07.01.06, 16:58
Kto wie gdzie w Indiach północnych a dokładanie okolic Delhi jest jakiś
rezerwat/park gdzie można oglądać tygrysy?
Obserwuj wątek
    • ampolion Re: Tygrysy 07.01.06, 18:49
      W Googlu.
      • caroleena Re: Tygrysy 08.01.06, 20:45
        uśmiałam się po pachy, miałeś w przedszkolu pseudonim trefniś??
    • oreganoboy Re: Tygrysy 08.01.06, 00:19
      Wieść niesie, że na granicy z Rajastanem w Keoladeo Ghana National Park jest tygrys. Jednak jak tam byłem nie widziałem go, co więcej, przewodnik który mnie obwoził - mimo siedmioletniego stażu pracy w parku też go nie widział. Nie mniej w Pascalu jest wzmianka o tygrysie.

------------------------
      www.buddha-zone.pl
      • caroleena Re: Tygrysy 08.01.06, 20:47
        Lonely Planet podaje kilka rezerwatów. Myślałam, że coś zostało potwierdzone w
        praktyce.
        • pstryga Re: Tygrysy 09.01.06, 15:00
          Parków gdzie chwala sie ,ze maja tygrysy jest w Indiach sporo, inna sprawa czy uda sie go zobaczyc ;)
    • masaladosa Re: Tygrysy 09.01.06, 19:33
      niezupelnie w okolicach delhi ale stosunkowo niedaleko jak na warunki indyjskie
      w madhya pradesh sa dwa parki gdzie spotkanie tygrysa jest bardzo prawdopodobne-
      kanha i bandavgarh-oba sa obok siebie w poblizu jabalpur jakies 9 godzin
      pociagiem z varanasi
      kanha to las opisany przez kiplinga w ksiedze dzungli i tygrysow tam jest sporo
      natomiast zyja one na znacznym obszarze wiec czasem dosc trudno o spotkanie zas
      bandavgarh to maly park o rzekomo najwiekszym 'stezeniu' tygrysow w azji-tam
      widzialem niesamowite sceny z niejakim B2 w roli glownej-to wielki samiec
      ktorego przez pare dni udawalo sie wytropic i troche poobserwowac-widzialem m
      in jak z jelonkiem w pysku zmierzal gdzies aby go skonsumowac-moglem tez dlugo
      przygladac sie jak dostojnie z wdziekiem i bezszelestnie przemierza las i step-
      imponujace przepiekne zwierze ktoremu towarzyszylem z calkiem bliska i ktore
      uwiecznilem na wielu fotach-widzialem tam tez ze slonia tygrysice z malymi na
      podmoklej lace-musze przyznac ze kiedy podjechalismy zbyt blisko i ryknela to
      ciarki przeszly mi po plecach-myslalem ze zaraz wskoczy sie ze mna przywitac-w
      bandavgarh widzialem tez-choc ze znacznej odleglosci-lamparta co jest duzym
      szczesciem bo jest ich tam znacznie mniej niz tygrysow
      generalnie na lowy z aparatem na zwierzeta najlepiej wybrac sie w okresie od
      marca do maja kiedy jest sucho i podchodza one do nielicznych wtedy oczek
      wodnych-latwo wowczas o fascynujace spotkania i niezle kadry

mdosa
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka