Dodaj do ulubionych

brak refluksu... a kolejny ZUM?

30.01.07, 22:29
witam Was...
po raz pierwszy odkryłamWasze forum pół roku temu - kiedy majka zachorowała na ZUM. byla w szpitalu (bo miała wtedy jakieś 6 miesięcy), leżała tydzień. po wyjściu miała kontrolę w poradni nefrologicznej, pani doktor powiedziała, że do czasu cystografii trkatujemy maję jakby refluks miała - a więc podajemy Furagin. na CUM majka w końcu czekała sporo czasu, doczekała się na początku stycznia. Badanie wyszło.... ok, a mnie kamień spadł z serca. Maja dostała zalecenie, by dwa tygodnie po CUM brać jeszcze Furagin, po czym odstawić. Odstawiłyśmy w piątek.
I... wczoraj gorączka, plus w sumie żadnych innych objawów (silny i dziwny katar - jest, ale poza tym nic, żadnego do tego kaszlu, w osłuchu nic...). Jutro robię ogolne, ale noc jeszcze młoda, a ja zadręczam się pytaniami: czy możliwe, że po odstawieniu furaginu dosżło do kolejnego ZUM, jeśli maja nie ma refluksu? i jeśli dbam o higienę, jak się tylko da?? Dodam, że Majka poza tym ma świetny nastrój, siusiu nie pachnie inaczej, no żadnych innych ZUMowych objawow - tylko ta gorączka...

słyszałyście o takich przypadkach - powtarzalności ZUMu mimo braku refluksu?
pomóżcie...
Obserwuj wątek
    • pawelola Re: brak refluksu... a kolejny ZUM? 30.01.07, 23:07
      Moja córka też miała robioną cystografię i nie ma na szczęście refluksu ale
      furagin bierze osłononowo pół tabletki na noc i tak ma być przez kolejne pół
      roku dopóki nie zacznie sikać na nocniczku sama. Jak na razie odpukać żadnych
      ZUmów.
    • zuzka771 Re: brak refluksu... a kolejny ZUM? 30.01.07, 23:39
      KONIECZNIE zrób jutro badanie ogólne moczu. Będziesz miała pewność, czy to
      drogi moczowe czy infekcja dróg oddechowych.
      • kamakszi Re: brak refluksu... a kolejny ZUM? 31.01.07, 00:43
        zrobienie ogolnego nie ulega wątpliwości... chciałam tylko wiedzieć, czy bywają takie przypadki - brak reflluksu, pełna higiena... a mimo to ZUM.
        ot, strasznie mi się dłuży dojutra - a tyle lęków...

PS czy wiecie, od jakiegowieku ZUM nie musi już być leczony szpitalnie? bo to zdaje się zależy od tego, od kiedy małe dzieci mogą spokojnie dostawć antybiotyk doustnie, a nie dożylnie...
        • madziulec Re: brak refluksu... a kolejny ZUM? 31.01.07, 07:14
          Michas mial 4 miesiace i byl leczony w domu.
          Ale naprawde zalezy to od wielu czynnikow.

Katar nie pasuje mi w waszym przypadku do ZUM.
    • luiza51 Re: brak refluksu... a kolejny ZUM? 31.01.07, 22:27
      Moja córka również miała cystografie i usg i b.urodynamiczne i wszystko ok a
      już od ponad 2 lat walczymy z nawracającymi zum-ami(max 2 miesiące bez furaginy
      i kolejny zum ale na lekach jest zawsze ok)Ostatnio trafiłyśmy do ginekologa i
      wybiłyśmy bakterie z pochwy co prawdopodobnie nadkażało mocz i zobaczymy co
      bedzie dalej.
      • kamakszi Re: brak refluksu... a kolejny ZUM? 01.02.07, 05:13
        o kurczę... to mnie wystraszyłaś...
        ale tym razem to na szczęście nie ZUM - zrobiłam badanie i idealne.. chociaż nawet z całego tego stresu (ja jeszcze w środku sesji jestem i w pracy z deadlinem na karkuwink... zapomniałam podmyć maję przed łapaniem sikówwink)) o bogowie, o ja głupia!!! wink

ale i tak ok. niniejszym oświadczam, że bardzo bardzo bardzo się cieszę, że nie muszę znów zacząć studiować pilnie waszego wspaniałego forum.

i dziękuję ślicznie <dyg>
        • edie28 Re: brak refluksu... a kolejny ZUM? 01.02.07, 14:18
          Tak czy siak miej rękę na pulsie i już zawsze będziesz musiała badać córce mocz
          zwłaszcza przy jakimkolwiek podejrzeniu o ZUM i przy infekcjach z gorączką.
          Moja córka też nie ma refluksu a mimo tego ZUM powtórzył się niestety. Tak to
          już jest z ZUMem, że lubi sie wracać ....
    • malgosiadab Re: brak refluksu... a kolejny ZUM? 04.02.07, 22:45
      cześć
      Mam ten sam problem,wszystkie badania ok a zum-y wracają. Sama już nie wiem co
      robić-ciągle leczymy tylko skutki a nie przyczynę.Byłyśmy u ginekologa,był
      urovaxom, nawet zioła od ojców Bonifratrów.I nic.Nadal jesteśmy w punkcie
      wyjścia.Wszyscy lekarze(a byłyśmy u kilku)powtarzają,że mala z tego
      wyrośnie,ale ile jeszcze antybiotyków weżmie?Błędne koło.Może ktoś ma jakiś
      pomysł, podobne doświadczenie....?
      małgosia
    • luiza51 Re: brak refluksu... a kolejny ZUM? 06.02.07, 00:13
      Jak pisałam wcześniej też jestem w podobnej sytuacji i jeśli się okaże że to
      nie bakterie z pochwy nadkażają mocz to już nie mam pomysłu co dalej.
      Zastanawiam się tylko nad dokładnością wszystkich badań np moja siostrzenica
      miała refluks 2st.i w związku z tym mnóstwo badań a jednak dopiero przy
      ostrzykiwaniu defluksem okazało się że potrzebna jest jeszcze kalibracja cewki
      moczowej-a przecież miała kilka razy cystografie i urodynamike które nie
      pokazały że cewka jest zawąska i to prawdopodobnie spowodowało powstanie
      refluksu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka