Dodaj do ulubionych

cystografia w GCZDIM

14.03.07, 13:16
Czy któreś z waszych dzieci miało cystografię w Górnosląskim Centrum Zdrowia
Dziecka i Matki w Katowicach.Chciałabym zapytać o szczegóły.
Jak było robione badanie, ile trwało iczy trzeba zostać z dzieckiem po
badaniu w szpitalu
Obserwuj wątek
    • edit.w Re: cystografia w GCZDIM 15.03.07, 07:21
      niestety nie mogę odpowiedzieć Ci na to pytanie, ale jeśli Żywca to może
      podsunę Ci pomysł z Krakowem. Możesz wejść na stronę www.scanmed.pl tam
      znajdziesz nr telefonu do nich. Robią tam cystografię tylko nie wiem czy
      prywatnie czy można też na kasę. Mój mały miał tam ostrzykiwania w ramach umowy
      z kasą. Ja będę tam w poniedziałek, więc jeśli chcesz to mogę popytać (zresztą
      i tak popytam bo mnie to też interesuje)
      Pozdrawiam Edyta
      • livia23 Re: cystografia w GCZDIM 15.03.07, 12:53
        Mój synek miał tam cystografie, tyle, że kilka lat temu. Nie wspominamy tego
        najlepiej. Przyjęli nas na oddział, założyli mu cewnik i kazali zejść na dół do
        gabinetu gdzie był rentgen. Tam okazało się, że w międzyczasie poprosili kogos
        na badanie i kazali nam czekać. Czekaliśmy prawie dwie godziny, bo badania się
        przedłużały - z cewnikiem! Mały cały czas płakał, potem w końcu usnął. Badanie
        poszło szybko, potem był tylko problem z wyjęciem cewnika. Musieliśmy wrócic na
        oddział i czekać aż mały się wysiusia, bo było trudne, bo bardzo go bolało i
        wstrzymywał siusiu. Dostaliśmy tzw. przepustkę i wróciliśmy do domu. A po kilu
        dniach dostaliśmy wypis ze szpitala z opisem bad. A potem w domu przy siusiani
        mały przez kilka dni z bólu prawie chodził po ścianach. Podejrzewam, że po
        prostu za długo miał cewnik i to dało taki efekt.
    • elka1112 Re: cystografia w GCZDIM 19.03.07, 08:24
      dhr1 a leczysz dziecko w GCZDIM w Katowicach jeżeli tak to może jestes
      zorientowana do kogo warto sie udać? Ja jestem z dzieckiem tam zrejestrowana
      dopiero na lipiec i pewnie nie obędzie się bez cystografii, strasznie sie boje
      bo córka jest już duża i boję sie że psychicznie wysiądzie. Najlepiej jakby
      dali jej "głupiego jasia" Pozdrawiam
      • dhr1 Re: cystografia w GCZDIM 19.03.07, 10:59
        Witam
        Moja córeczka ma 16 miesięcy, leczymy sie w Bielsku-Białej u dok.Lecznar,
        bardzo dobra lekarka.Oliwia miała tylko raz bakterie ,ale p.L chce mieć
        pewność więc zleciła nam cystografię.Skierowanie mam do Bielska ale nie ma
        miejsca,więc wolę zapłacić za to badanie i mieć spokój.Też bardzo sie boję o
        córeczkę ona boi się lekarzy,ale tłumaczę sobie że to dla jej dobra.
      • hugo_linka Re: cystografia w GCZDIM 19.03.07, 11:07
        Nie martw się na zapas. Myśmy robili w GCZMiD cystografię niedawno. Córka ma
        6,5 roku. Całość trwała niespełna 10 minut. Znieczulenie miejscowe naprawdę
        działa - nic nie bolało. A pielęgniarka była przesympatyczna.
    • edit.w Re: cystografia w GCZDIM 19.03.07, 19:19
      ja pytałam dziś w scanmedzie i wygląda to w ten sposób, że można tam zrobić
      tylko odpłatnie koszt wynosi 220zł +koszt kontrastu, najbliższy wolny termin 6
      kwietnia. Kamil będzie miał kolejną cystografię w czerwcu i nasz pan doktor
      zaproponował nam żebyśmy przyjechali do niego do szpitala Żeromskiego w
      Krakowie (nie trzeba zostawać tam na noc tylko odrazu po badaniu wypuszczją do
      domu). I tak też zrobię. Zwłaszcza, że dziś pan doktor robił małemu usg i
      wyszło, że jedna nerka jest znacznie mniejsza od drugiej i bardzo się zdziwił,
      że do tej pory nikt tego nie zauważył. A Kamil miał 2 razy usg w szpitalu w
      Żywcu i co najbardziej mnie martwi raz robiła mu usg dr Lęcznar i też mówiła że
      wszystko w porządku. A niestety ja wierzę dzisiejszemu usg bo złe wyniki
      renoscyntygrafi to potwierdzają. A tak ufałam pani doktor. Nie wiem co o tym
      myśleć.
    • elka1112 Re: cystografia w GCZDIM 20.03.07, 08:21
      Ja dlatego boję sie i badań i lekarzy bo nie wiadomo jak się trafi.Moja córka
      ma prawie 10 lat i od 2 lat męczymy się z Układem moczowym , kalibracja pomogła
      tylko trochę bo były momenty że wogóle nie mogła sie wysikać a teraz pozostało
      jej ciągłe parcie na mocz, USg i kontrast nerek prawidłowy, ale trafiłam na
      homeopate który zdziwił że w szpitalu na urologii nie zrobili jej
      cystografii.Więc zapisałam się do innego szpitala właśnie do Katowic , ale nie
      chciałałym trafić na kogoś przypadkowego,dlatego prosiłam o polecenie nam
      kogoś.
      • hugo_linka Re: cystografia w GCZDIM 21.03.07, 11:58
        W GCZMiD na radiologii są trzy pielęgniarki (z dwoma miałam kontakt - obie są
        bardzo miłe dla dziecka, szczególnie ujęła mnie swoim podejściem do córki p.
        Gabrysia - nie wiem jak ma na nazwisko). Lekarz praktycznie przy dziecku nic
        nie robi. Siedzi za szybą i patrzy przy podawaniu kontastu - mówi przez szybę
        kiedy dziecko ma sikać.
    • edit.w do dhr1 28.03.07, 10:29
      Czy jesteście już po cystografii? Jak wyniki?
      • dhr1 Re: do dhr1 28.03.07, 14:00
        Witam ,właśnie jutro jedziemy do Katowic na badanie .Dam znać co do wyniku w
        piątek.Proszę trzymajcie za nas kciuki, tak strasznie się boję jak Oliwka to
        zniesie
        Pozdrawiam
    • dhr1 do edit.w 30.03.07, 10:09
      Witam
      OLIWIA jest już po badaniu,dzięki Bogu wynik jest ok.
      Badanie nie jest takie straszne,oczywiście bez płaczu się nie obeszło, ale
      wyobrażałam sobie to jeszcze gożej.
      • edit.w Re: do edit.w 30.03.07, 10:29
        Bardzo się cieszę, że wszystko jest w porządku. Na pewno też Ci ulżyło, że już
        po wszystkim i chyba sama przyznasz, że nie taki diabeł straszny jak........
        Przyznam się, żo odrobinę Ci zazdroszczę u nas niestety nie ma tak dobrze ale
        myślę, że kiedyś w końcu wyjdziemy na prostą.
        No to co, życzę Wam dużo zdrówka, dobrych wyników i jak najmniej wizyt u dr
        Lęcznar.
        Pozdrawiam gorąco
        Edyta
        • dhr1 Re: do edit.w 30.03.07, 11:25
          Dziękuję Bardzo,myślę że nasze wizyty ograniczą sie do minimum.
          Personel lekarzy pielęgniarek w GCZDM bardzo dobra polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka