Dodaj do ulubionych

ZUM u Dawida

01.12.08, 03:25
Dawid urodził się nam w terminie. Ciąża poza częstymi infekcjami dróg moczowych u mamy (urosept, furagin) przebiegała bez komplikacji, po przyjściu na świat został wypisany ze szpitala po trzech dniach z wagą 3.010 kg. Mama karmiła go piersią jednak smyk nie radził sobie z najadaniem się i w 8 dniu życia nastąpił ubytek masy ciała o 400 g, nasiliła się żółtaczka. Trafiliśmy do szpitala. Morfologia krwi wykazała WBC 8.9, RBC 5.12, HGB 17.1, HCT 53.7, MCV 105, MCHC 31.9, PLT 400 tys. Badanie ogólne moczu wykazało leukocyturię 3-6 leukocytów wpw, ph 5.50, c. wł. 1005, C/-/, B 43 mg/dl, Ket:/-/, Er św. 1-3 wpw, liczne kryształy kw. moczow. Stwierdzono u malucha ostrą żółtaczkę (hiperbilirubinemia) - całk. 19.43 mg/dl, bezpośr. 0.84 mg/dl, pośr. 12.84 mg/dl. Miał też za wysoki sód 162.30 mmol/l. Posiew moczu wykazał ZUM. Wyh: 10(5) kom/ml 1. Es. coli wrażliwe na nitrofurantoinę, amikacynę piperacynę augmentin, 2. Enterococcus spp. wrażliwe na nitrofur., gentamycynę, piperacylinę augmentin. Dawidek dostał biofuroksym, glukozę i furaginę. Stan maluszka szybko zaczął się poprawiać, po 5 dniach w szpitalu ważył 3300 kg, bilirubina po drugim dniu spadła całk. 13.42 mg/dl. Lekarze zrezygnowali z fototerapii, którą początkowo zlecili. Glukoza też wróciła do normy. Pozostaliśmy z zakażeniem um na polu walki, doprosiliśmy się usg brzuszka, nic nie wykazało. Zrobiliśmy jeszcze dwa razy posiew - ujemne. Lekarz po wyjściu ze szpitala przepisał nam zinnat i furaginę. Smyk nie jest zadowolony z furaginy i zwraca mi po niej. Przypomnę że malec nie ma jeszcze miesiąca i nie mam serca faszerować go furaginą. Mój pediatra powoli daje się przekonać, żeby to odstawić. Za miesiąc mam zrobić badania na bilirubinę, no i oczywiście posiew. Lekarz chce nas skierować na cystografię, ale ja chcę tego uniknąć. Czy jeśli posiew po miesiącu wyjdzie nam ujemny, CUM będzie konieczne? Co o tym wszystkim sądzicie? Czy u malucha wystąpiło zakażenie krwiopochodne i mało prawdopodobna jest wada układu moczowego, np. refluks? Nie chcę narazić malca na cewnikowanie, czy ono jest konieczne?
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: ZUM u Dawida 01.12.08, 08:28
      Gapie sie i gapie na ten wynik i nie wiem dlaczego stwierdzono leukocyturie przy
      3-6 leukocytach wpw, podczas gdy jest to norma.
      Dodatkowo maly mial dobre pH.

Pomysle.
      • tatho Re: ZUM u Dawida 01.12.08, 13:54
        Jak twierdzi moja pediatra jest to norma, ale u dziewczynek, u chłopców jest to
        niewiele za wysoki poziom. Jutro zrobimy jeszcze raz posiew i ogólne badania
        moczu. Pozostaje tylko pytanie czy warto w naszym przypadku zdecydować się na
        badanie CUM?
        • phantomka Re: ZUM u Dawida 01.12.08, 19:00
          Ja juz kiedys opisywalam przypadek mojej corki. Ona jako noworodek
          rowniez miala zum (jedyny objaw, to brak przyrostu masy ciala) W 5 m-
          cu zycia zalecono kontrolnie cum, pomimo ze zum nigdy sie juz nie
          powtorzyl. Cum wykazal refluks III st. Moje dziecko ma obecnie 3
          lata i tylko jeden epizod z zakazeniem u.m.
          Czy ja bym sie zdecydowala na cum? Oczywiscie, ze tak, bo powiem ci,
          ze niemowlaki znosza je o wiele lepiej niz starsze, swiadome dzieci.
          A tak zawsze mozesz spokojnie powiedziec, ze zrobiliscie wszystkie
          badania.
        • gusia210 Re: ZUM u Dawida 01.12.08, 19:26
          ja na Twoim miejscu robiła bym CUM.Szczególnie ze to chlopiec i miał już jeden zum.
          • madziulec Re: ZUM u Dawida 01.12.08, 20:00
            Sluchajcie.
            Same w wiekszosci przypadkow piszecie, ze przy kwasnym moczu to bakterii w
            posiewie nie bedzie.
            No wiec jak teraz???
            • tatho Re: ZUM u Dawida 01.12.08, 20:54
              Przede wszystkim dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Po zrobieniu wyników i cum
              dam znać jak się przedstawia sytuacja. Pozdrawiam serdecznie
              • abatko Re: ZUM u Dawida 01.12.08, 22:45
                Tatho... moj Filip mial pierwszego ZUM-a w wieku 3 tygodni, na
                koniec pobytu w szpitalu bez dyskusji zgodzilam sie na CUM, u moich
                lekarzy wykonuje sie ja obowiazkowo u chlopcow po pierwszym zumie.
                Maluszek lepiej zniesie badanie poki jest mlodszy. Dziecko czym
                starsze, tym wiekszy horror.
                Trzymam kciuki, zeby to nie byl refluks!
                • madziulec Re: ZUM u Dawida 01.12.08, 23:39
                  A ja caly czas sie od wczoraj zastanawiam czy to rzeczywiscie byl ZUM czy ogolne
                  jakies zakazenie, ktore bylo wywolane zakazeniem u matki...

Nie iwem.
                  Patrze sobie i tak: ok, jest pare leukocytow, ktore bym uznala ze sa nawet w
                  normie. Bialko, ale ... bialkomocz wystepuje w koncowym okresie ciazy, wiec
                  mozliwe, ze to akkurat takie badanie jest nieadekwatne (nie wiem... po proistu
                  nie wiem0.
                  PH sliczne, 5,5.

Po czym patrzymy dalej i sa dwie bakterie.

I wy wszystkie, ktore ZAWSZE mowicie, ze jak sa dwie to posiew do powtorki i tak
                  dalej... teraz mowicie, ze to akurat jest zum??
                  No dziewczyny...
                  Co sie zmienilo?
                  • tatho Re: ZUM u Dawida 02.12.08, 14:37
                    w kontekście Twojej wypowiedzi - mocz na posiew do tego badania był pobierany w
                    szpitalu do woreczka.
                    • gusia210 Re: ZUM u Dawida 02.12.08, 18:15
                      w takim przypadku to zdecydowanie do powtórki.A co do pH to nie wiem bo mój syn
                      do 2 lat nigdy nie miał kwaśnego.
                    • madziulec Re: ZUM u Dawida 02.12.08, 18:15
                      Standard szpitalny.

No wiec ja do konca nie wiem czy ...

Nie wiem, po prostu nie wiem. I nie chodzi o to, ze kwestionuje, ze nie ma. Ale
                      bylabym ostrozna przy stwierdzeniu, ze napewno dziekco mialo (ma) zum
              • tatho Re: ZUM u Dawida 05.12.08, 09:45
                Badania ogólne:
                color - yellow, clarity - clear, GLU - negative, BIL - Negative, KET - Negative,
                SG - 1.015, BLO - Negative, pH 5.5, PRO - Negative, URO - 0.2 E.U./dl, NIT
                Negative, LEU Negative
                Posiew:
                10(3) kom/ml Esterichia coli, Entrococcus spp
                Co ja mam o tym wszystkim myśleć?
                • gusia210 Re: ZUM u Dawida 05.12.08, 13:07
                  i znów do powtórki.Znów woreczek?
                  Jak będziesz nadal tak pobierać to zawsze cuda wyjdą.Spróbuj pobrać do
                  pojemniczka,środkowy strumień,po uprzednim porządnym umyciu.
                  • tatho Re: ZUM u Dawida 05.12.08, 21:16
                    Nie było błędu podczas pobierania moczu. Ja nie pobierałem wcześniej moczu na
                    posiew, tylko personel medyczny w szpitalu, opisałem w jaki sposób. Tym razem
                    pobierałem sam w sposób właściwy. Nie przyszło ci może do głowy, że ja wiem jak
                    pobrać mocz na posiew? Jak się domyślam nie należy raczej ufać przyszpitalnej
                    pracowni bakteriologicznej, z usług której korzystaliśmy dwukrotnie. Z czystej
                    ciekawości zrobię posiew w prywatnym laboratorium. Przy takich wynikach badań
                    ogólnych moczu mogę sobie pozwolić na to, by zrobić to z czystej ciekawości.
                    Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka