Dodaj do ulubionych

grudziądzka jaskółka

23.05.04, 21:08
www.gazetapomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20040521/GRUDZIADZ/105210221
Dlaczego tylko jedna firma?
Nie uwierzycie,na jednej z ulic Polic są stare studzienki kanalizacyjne działające do tej chwili,stawiane za wzór przy nowych inwestycjach.Producentem był H-V Graudenz.:) Kiedyś nie oznaczało to Hydrao Vacum tylko Hervet-Victorius.Poprawcie mnie,nie pamiętam pierwszego nazwiska właściciela.:(,a nie chce mi się jechać sprawdzać na studzience.:)
Obserwuj wątek
    • naata Re: grudziądzka jaskółka 24.05.04, 17:49
      Parkosiu, podziwiam Twoje różne, techniczne zainteresowania, mnie cos wiadomo o
      produkcji pomp, starych żeliwnych z długą zawinieta w "fajkę" rączką ;)
      Firma,Bromberg sie nazywała ... pompa stała kiedyś na podwórzu u mojej babci ;))
      Ale dobrze wiedzieć, że takie rzeczy w Grudziądzu się produkuje, do dziś nie
      wiedziałam ;)
      • chetor Re: grudziądzka jaskółka 24.05.04, 19:21
        A to było tak?:
        przed II wojną : Herzveld-Victorius Graudenz
        po II wojnie : Pomorska Odlewnia i Emaliernia (wanny,zlewozmywaki,kuchnie)
        III Rzeczpospolita: Hydro-Vacuum S.A. - pompy różniste

Zankiem towarowym zawsze było: H-V od pierwszych właścicieli, marka znana na
        świecie.
        • toja50 Re: grudziądzka jaskółka 24.05.04, 19:28
          I jeszcze kidys, dawno temu jedna czwarta miejscowych miala tam prace, i
          okolice i jeszcze z innych miast, to byla potega, a dzisiaj troszke sie zawala
          przy pomocy zlodzeji.
          • parkowy Re: grudziądzka jaskółka 24.05.04, 19:32
            Muszę chyba zacząć dokumentować różne ciekawe grudziądzalia.:)
            • chetor Re: grudziądzka jaskółka 24.05.04, 19:46
              parkowy napisał:

> Muszę chyba zacząć dokumentować różne ciekawe grudziądzalia.:)

A może jesteś też zbieraczem i taka studzienka ze znakiem H-V juz stoi u Ciebie?
              ;-)))
              • parkowy Re: grudziądzka jaskółka 24.05.04, 19:53
                Qrcze,nie wpadłem na to.:))
          • chetor Re: grudziądzka jaskółka 24.05.04, 19:36
            O ile wiem to Stomil miał 2 razy więcej ludzi. A to co się zawala to już dawno
            opuszczony teren. Całość firmy mieści się teraz w Mniszku. Tam zresztą była
            druga część zakładu (odlewnia). Natomiast jeszcze funkcjonuje oddział H-V w
            Wąbrzeźnie w postaci społki-córki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka