Dodaj do ulubionych

szczawiany

03.01.07, 19:44
czy ktoś słyszał o szczawianach w moczu. Zrobiłam właśnie małej badanie
ogólne moczu i wyszły pojedyńcze szczawiany co to jest.
Obserwuj wątek
    • magdamroziuk Re: szczawiany 03.01.07, 20:01
      Szczawiany mogą świadczyć o kamicy. Sporadycznie pojawiają się w moczu u
      wszystkich - związane z dietą. Mogą się pojawić np po spożyciu soków. Jeżeli to
      się zdarza sporadycznie, to nic złego nie oznacza.
      • pawelola Re: szczawiany 03.01.07, 20:32
        u nas jest to pierwszy raz ale się wystraszyłam
        • gosia1142 Re: szczawiany 03.01.07, 21:19
          nie masz się czym przejmować rzeczywiście obecność szczawianów w moczu świadczy
          o tym , że w diecie twojego dziecka są surowe warzywa i owoce. Oprócz tego
          szczawiany wpływajną na mętność moczu.
          • pawelola Re: szczawiany 03.01.07, 23:05
            dzieki bardzo uspokoiłaś mnie. Tylko tak się zastanawiam wcześniej moje dziecko
            również jadło świeże owoce i warzwa i szczawianów nie było
    • gosia1142 Re: szczawiany 05.01.07, 17:47
      u mojej córki raz są a raz nie ma. Wydaje mi się, że zależy to od tego kiedy
      mocz został pobrany.Przecież mała przez cały dzień nie je tylko warzyw a do
      tego są to różne ilości.
    • pamama Re: szczawiany 08.01.07, 08:27
      Mój syn miał kilkakrotnie szczawiany wapnia i nefrolog dała mi listę winowajców
      m.in. kakao czyli czekoladki, cola i kawa (akurat ich nie używa)no i wapno w
      syropie co przy uczuleniu i katarach było często używane, ograniczyć mleko ale
      lista jest długa (łącznie z ziemniakami). Natomiast urolog kazała mi używać do
      gotowania tylko wody mineralnej nisko zmineralizowanej (oczyw. nie np. przy
      gotowaniu ziemniaków). Na razie pomogło. Nie mam tylko pojęcia jak zadbać o
      jego kości skoro wapno w mleku jest be i w ogóle wapno mamy ograniczać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka