Dodaj do ulubionych

awans...moj problem

02.01.09, 14:18
Bardzo prosze o wyjasnienie mi pewnej kwestii dot.awansu na n-la mianowanego.Mam na mysli,co sie dzieje wowczas gdy w trakcie jego trwania zajde w ciaze?Jak dlugo moze trwac moja przerwa,z tego co wiem,urlop moze trwac 2 miesiace,jezeli jest dluzszy,wowczas rozpoczyna sie staz od poczatku,pisze sie nowy plan rozwoju itd.I jeszcze jedno,jak wyglada sprawa z opiekunem stazu,czy musi to byc nauczyciel pokrewengo przedmiotu i co zrobic w przypadku braku jego jakiejkolwiek pomocy,w koncu przez 3 lata otrzymuje on dodatek za pelnienie tej funkcji.Wiem,ze mozna wystapic do dyr.z podaniem o zmiane,ale czy warto...
Obserwuj wątek
    • kamka1 Re: awans...moj problem 05.01.09, 14:44
      Po kolei:)
      1. W czasie stażu na nl mianowanego nie zaczynasz stażu od poczatku. Jeśli
      przerwa w pracy trwała dłużej niż 3 miesiące (jednym ciągiem) to masz
      przedłużony staż o rok. Nic nie zaczynasz od początku! Plan i reszta zostają,
      wprowadzasz zmiany aneksem
      2. Można prosić o zmianę opiekuna, nie musi to być nauczyciel tego samego lub
      pokrewnego przedmiotu, choć zwykle tak jest. Trzeba to oczywiście uzasadnić, w
      niektórych przypadkach warto, choć zwykle i tak stażysta wszystko robi sam,
      opiekun nic, niestety.
      • amilos Re: awans...moj problem 09.01.09, 22:23
        miałam taką właśnie sytuację, że w trakcie stażu urodziłam dziecko, macierzyński
        i L-4 w ciąży. Wcale o rok się nie wydłuża tylko o tyle, ile wynosi nieobecność
        w pracy (jeśli łącznie nie przekroczy roku). Ja miałam wydłużony staż o 6
        miesięcy i 17 dni, więc skończyłam w marcu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka