31.08.04, 20:15
Za rok, tego ostatniego dnia sierpnia ma byc swieto, rocznica strajku, po 25
latach. Zobaczymy, mysle. Ogladal kto wczoraj film o Solidarnosci? byl
baaardzo pozno, szkoda, bo mlodziez juz i tak nic nie wie na ten temat.
Dzisaj jest druga czesc, cos kolo 22ej. Ciekawy. Dzisiaj byl tez godzinny
film o Walesie, fajnie zrobiony i wypowiadalo sie kilka osob.Jedni dobrze,
inni nijako, ale bylam zbudowana wypowiedzia Geremka. Bardzo cieplo, szczerze
i dobrze mowil o Lechu. Az bylam zdziwiona. Natomiast Borusiewicz tak jakos
krecil, dukal, widac, ze nie przepada. No i oczywoscie sam Walesa sporo mowil
o tym jak mu nie dali. Ale ogolnie wypadl bardzo dobrze. No, szkoda, ze mu
nie dali!!!!!!
Obserwuj wątek
    • parkowy Re: Za rok??? 31.08.04, 20:30
      Postaram się zobaczyć chociaż dzisiejszą część.O Wałęsie można dłuuugo i różnie pisać,jedno nie ulega wątpliwości,był tą jedyną osobą na właściwym miejscu.
      • toja50 Re: Za rok??? 31.08.04, 20:32
        Tttaaaaak, chyba to mowil Celinski, ze jest osobowoscia niewykorzystaną,
        niezagospodarowaną, nooo, dobrze mowil, tylko ciut za malo wyksztalcona, co sie
        b. wielu nie podobalo.
        • parkowy Re: Za rok??? 31.08.04, 20:45
          Papiórków uczelnianych nie ma fakt,ale popatrz jak się zmienił jego sposób wypowiedzi przez te parę lat.Gdyby nie był tak zachłanny na władzę,porządził by sobie jeszcze trochę.
          • chetor Re: Za rok??? 01.09.04, 15:35
            ToJa napisała:

... Ogladal kto wczoraj film o Solidarnosci? byl
            baaardzo pozno, szkoda, bo mlodziez juz i tak nic nie wie na ten temat.

.....bylam zbudowana wypowiedzia Geremka.

Oglądałem, dlatego jestem dzisiaj niedospany. Rzeczywiście był to dobry
            dokument. Nie widziałem natomiast tych wypowiedzi ale wiem, że Geremek ZAWSZE
            dobrze mówił o Lechu.
            Nawet nie wiedziałem, że dzisiaj ma być druga część. Przedwczoraj też było coś w
            Dwójce.
            Pzdr
            • toja50 Re: Za rok??? 01.09.04, 18:27
              Te wypowiedzi byly w innej audycji, tylko o Walesie w pr II cos kolo 17 tej.
              Tez bardzo ciekawe przedstawienie i jako czlowieka i prezydenta no i szefa
              zwiazku. Tylko ten Nowina Konopka i Borusewicz tak gęgali, jak by im cos nie
              pasowalo. Szkoda, ze nie ma powtorek i szkoda, ze jest cos takiego tylko od
              wielkiego dzwonu. Ta audycja zas, ktora Ty ogladales to byla druga czesc tej z
              dnia poprzedniego O Solidarnosci ogolnie. Dali taka dawke przez dwa dni i na
              caly rok maja spokoj. Tak to jest, a takich audycji powinno byc sporo,zeby, ci
              co maja ktotka pamiec ciagle sobie przypominali. Pozdrawiam
              • parkowy Re: Za rok??? 01.09.04, 20:07
                Wypowiedź Borowczyka jest dobrym podsumowaniem minonych lat i straconego czasu.W katedrze u jeżdżącego Jaguarem spotkali się na nabożeństwie byli i obecny przywódcy Solidarności...Piękny Maryjan u boku Jankosia,dobrany duet.
                • toja50 Re: Za rok??? 01.09.04, 20:15
                  Niestety, troche to sie wszystko pomieszalo. O Maryjanie juz dlugo bardzo
                  cicho, Ciekawe, czy czasem nad czyms nowym nie mysli? A ten jezdzacy jaguarem
                  trzyma sie calkiem, calkiem, ja juz nic nie rozumiem!
                  • naata Re: Za rok??? 02.09.04, 00:56
                    Nie wypowiadam się na temat Solidarności! Dlaczego? Zawiedli mnie na całej
                    linii! Tak bardzo cieszyłam sie na mądre zmiany! Na naszą "swietlaną'
                    przyszłość po cholernym 'peerliźmie", który, jak się okazało w porównaniu do
                    dzisiejszej rzeczywistosci...był,mimo wszystko, dość ludzki! W ogólnym
                    rozrachunku Naród ma wielkie "Gie"!!! Nie obchodzi mnie czy PAN LECH już(!) się
                    czegoś nauczył, czy coś przemyślał, nie interesuje mnie czy wraz ze świtą będą
                    świętować kolejne "osiągniecia"! ... Dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane,
                    ponoć.. ;((( Wszystkich, których uczucia przypadkiem uraziłam, przepraszam...
                    wiadomo, Solidarność pozostała Symbolem....A ja mam ciągle żal...
                    • toja50 Re: Za rok??? 02.09.04, 09:51
                      Ty nie wiesz Naatko jakie ja mialam nadziejeeeeeeeee, ale coz wyszlo jak jest
                      • chetor Re: Za rok??? 02.09.04, 11:35
                        Świat jest wybrukowany nadziejami, marzeniami, szczególni ludzi młodych, a
                        takimi byliśmy 24 lata temu. Wszystkie nigdy i nigdzie się nie spełniły, bo
                        rzeczywistość je przerosła bądź ludzie nie dorośli do niej.
                        Pozostaje nam wierzyć w tę Ostateczną Nadzieję, którą mają obiecaną wierzący.
                        Pzdr
                        • parkowy Re: Za rok??? 02.09.04, 12:08
                          chodzą słuchy o kolejnym "sierpniu"...
                        • toja50 Re: Za rok??? 02.09.04, 21:08
                          Parkos znowu czyta wybiorczo, juz pisalam, ze Walesa zapowiada "bis"
                          niekoniecznie sierpien.
                          • syntherius Re: Za rok??? 02.09.04, 21:17
                            Chciałbym wsponieć , że Solidarnośc w tamtych latach 70/80, była zupełnie inna
                            solidarnościa, teraz to kolejna grupa zarabiajacych na nas. \Po za tym część
                            ludzi zapomniała jak było naprawdę, wszyscy czekali i patrzeli co zrobi Wałęsa,
                            a teraz każdy ma pretensję, co za naród..
                            • chetor Re: Za rok??? 03.09.04, 08:37
                              Tamta "S" to był wielki zryw narodowy, ruch społeczno-polityczny. Dzisiejsza, to
                              po prostu zwązek zawodowy, który działa tak jaki inne, czyli wg mnie nijak i
                              kiepsko.
                              To dwie odzielne "S".
                              Pzdr
                              • toja50 Re: Za rok??? 03.09.04, 11:06
                                Taaak, z przyjemnoscia wspominalo sie ta pierwsza Solidarnosc. Dlaczego my mamy
                                takie piekne wspomnienia a terazniejszosc?, szkoda mowic:-(
                                • chetor Re: Za rok??? 03.09.04, 11:58
                                  Zaczekaj 10 lat i też będziesz miło wspominała dzisiejsze czasy :D
                                  • chetor Re: Za rok??? 07.09.04, 10:46
                                    Wczoraj obejrzałem świetny dokument o Alince Pieńkowskiej. Bardzo ciepły, i
                                    mądrze zrobiony film o tej wspaniałej kobiecie.
                                    • toja50 Re: Za rok??? 07.09.04, 12:05
                                      Tez ogladalm, juz o tym pisalam, ale to byla powtorka. jednak takich dokumentow
                                      nigdy dosc.Pozdrawiam
                                      • naata Re: Za rok??? 07.09.04, 13:19
                                        Nie oglądałam, szkoda.
    • toja50 Re: Za rok??? 13.09.04, 16:33
      Nikt nic nie pisze o 15 rocznicy. Uwazam rzad Mazowieckiego za najlepszy z
      mozliwych. Ciekawy wywiad Toranskiej z Mazowieckim w GW swiatecznej. Lezka sie
      w oku krecila, tak dobrze sie zapowiadalo, ech :-(A z drugirj strony to dopiero
      15 lat. Jako ciekawostak dla mlodych to jeszcze wtedy byl Zwiazek Radziecki i
      NRD i enerdowcy uciekali do zach ambasad , to byly ciekawe czasy i jacy fajni
      ludzie, dzisiaj sie juz o tym nie pamieta, wszyscy mysla, ze tak bylo zawsze.
      • naata Re: Za rok??? 13.09.04, 23:17
        To prawda, młodzi nie pamiętają i nie czuja tych klimatów, w których upłynęła
        nam nasza młodość. Ale tak to juz jest, kiedy słuchałam opowiadań babci o jej
        młodości, o wojnie wydawało mi się, że to było przed wiekami a dla niej to była
        mała chwila.
        • chetor Re: Za rok??? 14.09.04, 09:55
          Tak to już jest z kolejnym pokoleniem. Tylko nieliczni interesją się dalszą
          przeszłością. Wywiad z Mazowieckim był naprawdę ciekawy, polecam.
          • toja50 Re: Za rok??? 14.09.04, 10:42
            Wczoraj byl tez film dokumentalny o powstawaniu rzadu Mazowieckiego, ale moim
            skromnym zdaniem cienko byl zrobiony. No i te Kiszczaki i Jaruzelskie jakie to
            stare dziadki, az wierzyc sie nie chce, ze to ci sami :-(((
            • naata Re: Za rok??? 14.09.04, 17:00
              Nie ogłądałam, ale wierzę, że Mazowiecki chciał dobrze. zdaje się, że jako
              społeczeństwo nie dorosliśmy do wydarzeń tamtych lat, cięzko od razu przesiąść
              się z furmanki do mercedesa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka