Dodaj do ulubionych

e. coli 10/5 u noworka 3 tyg.

31.07.07, 21:23
witam
prosze o porade,czy taki wynik posiewu moczu wskazuje na koniecznosc leczenia
antybiotykiem?? jutro idziemy do pediatry ktory zlecil posiew, a moze nalezy
poprosic o skierowanie do nefrologa???? bardzo chcialabym uniknac podania
antybiotyku bo coreczka jest bardzo mala. skad bierze sie ta bakteria w
moczu, corka ma ja od urodzenia czy te zakazenie moglo sie wziasc od
wycierania kupy husteczkami??
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: e. coli 10/5 u noworka 3 tyg. 31.07.07, 21:48
      Jak pobieralas mocz? Jak przygotowalas do pobrania?
      Czy masz do tego badania badanie ogolne moczu?

PS]
      Moj Myszaty mial pierwsze zakazenie w wielku 6 tygodni
      • gusia210 Re: e. coli 10/5 u noworka 3 tyg. 01.08.07, 10:29
        taki wynik klasyfikuje się do leczenia.Ale to zależy od tego czy mocz był
        pobierany do jałowego pojemnika czy też do woreczka.Jeśli do woreczka to musisz
        to badanie powtórzyć.Bakteria Coli znajduje się w kale więc istnieje możliwość
        złego pobrania.Ale nie można bazować na tym że jest źle pobrane.Ja bym
        powtórzyła.
    • sylwia19795 Re: e. coli 10/5 u noworka 3 tyg. 01.08.07, 11:33
      Witam.
      Pierwszy mój syn miał bakterie w moczu zaraz po urodzeniu, badanie było robione
      gdyż ja w ciąży miołam infekcje dóg moczowych i on w pierwszej dobie dostał
      antybiotyk. Drógi synek miał wykrytą wade układu moczowego w usg prenatalnym
      więc po porodze też zrobili u posiew i wyszła e coli, no i też dostał
      antybiotyk.
      Ale do teraz jak widze jakie znaczenie ma czysto pobrana próbka do posiewu to
      nie do końca jestem przekonana czy oni rzeczywiście mieli te bakterie?! W
      szpitalu pobierali mocz woreczkiem, nie myli wcześniej nie przemywali
      riwanolem, czasem dziecko zrobiło kupe jak miało podklejony woreczek i taką
      próbke oddawali do badania! Szczyt głupoty.
      Jeśli badanie ogólne jest ok i nie ma objawów zakarzenia /temp, brak apetytu
      itp./ to ja bym powtórzła posiew tylko pobierz go pojemniczkiem i umyj dzidzie
      i przemyj riwanolem.
      Powodzenia.
      Sylwia mama Nikosia 4l i Emilka 16 mieś.
      • pchelesia Re: e. coli 10/5 u noworka 3 tyg. 01.08.07, 12:31
        mocz do posiewu niestety byl pobieran woreczkiem dwa razy, dzis o 13 drugi
        wynik, ale za kazdym razem woreczek byl ubrudzony kupa, dzis ide do pediatry
        wiec zobaczymy co powie, ale chyba warto zrobic posiew jeszcze raz z tym ze
        sprobowac lapac mocz do pojemniczka
        a co do innych objawow to badanie ogolne wykazalo ze cos nie tak wiec dlatego
        posiew a po za tym to malutka spi dobrze ale duzo placze, budzi sie z placzem
        czy to moze byc przyczyna placzu???????
        • sylwia19795 Re: e. coli 10/5 u noworka 3 tyg. 01.08.07, 13:59
          E coli to bakteria kałowa, zrób jeszcze raz badanie ale mósi być pobrana próbka
          bardzo, bardo czysto!!!
          Niesądze żeby mogło być to przyczyną płaczu, może ją boli brzuszek? A jak z
          jedzeniem, ma aptyt, przybiera na wadze? Przy zakażeniu podobno dzieci niechcą
          jeść i słabo przybierają!
          A co wyszło w tym ogólnym badaniu?
          Sylwia
          • pchelesia Re: e. coli 10/5 u noworka 3 tyg. 01.08.07, 15:43
            w ogolnym badaniu wyszly leukocyty,
            czy ma apetyt?? po spaniu ladne je, potem kupa i sie zaczyna marudzernie, wiec
            marudzi placze - probuje ja dokarmic to zazwyczaj marudzi i placze az zasnie i
            tak od spania do spania i czasem jeszcze budzi sie z placzem,
            a czy przybiera?? to od szpitala jej nie wazylismy, ale moim zdaniem tak, bo
            robi sie grubsza i ciezsza smile))
    • sylwia19795 Re: e. coli 10/5 u noworka 3 tyg. 01.08.07, 15:56
      Myśle, że powinnaś przestać sie zamartwiać, tak wyglada dzień z dzieckiem wink).
      A dla świętego swojego spokoju zrób jeszcze raz ten posiew. Leukocyty wyszły
      prawdopodobnie z tego niezbyt czystego pobrania oczu.
      Trzymaj się! Sylwia
      • gusia210 Re: e. coli 10/5 u noworka 3 tyg. 01.08.07, 16:30
        moim zdaniem ewidentne złe pobranie.Musisz powtórzyć badanie z zachowaniem
        reguł jałowego pobrania.Jałowy pojemnik,dokładne mycie,możesz przemyć rivanolem
        ale nie musisz.No i łapiesz środkowy strumień.Trochę to będzie trudne u
        dziewczynki i będziesz potrzebować pomocy innej osoby ale dasz radę.Po co
        niepotrzebnie pakować takiemu maluchowi antybiotyk.
        • mawisna Re: e. coli 10/5 u noworka 3 tyg. 02.08.07, 12:46
          Ja tylko dodam, że przeraża mnie opisywany sposób pobierania moczu u maluchów w
          szpitalach. W naszym laboratorium jak oddawałam mocz w woreczku w niemowlęctwie,
          to w ogóle nie bardzo chcieli na posiew przyjmować, a jak by byłą razem kupa, to
          nigdy. Jak się nie udaje z pojemnikiem, to:
          umyć, zmienić wodę i wymoczyć dziecko w kalii, potem przemyć jeszcze rivanolem,
          złożyć woreczek i czekać, jak do 15 minut nie nasiusia ,to co najmniej znów
          przemyć rivanolem i założyć nowy... a i tak badanie niekoniecznie wyjdzie
          prawidłowe.

A leukocyty też mogą być z niedomytych warg sromowych, czy spod napletka.

Załamuje mnie, że jest wiele dzieci leczonych niepotrzebnie a pewnie drugie tyle
          żyje z wadą, chorobą i w ogóle nie jest leczonesad
          • phantomka Re: e. coli 10/5 u noworka 3 tyg. 04.08.07, 11:10
            U nas byla identyczna sytuacja, wyladowalismy w szpitalu, tam cewnikowanie, bo
            moze i nieprzyjemne ale przynajmniej wiadomo czy jest zum na 100%. A jezeli
            jest bakteria, to sie ja leczy nawet i antyiotykiem, wolisz antybiotyk czy
            uszkodzone nerki??
            • pchelesia do phantomka 06.08.07, 14:01
              powiedz mi czy u was corka miala jakies objawy: goraczka, malo jadla, nie
              przybierala na wadze????
              bo u nas objawow brak, corka w miesiac porzybrala 1,3kg, je nie goraczkuje ale
              badania juz 3 razy wykazly coli, przez weekend odkazalam mascia na coli narzady
              i dzis pobralam mocz do strylnego pojemnika i nawet udalo mi sie
              srodkowy.,...to nasza ostatnia szansa, jak teraz znowu posiew wykaze coli to
              nie mamy wyboru i trzeba podac antybiotyk, ale nie chce mi sie wierzyc ze jakby
              miala infekcje to byloby to bezobjawowe.....
              • phantomka Re: do phantomka 07.08.07, 12:25
                U nas brak przyrostu masy - widoczny golym okiem(byla chuda jak
                patyk) poza tym, jadla i jadla.
                A czy na pewno wszystko robisz dobrze przygotowujac mala do badania?
                Rywanol i te sprawy?
                • pchelesia Re: do phantomka 07.08.07, 14:28
                  pierwsze trzy badania byly chyba zle zrobione, wiec od piatku
                  przemywam rivanolem i robie okloady i smaruje wargi mascia bactroban
                  na coli, udalo mi sie pobrac mocz srodkowy i jutro wynik i licze ze
                  bedzie dobry...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka