Dodaj do ulubionych

Wynajem samochodu w RPA

04.07.15, 13:42
Jedziemy na miesiąc w listopadzie na trasęJohannesburg - Cape Town. Czy macie jakieś doświadczenia w wypożyczaniu samochodu? Czy jest jakaś konkretna firma gdzie jest taniej czy lepiej skorzystać z globalnych typu Avis, Budget, Hertz?
Wiem że pożyczenie auta na lotnisku jest droższe niż w mieście - ale czy różnica jest na tyle duża żeby zrekompensować upierdliwość i koszty przejazdu z lotniska do wypożyczalni?
Obserwuj wątek
    • jorn Re: Wynajem samochodu w RPA 13.07.15, 21:29
      Podobnie jak wszędzie indziej nie ma reguły i musisz sprawdzić wszystkie znane ci opcje, jeśli chcesz mieć poczucie, że wybrałeś ofertę najlepszą z możliwych.

Ja wypożyczałem na miesiąc na lotnisku w Johannesburgu (ale zwrot w tym samym miejscu) w październiku 2013. Rezerwowałem przez stronę www.budgetair.be. To jest pośrednik, faktycznie samochód był z Hertza. Zapłaciłem coś ok. 600 EUR za Toyotę Corollę (nie sprawdzałem, czy z miasta było taniej). Wszystko było OK z jednym wyjątkiem: samochód miał mały silniczek 1,3 l, a Góry Smocze są strome. Wszędzie dał radę podjechać, ale bywało, że pod górę jechał najwyżej 80 kh/h. Z plusów: zadrapałem dekiel od koła i skasowali mnie za to umiarkowanie jak na zwyczaje wypożyczalni poza USA.

Jeśli chcesz wyjechać poza granice RPA, musisz o tym poinformować pracownika wypożyczalni podczas wypełniania papierkologii. Jeśli pozwalają na przejazd do tego kraju, do którego chcesz jechać, wystawią ci dokument zezwalający na przekroczenie granicy. Podobno służby graniczne czasem to sprawdzają. Ja jechałem do Suazi, papier miałem, ale nikt o niego nie pytał.

Pozdrawiam
    • majotjr Re: Wynajem samochodu w RPA 15.08.15, 17:50
      na przełomie pażdziernika i listopada 2011 zrobiliśmy trasę Johannesburg - Kapsztad . Samochód zarezerwowaliśmy u Hertza ( jedno z nas miało tam zniżki) Samochód odebraliśmy na lotnisku w Johannesburgu a oddaliśmy na lotnisku w Cape Town ( ważne ) Rezerwując trzeba zwrócić uwagę na rodzaj skrzyni biegów ( nie każdy lubi automatika ) Przed wyjazdem do naszego GPSa dokupiliśmy za ok. 200 zł mapę RPA ( przydatne) . Nie wiem jak teraz , ale wtedy na wielu stacjach trzeba było płacić gotówką ( nie kartą ) . Przypominam jeszcze , że tam jest ruch lewostronny .
      • jorn Re: Wynajem samochodu w RPA 16.10.15, 15:14
        Od 2013 roku nie ma problemów z płaceniem kartami (z reguły Visa lub MasterCard) na stacjach benzynowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka