Dodaj do ulubionych

Espiro Avant, BabyDesign Handy, CoTo Baby Ferrara?

23.02.13, 14:49
Witam,
chcę kupić spacerówkę parasolkę, waham się między tymi modelami (Espiro AVANT, BabyDesign HANDY, CoTo Baby FERRARA). Na żywo widziałam Handy i Ferrarę, nie widziałam Avanta. Wybieram ze względu na:
- przedłużany daszek
- wysokie oparcie, ok. 47 cm
- wielkość kółek (i tu problem, bo zazwyczaj tego nie podają)
- składanie wózka z poprzeczką.
Myślałam także o Hauck Torro, ale ma niskie oparcie 43 cm.
Proszę użytkowniczki o wypowiedź odnośnie wielkości kółek, prowadzenia, podbijania, a także o jakość amortyzatorów. Wiadomo, że nie ma to jak pompowane koła, ale ma to być dla mnie tylko wózek nr 2, posiadam już Jedo Fyn. Najbardziej jestem przekonana do Ferrary, choć nie widziałam Avanta.
Obserwuj wątek
    • elusia_pysia Re: Espiro Avant, BabyDesign Handy, CoTo Baby Fer 05.03.13, 19:05
      Zdecydowałam się zakupić parasolkę CoTo Baby Ferrara. Posiadam ją pierwszy dzień. Wizualnie wózek pozytywnie mnie zaskakuje, także jeżeli chodzi o stabilność. Widziałam i Avanta i Handy, świadomie zdecydowałam się jednak na Ferrarę. Jak nią pojeżdżę dodam opinię.
      Opiszę to, czego nie można znaleźć w necie, Coto Baby Ferrara:
      - wysokość oparcia 47 cm
      - średnica kół 14,5-15 cm
      - bardzo duży jak na parasolkę kosz na zakupy
      - dostęp do kosza po rozłożeniu oparcia
      - oparcie nie rozkłada się idealnie na płasko jak podaje producent
      • oletta76 Re: Espiro Avant, BabyDesign Handy, CoTo Baby Fer 05.03.13, 20:04
        a ja właśnie rozważałam tego Avanta... powiedz mi w czym lepszy był CoTo, ze właśnie na niego się zdecydowałaś? Ja zadnego z nich na żywo nie widziałam więc polegam na opiniach zaczytanych w necie ;) Avant wydaje mi sie ładniejszy, choć to nie najważniejsze ;)
        • elusia_pysia Re: Espiro Avant, BabyDesign Handy, CoTo Baby Fer 06.03.13, 20:11
          W czym okazał się lepszy... hmmm. To po kolei.
          - Ferrara / - Avant
          - F: gumowe rączki / A: plastikowe rączki
          - F: siedzenie rozkłada się prawie na leżąco i ma pozycję prawie siedzącą, regulacja na pasach / A: siedzenie ma tylko 3 stopnie oparcia, nie ma pozycji siedzącej (przynajmniej ten model w sklepie), nie ma pozycji leżącej
          - F: duża stabilność wózka / A: sprawia wrażenie rozklekotanego, choć to może być moje tylko odczucie
          - F: wózek można składać z pałąkiem i pałąk można wypinać tylko z jednej strony aby wypuścić dziecko (nie sądziłam że to taka pwygodna opcja) / A: pałąk może być albo go nie być, nie można go odpiąć z jednej strory.
          - F: duży jak na parasolkę kosz, dostęp do kosza również jak dziecko leży / A: nie widziałam kosza

To przewaga Ferrary, teraz przewaga Avanta
          - Ferrara / - Avant
          - F: słabszy i mniej miękki materiał / A: miękki materiał
          - F: nie ma możliwości ustawienia wysokości pasów / A: ma możliwość ustawienia różnych wysokości pasów
          Avant ma jeszcze bardziej rozkładaną budkę i dłuższy podnóżek, choć Ferrara też nie ma się czego wstydzić.

Ja kupiłam Ferrarę, wydaje się strzałem w dziesiątkę. Po pierwszych dwóch spacerach ani nie jestem zachwycona ani rozczarowana. To tylko parasolka, nie będzie jeździć jak duże wózki na pompowanych kołach. Ferrara zaskoczyła mnie natomiast fajnymi amortyzatorami, spodziewałam się, że synem będzie rzucało, a tymczasem nie było tragedii. I fajnie się nią manewruje i podbija pod krawężnik.
          • cidarise Re: Espiro Avant, BabyDesign Handy, CoTo Baby Fer 07.03.13, 10:06
            No a ja właśnie chcę kupić Baby Desing Handy lub właśnie Avanta - a teraz to juz sama nie wiem co chcę. podbijam pytanie ale co do Handy ? jakie są twoje odczucia co do tego wózka ? Strasznie mało jest opinii na jego temat w necie
            • oletta76 Re: Espiro Avant, BabyDesign Handy, CoTo Baby Fer 07.03.13, 17:43
              Ja juz dawno kupiłabym tego avanta bo ma dla mnie prawie wszystko czego potrzebuję. Szkoda tylko, ze przed złożeniem trzeba odpiać pałąk. Miałam tak w chicco litaway i ciągle się pałąk z tego powodu zapodziewał. A dla mnie bez niego ani rusz. Dla mnie decydująca o wózku bedzie mocno rozkładana budka dlatego chyba Avant. Mam taka budke w x-landerze i uważam że jest to rewelacyjna sprawa, zbędna jest parasolka przeciwsłoneczna. Wątpliwość moją budzi jednakże jakość i wygląd Avanta na żywo. Nigdzie u mnie w mieście go nie ma, ale widziałam Espiro Active i był mocno niefajny jakościowo i boję się, ze Avant też taki na żywo sie okaże...
              • oletta76 Re: Espiro Avant, BabyDesign Handy, CoTo Baby Fer 08.03.13, 18:48
                z powodu braku odpowiedzi nie odwazyłam sie zaryzykowac z Avantem i właśnie zamówiłam Maclarena XT. Mam nadzieję, ze nie będę żałowała tych materacyków, uchwytów, pałąków, śpiworków, czyli wszystkiego co było w cenie Avanta. Maclaren niemal "golusieńki"... Już szukam dodatków, ech...
              • kahakasurdo Re: Espiro Avant, BabyDesign Handy, CoTo Baby Fer 09.03.13, 10:14
                My mamy Espiro Avant. Jeszcze nie jeździłam nim po dworze, czekam na lepsza pogodę. Póki co wożę dziecko po mieszkaniu :) Mała nie chce z niego wychodzić :) Moim zdaniem jakość wcale nie jest słaba, wózek jest stabilny, łatwo się prowadzi, łatwo składa i rozkłada. Przedłużany daszek jest świetny (nie cierpię parasolek). Obszerniejszą relację zdam po spacerze na dworze.
                • ma-mam Re: Espiro Avant, BabyDesign Handy, CoTo Baby Fer 09.03.13, 10:34
                  kahakasurdo czy mogłabyś mi zmierzyć siedzisko?Tak nie od rurki do rurki tylko faktycznie na siedzeniu-ile ma szerokości,głębokości,podnóżek i oparcie wysokość. Z góry Ci dziękuje:)A mogłabyś wstawić fotki z pasażerką?:)
                  • kahakasurdo Re: Espiro Avant, BabyDesign Handy, CoTo Baby Fer 09.03.13, 19:20
                    Proszę:
                    szerokość siedziska 32 cm
                    głębokość 21 cm
                    podnóżek 18 cm
                    wysokość oparcia 49 cm

Zdjęć z pasażerką jeszcze nie mam :)
                    • ma-mam Re: Espiro Avant, BabyDesign Handy, CoTo Baby Fer 09.03.13, 20:05
                      Dziękuje Ci bardzo:) Życzę udanego użytkowania i czekam na dalsze relacje :) Pozdrawiam
                    • elusia_pysia Re: Espiro Avant, BabyDesign Handy, CoTo Baby Fer 10.03.13, 01:05
                      Mierzyłam Avanta w sklepie, tzn mierzyłam jego oparcie. Niestety tamten model miał 47 cm!!! Dlaczego, nie wiem. Może zależy dokładnie odkąd dokąd się mierzy. Mój model Coto Baby Ferrara też ma jakby krótsze oparcie niż to w sklepie. Tzn to oparcie w sklepie miało dokładnie 47 cm, a mój model jakby 0,5-0,7 cm mniej
              • elusia_pysia Re: Espiro Avant, BabyDesign Handy, CoTo Baby Fer 10.03.13, 01:03
                Nie odpisywałam, bo wyjechałam na kilka dni bez dostępu do netu. Oletto, po moim rozeznaniu wózkowym w sklepach stwierdzam, iż Avant jest o niebo lepszy od Active. Active w sklepie był rozklekotany jak nie wiem co. Avant też chwiał się delikatnie, ale o wiele wiele mniej i przede wszystkim widać na pierwszy rzut oka, że to zdecydowanie mocniejszy i bardziej dopracowany model. Zaznaczam, iż modele sklepowe mogły być zdezelowane przez potencjalnych klientów. Odnośnie Maclarenów, cóż... nie mam o nich dobrego zdania. Otóż ich cena jest powalająca. Co ten wózek ma w sobie takiego, że kosztuje majątek. Czy ma jakieś funkcje masujące albo śpiewa dziecku kołysanki? W sklepie oglądałam Maclarena xlr, szczerze powiedziawszy nie jechał lepiej niż najtańszy egzemplarz Milly Mally. Poza tym jego cudowne regulowane rączki latały na wszystkie strony, koła bujały się na wszystkie strony itp. Nie jeździłam nim po dworze, więc nie wiem jak się sprawuje, nie chcę też obrazić jego zwolenniczek. Przecież ten w sklepie mógł być po przejściach. Znajoma miała model XT i była bardzo zakochana w tym wózku, jednakże podobno modele sprzed roku 2010 są bardzo udane, a po 2010 już mniej. Z tego tytułu, że Maclaren przeniósł fabrykę do gorszej części Chin. Nie wiem ile w tym prawdy. Szkoda Oletto, że nie przyjrzałaś się bliżej Ferrarze, może ten wózek byłby dla CIebie odpowiedni...
            • elusia_pysia Re: Espiro Avant, BabyDesign Handy, CoTo Baby Fer 10.03.13, 01:15
              z tego co forumowiczki chwalą sobie w Handy to jedna połączona rączka. Wózek fajny, posiada wszystko czego ja od wózka oczekuję, poza przedłużanym daszkiem. U mnie brak daszka okazał się decydujący dlatego zdecydowałam się na inny wózek. Niestety ta jedna rączka była też dla mnie niezbyt fajna. Wózek pusty jechał świetnie, ale z moim 11 kilogramowym synem nie było mi zbyt wygodnie. Otóż rączka jest w całości plastikowa, jadąc z obciążeniem po sklepie czułam jak przy skręcie (mocniejszy nacisk) delikatnie wbijają mi się w ręce wypustki z tej rączki. Przestraszyłam się, że po dłuższym ich trzymaniu będą bolały mnie ręce. Avant też ma plastikowe rączki :( Handy ma oparcie 45 cm oraz większe, bo aż 15,5 cm koła, oparcie rozkłada się na płasko, tu wielki plus dla niego. Składa się razem z rączką i zajmuje dość mało miejsca
    • oletta76 Re: Espiro Avant, BabyDesign Handy, CoTo Baby Fer 10.03.13, 13:55
      elusia_pysia, dzięki za odpowiedź, ale juz mnie nie załamuj...;) załuję,ze jednak zdecydowałam się na tego Maca, tylko tak mi zależało na tej dużej budce i dość mam oparć na paski.. no i ten Active tak mocno mnie zniechęcił wyglądem do wózków Espiro. Nie ma to jednak jak obejrzeć wszystkie wózki na żywo. No trudno, kasa przelana, oczekuję na wózek. Życzę sobie i wam wspaniałego użykowania wózków które mamy w posiadaniu. Kurcze, decyzja o poczęciu dziecka była dużo prostsza do podjęcia niż wybór wózka ;)) Pozdrawiam!
      • just_tusia07 do oletta76 10.03.13, 15:42
        nie masz czego żałować, też kupiłam xt, tylko używanego z 2010roku, i jego stan jest bardzo dobry.
        Przy starszym dziecku miałam trzy parasolki (unibaby,hauck i jakiś no name), i co???, skończyło się na kupnie używanego maclarena, a tamte trafiły na złom. Na pusto wszystkie prowadziły się super, mankamenty wychodziły podczas spacerów, a im większe dziecko tym gorzej się prowadziło te wózki.
        • ma-mam do elusia_pysia 10.03.13, 15:54
          Czy mogłabyś podać dokładne wymiary ferrary tak jak koleżanka kahakasurdo wyżej avanta?Z góry dziękuje:)Pozdrawiam
          • elusia_pysia Re: do elusia_pysia 10.03.13, 22:53
            Oczywiście, że podam wymiary, ale jutro bądź we wtorek. Wózek jest na stałe przypisany do bagażnika w samochodzie, w garażu. Jutro będę spacerować, to zmierzę. Odnośnie Avanta, to według moich pomiarów w sklepie oparcie ma 47 cm, a nie 49 cm jak kahakasurdo podaje. Ale... wszystko zależy co kto mierzy.
            • kahakasurdo Re: do elusia_pysia 11.03.13, 07:58
              Ojej, czy te 2 cm to naprawdę taka wielka różnica? Mierzyłam przy zdjętym materacyku, do najwyższego miejsca w oparciu.
              • elusia_pysia do kahakasurdo 13.03.13, 22:19
                Wiesz... dla wielu ta różnica jest nieznaczna. Dla mnie natomiast jest to jeden z parametrów wyboru. Mam dość wysokie dziecko i chciałabym je trochę w wózku powozić, zwłaszcza, że mój łobuz jeździ zawsze oparty :)
        • oletta76 Re: do oletta76 10.03.13, 17:21
          dzięki za pocieszenie ;) pozdrawiam
      • elusia_pysia Re: Espiro Avant, BabyDesign Handy, CoTo Baby Fer 10.03.13, 22:47
        Nie ma co się załamywać. Z pewnością Twój Maclaren będzie rewelacyjny :) W każdym razie życzę Tobie tego. Gdybyś się jednak rozmyśliła to podczas zakupu przez internet zawsze masz 10 dni na rozmyślenie się i odesłanie nieużywanego wózka, a sklep odda Ci pieniądze. Ja też początkowo myślałam o zakupie Maca, jednakże moje dziecię ma już 14 miesięcy, więc zapewne długo w spacerówce nie pojeździ, a nie chciałam wydawać tylu pieniędzy. Poza tym co roku wylatuję za granicę samolotem i jeszcze większa byłaby szkoda, gdyby zniszczyli mi wózek na lotnisku. Mam prośbę, jak już przetestujesz Maca, to dodaj opinię w tym wątku. Może wtedy ja będę żałować ;)
        • elusia_pysia Coto Baby Ferrara - wymiary 12.03.13, 00:25
          Podaję wymiary Ferrary:
          oparcie - 46,5 cm
          szerokość siedziska - 34-34,5 cm
          głębokość siedziska - 22 cm
          podnóżek - 12 cm
          pasy są na wysokości 30 cm od siedziska
          pas krokowy jest w odległości 12 cm od głębokości wózka
          powierzchnia spania ok 80 cm
          • ma-mam Re: Coto Baby Ferrara - wymiary 12.03.13, 09:30
            Kochane a napiszcie mi prosze czy w tych wózeczkach górne pasy można ściągnąć całkowicie?
            • elusia_pysia do ma-mam 13.03.13, 22:26
              W Ferrarze nie można wogóle zdjąć pasów. Zastanawia mnie czy można nawet zdjąć tapicerkę. Teraz nie używam wózka - powód: śnieg :(
        • oletta76 Re: Espiro Avant, BabyDesign Handy, CoTo Baby Fer 12.03.13, 20:56
          elusia_pysia przyszedł dzis ten Maclaren XT. Nie rozpisze się bo to nie temat watku, ale powiem ci, ze nie oddam go ;) Jest śliczny, ten kolor Persian rose wyjatkowo w moim guście, taka malinowa intensywna czerwień. Super wykończony, jeździ bardzo płynnie, jest leciutki, nawet jedna ręką dobrze sie prowadzi, ale moje dziecio jeszcze małe jest. Buda rewelka. Wszystko chodzi jak ta lala ;) Jestem bardzo, bardzo zadowolona. Jeszcze do tego miałam gratis śpiworek. Jak kiedyś zobaczę na zywo Avanta, który mi sie też podobał , to będę w stanie powidzieć czy dokonałam trafnego wyboru bo Avant to wypasiony akcesoriami w porównaniu do Maca. Na dzień dzisiejszy ciesze sie, ze podjełam taką decyzję.
          • elusia_pysia do oletta76 13.03.13, 22:24
            Oletta76, cieszę się że Ci się podoba :) Najważniejsze, to zadowolenie użytkowniczki
            • oletta76 Re: do oletta76 16.03.13, 22:47
              Witam ponownie, dziś natknęłam sie wreszcie na Avanta. W czas... i powiem, ze jestem miło zaskoczona jakością. Wygląda świetnie, fajne materiały, wykończenie, buda elegancko sie rozkłada. Fajna wkładka, pasy mniej fajne, jakoś tak ich dużo. Myśle, ze gdybym natknęła się na niego wcześniej wybrałabym go zamiast Maclarena (jest trochę mniejszy), głównie dlatego, ze to tylko dodatkowy wózek na szybkie wypady i wakacje. Z czystym sumieniem jednak polecam jak ktos ma mniejsze fundusze. Prowadzi sie super, jest bardzo zwrotny. Podbijania nie sprawdzałam. Do kitu jest oparcie, wprawdzie mechanizm jest bardzo dobry, jak w Macu, ale te trzy pozycje to dla mnie za mało. Leżącej praktycznie nie ma a siedząca też jest taka bardziej leżąca. Za to minus. Reszta bardzo OK. Ale to wszystko sprawdzane tylko w sklepie.
    • elusia_pysia Coto Baby Ferrara - opinie 05.04.13, 22:23
      Użytkuję wózek już miesiąc, więc troszkę mogę się wypowiedzieć. Na początek powiem, że mój 15 miesięczny syn przesypia w nim spokojnie 2 godziny. Nie trzęsie nim jak się tego spodziewałam, więc amortyzatory muszą troszkę działać. Oparcie jest na paski, które można regulować jedną ręką, jest to bardzo wygodne. Pałąk - idealny. Wygodnie wypina się go z jednej lub drugiej strony. Teraz troszkę wad, po 2 tygodniach zaczęły skrzypić amortyzatory, więc nie obeszło się bez porządnego czyszczenia i smarowania. Nie wiem jak w innych wózkach, ale w tym w kołach bardzo zbiera się piasek, choć nie jeżdżę po piachu, śniegu, a mokry chodnik też staram się omijać. Liczę jednak, że pogoda się poprawi, więc chodniki będą suche. Po nasmarowaniu kół wózek można prowadzić jedną ręką, naprawdę. Testowałam to, bo nie dowierzałam, że może tak lekko jeździć. Zobaczymy jak będzie później. Ferrara ideałem może nie jest, ale w tej kategorii cenowej ma sporo przydatnych funkcji
      • cidarise Re: Coto Baby Ferrara - opinie 20.07.13, 13:48
        a ja coś napisze o wózku parasolce którą kupiłam. Po wielu dniach zastanawiania się kupiliśmy Espiro Metro - i zdecydowanie polecam ten wózeczek. Po kilku miesiącach użytkowania działa bez zastrzeżeń, amortyzatory sprawują się bez zastrzeżeń, nic nie skrzypi i nie trzeszczy. Jedyną wada jaką znalazłam to to że budka mogłaby być głębsza, ale ogólnie rzecz biorąc wózek oceniam w skali od 1 do 5 na 4+. Polecam
      • malgonia_s1987 Re: Coto Baby Ferrara - opinie 22.12.14, 11:11
        Wózek mam już około 1,5 roku. Wózek nie jest zły-przeżył tygodniowy pobyt nad morzem-"ciągnięcie" po piachu bo prowadzić się nie dało. Koła wózka skrzypiały już po 2 dniach użytkowania ale pomaga pryskanie płynem WD co kilka dni. Jedyna poważna wada to hamulec. Podczas składania trzeba uważać bo stelaż łączący hamulec się wygina i blokady zahaczają o koła. Ogólnie ok jak na wózek typu parasolka, ale długo na pewno nie posłuży.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka