        swiat, fakt jak wygladam i funkcjonuje teraz mozna nazwac cudem.
        Pozdrawiam
        • madziulec A tu napisalas 10.11.06, 14:08
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22158&w=51894287&wv.x=2&a=51894287
          jeszcze zacytuje:
          "Zastanawia mnie czemu w przypadku Waszych dzieci nie zaproponowano i nie
          stosuje sie leczenia poprzez cewnikowanie przerywane tzw.samodzielne.
          Mowie o przypadkach problemow z pecherzem,refluksem,wodonerczem.
          Jest to bardzo skuteczna metoda,powodujaca ogromna poprawe i niemakl
          calkowite cofniecie sie choroby,a takze poprawienie sprawnosci nerek o
          kilkanascie procent."

REFLUKS, sama widze.
          • mee_mee Re: A tu napisalas 10.11.06, 14:13
            Masz racje,troche zle sie wyrazilam,chodzilo mi o to,ze u mnie wystapily te
            wszystkie naraz i dlatego tak napisalam.
            Dziecko z podobnym schorzeniem moze tez sie trafic.
            Naprawde mam duze doswiadczenie i moge pomoc komus kto ma pytania dotyczace
            badan ,leczenia.
            Przeszlam przes to sama,a wiec moge napisac szczerze o bolu, o przygotowanaich
            do badan,odczuciach po badaniach,po lekach,samopoczuciu w szpitalu itd.
            Pozdrawiam i przepraszam za nieporozumienie.
            • madziulec Re: A tu napisalas 10.11.06, 14:21
              Tak naprawde napisalas tez, ze sam refluks leczony byl operacyjnie. (cytat:
              Refluks zlikwidowano mi operacyjnie,gdy mialam 13lat. w poscie
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22158&w=51894287&wv.x=2&a=51910207)
              tak jak napisalam posielkujac sie opiniami ekspertow w tej dziedzinei - na
              pecherz neurogenny mysle, ze dobra sprawa.
              • mee_mee Dodam jeszcze 10.11.06, 15:03
                U mnie refluks pojawil sie dopiero po 10 roku zycia i spowodowany byl wlasnie
                pecherzem neurogennym(jest to jedna z przyczyn tego schorzenia).Moze jakby od
                razu wtedy zastosowano u mnie cewnikowanie to refluks sam by sie cofnal??Moze...
                • mamaguci z mojej strony.. 11.11.06, 18:48
                  nie popadajmy w superzachwyt ani w jakas superpanikesmile.Moim zdaniem czeste
                  cewnikowanie przy zwyk;ym refluksie moze spowodowac tylko nagromadzenie sie
                  dodatkowych bakterii (czest bakterie z cewki poporstu sie wpycha do
                  pecherza).Poza tym w ujsciu cewki dzieki cewnikowi robia sie zrostyuncertain cewnik
                  foleya zaklada sie w wyjatkowych sytuacjach i uwierzcie mi -rozwala cewke:/. co
                  do cewnikowania wpecherzu neurogennym to dziwne bo to jest tak zwany pecherz
                  leniwy i przeciez przez cewnikowanie nie poprawia sie jego aktywnosci ale to
                  wogole sprawa dyskusyjna bo podawanie przy tego typu chorobie leku driptane
                  powoduje jeszcze dodatkowe jego zleniwieniesmile.Uznajmy ze dziewczynie pomoglo z
                  czego osobiscie bardzo sie ciesze ale co ma piernik do wiatraka.Kazdy chory
                  wienien traktowany byc indywidualnie a nie chwytamy sie brzytwy zeby proponowac
                  lekarza tak bardzo inwazyjna metode terapii..
                  • mamaguci ups- lekarzom:) n/t 11.11.06, 18:49

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka