Dodaj do ulubionych

stres szkolny

24.06.08, 21:53
Dzień dobry, dużo czytam Wasze wypowiedzi i postanowiłam poprosić o radę.
Niedawno zmieniłam szkołę, ze słabej upadającej na renomowaną. Początki były okropne, zwłaszcza że jestem młodą nauczycielką ale mija już drugi rok i mam wrażenie że całkiem się wyrobiłam:) Kosztowało mnie to mnóstwo wysiłku, codziennie przygotowywałam się do lekcji jak uczeń, a i tak co jakiś czas pojawiały się wpadki, a to sama wymyśliłam zadanie nie do rozwiązania, a to czegoś tam nie dopisałam na tablicy, no ewidentny brak doświadczenia. Pewnie byłabym w stanie sobie to wybaczyć, zwłaszcza że dyrekcja też mi nic nie zarzuca (bo nie wierzę żeby nie wiedziała) i byłoby pięknie gdyby nie grono. To cholerne grono gdzie młodzież bezlitośnie opluwa nauczycieli. Powiedzcie, jak my ludzie wykształceni możemy sobie pozwalać na takie rzeczy. W każdej pracy masz okres karencji gdzie się uczysz i gdzie doceniają to że się starasz. Młodzież jest bezlitosna. Co więcej jakieś zarzuty snują dzieci z którymi nie miałam ani jednej lekcji. Możliwe żebym była aż tak beznadziejna, że ta zła sława rozeszła się wszędzie? Ale dlaczego teraz, kiedy już polubiłam pracę w tej szkole?
Wydaje mi się że nie mają powodu kłamać. Może dla ich dobra zmienić pracę. Już zaczęłam szukać. Ale zawsze będę to traktowała jako ucieczkę. I porażkę. Kurcze, mimo ich wrednych wpisów, uważam że to dobra młodzież i zasługuje na dobre nauczanie. Starałam się, i widocznie nie wyszło. Jak na razie mam z tym takiego strasznego doła że cokolwiek wybiorę, będzie źle.
Obserwuj wątek
    • julka571 Re: stres szkolny 25.06.08, 00:19
      "To cholerne grono gdzie młodzież bezlitośnie opluwa nauczycieli"???
      Co masz na myśli???
      A poza tym współczuję i...nie wyobrażam sobie:(
      • ixik Re: stres szkolny 25.06.08, 13:38
        grono.net jak nie znasz to lepiej tam nie wchodź, każda szkoła ma tam swoje
        forum i polega to zwykle na mieszaniu nauczycieli z błotem.
        • shiva772 Re: stres szkolny 25.06.08, 22:58
          Hej ja tam nie wchodzę i mam to w tyle. Zawsze się znajdzie uczeń
          któremu coś się w tobie nie spodoba. Nie zmieniaj pracy tylko się
          doskonal. Nie można tak emocjonalnie reagować na gówniarskie teksty!
          Wiem, łatwo mi mówić ale ja dopiero teraz po 5 latach złapałam
          dystans i czuję że to ja panuję nad nimi a nie oni nade mną.
          Pozdrawiam!
          • ixik Re: stres szkolny 26.06.08, 13:21
            dziękuję shiva, tak zrobiłam. wyrzuciłam to z historii i wyłączyłam swojego użytkownika, wcześniej jak pogrzebałam tam głębiej to stwierdziłam że największymi ekspertami są jedynkowicze. pocieszam się tym, że ja o nich też źle myślę (no może nie tak bardzo jak oni o mnie:))
        • julka571 Re: stres szkolny 26.06.08, 18:05
          ixik napisała:

> grono.net jak nie znasz to lepiej tam nie wchodź, każda szkoła ma
          tam swoje
          > forum i polega to zwykle na mieszaniu nauczycieli z błotem.

Rzeczywiście nie znam. Słyszałam tylko o zaproszeniach, czy jakoś
          tak...
          Ludzie potrafią być okrutni...
          Może uczniowie wiedzieli, że Ty to czytasz i że się tym przejmujesz?
          Pracuj nadal. A może wejdź czasem na grono i popyskuj:)
          Pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka