Dodaj do ulubionych

Niepokojący wynik badania moczu

23.06.09, 16:59
Znalazłam to forum na "małym dziecku:, bardzo prosze o radę

Miesiąc temu moje dziecko miało infekcje układu moczowego,
konkretnie bakteria e.coli, leczona bacrimem, ponieważ nie była aż tak przeraźliwie liczna...
Zrobiłam dziecku badanie kontrolne - mocz ogólny i nie jest najlpszy - nigdy takiego nie miał, a robie mu to badanie dość często. wynik jest następujący:
barwa: żółta
odczyn 8,5
ciężar właś. 1.010
białko ( nie mam pojęcia co tu pisze, nie moge doczytać, wygląda na n/o lub n/b )
urobilinogen w/n
bilubirina n/o (chyba)
ciała ketonowe n/o
Więc chyba nie obecne
nabłonki pł. poj. w/wp
krwinki białe 0-1 w/wp
wałeczki mn
składniki mineralne: b. liczne trójf. amonowo - magnezowy
nieliczny śluz
nieliczne bakterie

Martwi mnie bardzo ten wynik, mam nadzieje, że nie jest to kamica nerkowa!!
Proszę o radę
Obserwuj wątek
    • filipinka.1 Re: Bardzo prosze o radę!! 25.06.09, 08:29
      Różnica między jednym a drugim badaniem moczu jest 6 dni, znacznie różnią się od siebie, martwię się , bo ten wynik też nie jest najlepszy:
      ciężar właściwy: 1.020
      ph: 6,0
      białko: 30,0 mg/dl
      barwa: zółta
      klarownośc : przejrzysty

Wynik osadu:
      śluz: liczne pasma
      nabłonki wielokątne: pojedyncze
      bakterie: nieliczne
      leukocyty: 1-3 w polu widzenia
      kryształy: pojedyncze szczawianu wapnia
      ( w poprzednim badaniu był trójfosforan amonowo - magnezowy, czy to nie jest przeciwieństwo przypadkiem?)
      Nie wiem co mam robic dalej, co myśleć, o tych dwóch zupełnie innych wynikach w tak krótkim czasie? Oczywiście posiew zrobię...
      --
      • madziulec Re: Bardzo prosze o radę!! 25.06.09, 09:16
        Nieciekawe jst bialko.

Krysztalami ja bym sie nei przejmowala, bo zalezy to wszystko odd tego czym
        dziecko jest karmione.
        • filipinka.1 Re: Bardzo prosze o radę!! 25.06.09, 10:04
          Dzieki ci za dopowiedz, w laboratorium też mi powiedziała że kryształki są zależne od diety dziecka, natomiast nigdy w moczu nie maiał białka ( robię mu czasami badania kontrolne) - jest go sporo, dziwi mnie tylko, że w tak krótkim czasie, taka róznica w badaniu! Robiłam je w dówch róznych laboratoriach. chyba dla świętego spokoju powtórze badania i zrobie posiew i skonsultuje to z lekarzem, choć jak czytam Twoje posty to chyba wiesz więcej od lekarzy, do których ja chodze z małymsmile
          • filipinka.1 Re:co dalej? 27.06.09, 08:41
            Pediatra zalecił zrobienie usg - co oczywiście zrobimy i podanie dziecku pół tabletki Furaginy wieczorem...
            Mam pytanie do pani dr i doświadczonych matek w temacie: podać te tabletki czy poczekać na wynik usg?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka