pawelola 03.01.07, 19:44 czy ktoś słyszał o szczawianach w moczu. Zrobiłam właśnie małej badanie ogólne moczu i wyszły pojedyńcze szczawiany co to jest. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdamroziuk Re: szczawiany 03.01.07, 20:01 Szczawiany mogą świadczyć o kamicy. Sporadycznie pojawiają się w moczu u wszystkich - związane z dietą. Mogą się pojawić np po spożyciu soków. Jeżeli to się zdarza sporadycznie, to nic złego nie oznacza. Odpowiedz Link
pawelola Re: szczawiany 03.01.07, 20:32 u nas jest to pierwszy raz ale się wystraszyłam Odpowiedz Link
gosia1142 Re: szczawiany 03.01.07, 21:19 nie masz się czym przejmować rzeczywiście obecność szczawianów w moczu świadczy o tym , że w diecie twojego dziecka są surowe warzywa i owoce. Oprócz tego szczawiany wpływajną na mętność moczu. Odpowiedz Link
pawelola Re: szczawiany 03.01.07, 23:05 dzieki bardzo uspokoiłaś mnie. Tylko tak się zastanawiam wcześniej moje dziecko również jadło świeże owoce i warzwa i szczawianów nie było Odpowiedz Link
gosia1142 Re: szczawiany 05.01.07, 17:47 u mojej córki raz są a raz nie ma. Wydaje mi się, że zależy to od tego kiedy mocz został pobrany.Przecież mała przez cały dzień nie je tylko warzyw a do tego są to różne ilości. Odpowiedz Link
pamama Re: szczawiany 08.01.07, 08:27 Mój syn miał kilkakrotnie szczawiany wapnia i nefrolog dała mi listę winowajców m.in. kakao czyli czekoladki, cola i kawa (akurat ich nie używa)no i wapno w syropie co przy uczuleniu i katarach było często używane, ograniczyć mleko ale lista jest długa (łącznie z ziemniakami). Natomiast urolog kazała mi używać do gotowania tylko wody mineralnej nisko zmineralizowanej (oczyw. nie np. przy gotowaniu ziemniaków). Na razie pomogło. Nie mam tylko pojęcia jak zadbać o jego kości skoro wapno w mleku jest be i w ogóle wapno mamy ograniczać. Odpowiedz Link