Dodaj do ulubionych

wiza do mozambiku?

24.11.05, 16:04
niedlugo jade do rpa, chcemy sobie zrobic wypad do maputop. czy polacy
potrzebuja wize do mozambiku?
Obserwuj wątek
    • emka26 Re: wiza do mozambiku? 25.11.05, 18:32
      camel_3d napisał:

> niedlugo jade do rpa, chcemy sobie zrobic wypad do maputop. czy polacy
      > potrzebuja wize do mozambiku?
      >
      Potrzebuja. Wszyscy.Nawet obywatele krajow osciennych. To jedyna kasa, z ktorej
      Mozambik moze sie utrzymac. Kasuja za wszystko ( samochody, wizy) i wszystkich.
      Pozdrawiam.
      • camel_3d Re: wiza do mozambiku? 26.11.05, 18:42
        a czy to moge zalatwoc w RPA czy lepiej tu.. o ile mozliwe..
        • emka26 Re: wiza do mozambiku? 26.11.05, 21:58
          powiem Ci szczerze ze nie wiem jak mozna w Polsce.. hmm..ale jesli nawet to chce
          Ci sie bujac do Warszawy? Sprobuj moze zapytac w Berlinie...
          Wiem ze w centrum Joburga powinna byc ambasada M., Trzeba zdaje sie wypelnic
          jakas forme i zaplacic.Kiedys (kilka lat temu) robili to od reki, teraz nie
          wiem- moze trzeba czekac, aktualnych cen tez nie znam. Ale nie ma z tym chyba
          wiekszego problemu, bo znajomi jezdza, jeden z nich wrocil stamtad przed
          tygodniem. Niestety polecial juz do Polski..

jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma
          • camel_3d Re: wiza do mozambiku? 27.11.05, 09:46
            ok. dzieki. zadzwoenie jutro do ambasady mozambiku w berlinie.
            • emka26 Re: wiza do mozambiku? 30.11.05, 00:22
              Czesc Camel
              I co Ci powiedzieli? Ile sobie licza za ta przyjemnosc w Berlinie? Jutro bede
              sie widziala z tutejszym bywalcem mozambickim, zapytam jak to wyglada tutaj.
              • camel_3d Re: wiza do mozambiku? 02.12.05, 16:31
                no powiedzieli ze to kosztuje 30€ i trwa 2 tygodnie.. lub 50€ i trwa 3 dni.
                poza tym chcieli zaproszenie lub rezerwacje hotelu, fotki itp.
                ale je nie mam zaproszenie, anie rezerwacji.
                slyszalem, ze mozna na granicy dostac. znajomy z rpa sie dowiadywal.
                • emka26 Re: wiza do mozambiku? 02.12.05, 23:33
                  przesadzaja z tymi zaproszeniami:)
                  w poniedzialek zadzwonie do Johannesburga i dowiem sie jak to tu wyglada,
                  bo mnie sama to ciekawi..:)
                  pozdrawiam

jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma
                  • camel_3d Re: wiza do mozambiku? 04.12.05, 22:31
                    no i co ci tam powiedzieli?
    • agata2003 Re: wiza do mozambiku? 03.12.05, 00:30
      Witam
      Własnie wróciłam z wyprawy po południowej Afryce i w Mozambiku też byłam. Jest
      Ci potrzebna wiza, ale jeżeli wjeżdżasz z RPA to żaden problem. Wizy
      wyrabialismy w Nelspruit w konsulacie Mozambiku. Czas oczekiwania około dwie
      godziny. Wypełniasz na miejscu formularz. Nie chcieli od nas żadnych zdjęć.
      Płaciliśmy po 85 randów za wize + 1 rand za formularz.
      • camel_3d Re: wiza do mozambiku? 03.12.05, 23:26
        No i o to mi chodzilo. 85 Randow to ok 10 € :) tu ta frajda kosztuja 30:)
        • agata2003 Re: wiza do mozambiku? 03.12.05, 23:58
          A tak swoją drogą to ci zazdroszcze tego wyjazdu. Jeszcze raz sie móc wykąpać w
          cieplutkim oceanie. Ach ...
          • camel_3d Re: wiza do mozambiku? 04.12.05, 13:45
            ja tez juz si enie moge doczekac:) tym bardziej, ze kilka dyni spedzimy u
            znajomego na wyspie niedaleko maputo:) z tego co wiem to tam jest duzo w miare
            osfojonych delfinow i mozna si ez nimi bez mala" bawic":))
    • camel_3d WROCILEM!!! 27.01.06, 20:02
      wiec tak, wize mozna zalatwic na granicy. trwa to okolo godziny i kosztuje 171
      randow. znajomosc portugalskiego bardzo sie przydaje.. a i nie
      nalezy "korzystac" z oferowanej pomocy "pracownikow" granicy:)))
      • emka26 Re: WROCILEM!!! 28.01.06, 09:10
        Witaj Camel. Zadowolon z wycieczki? Jak wrazenia? Pewnie masz szok termiczny
        spowodowany powrotem do Europy :)
        I co znaczy: Nie korzystac z pomocy na granicy, przeciez to zwyczajowe tutaj ;)
        Pozdrawiam :)
        • camel_3d Re: WROCILEM!!! 28.01.06, 16:53
          no wlasnie jakos szoku termicznego nie mam:) nawet muszcze przyznac, ze jakos
          stesknilem sie za chlodnym powietrzem:)

a co do tej granicy. zawsze znajdzie sie tam pomocna osoba z przypietym
          identyfikatorem, ktora pobiegnie i przyniesie jakies papierki, pomoze wypelnic
          itp, a potem okazuje sie ze to jakis pracownik jakiegos biura
          ubezpieczeniowego, ktpry sobie tak dorabia. za pomoc oczekuje np 50 randow:)
          no ale fakt faktem, ze w tym balaganie czasem lepiej miec przewodnika:)+
          • emka26 Re: WROCILEM!!! 28.01.06, 20:45
            Ah... nawet nie wiesz, jak ja sie stesknilam za zima :)
            Ciesze sie, ze miales udany urlop, szkada, ze nie odezwales sie stad. Moze dalo
            by rade jakos sie spotakac.
            Nic to, moze bedzie jeszcze okazja.
            Pozdrawiam :)
            • camel_3d Re: WROCILEM!!! 29.01.06, 19:24
              ech mielismy napiety plan:) kolega z pretorii ktory zorganizowal nam pierwsze
              10 dni przesadzil z iloscia atrakcji co skonczylo sie kilkoma "spieciami".:)
              za to nastepne 2 tygodnei po prostu chceilismy sie wybyczyc na plazy :)
              poplywac w falach oceanu i powygrzewac kosci:)
              no a pozatyma jak moglbym zadzwonic skoro nie znalem numeru :):)))
              • emka26 Re: WROCILEM!!! 29.01.06, 19:47
                camel_3d napisał:

> no a pozatyma jak moglbym zadzwonic skoro nie znalem numeru :):)))

a gdzie pialam o teleonie?? :)

dac znac nie zawsze znaczy "zadzwonic" ;)

napisac na forum mozna bylo,ale mozliwe, ze nie miales dostepu do netu w
                swazilandzie ;)

przykro mi, ze nie widziales lwow, nastepnym razem sluze pomoca gdzie je zobaczyc:)

i kajakiem..;)

..a tu znowu burza :)

• camel_3d Re: WROCILEM!!! 30.01.06, 12:47
                  no fakt...ale masz racje nie mialem dostepu do internetu. tzn jak bym sie uparl
                  to moze i dostalbym sie do jakijs kafejki, ale nie chcialo mi si eupierac:) i
                  wogole zawsze unikam kontaktu ze swietem podczas urlopu. zero internetu i
                  wylaczona komorka przez caly czas:)
                  lwy widzialem w zoo, wiec pewnie wygladaja podobnie. ale za to widzialem
                  kameleona ktory wlasnie zmienial kolory i niesamowicie duze slimaki:)
      • alexty Re: WROCILEM!!! 29.01.06, 18:16
        Jak bylo?
        • camel_3d Re: WROCILEM!!! 29.01.06, 19:25
          super:)
          pierwsze 4 dni desz 24 godzny na dobe:) park krugera zlany strugami deszczu to
          podobno niesamowity moment. Nam bylo po prostu zimno:) i nie bylo lwow:)
          poza tym w innym parku narodowmy w swazilandzie przezylismy prawdziwa
          afrykanska burze w buszu, wylala rzeka, i byly problemy z wyjazdem:)
          • alexty Re: WROCILEM!!! 12.02.06, 17:15
            widziales cos jeszce oprocz parkow narodowych? moze pokazesz jakiesz zdjecia?
            Pogoda faktycznie czasem moze "zaskoczyc"... Przerazajace burze zwlaszcza jesli
            jest sie gdzies w szczerym buszu!
            • camel_3d Re: WROCILEM!!! 14.02.06, 08:48
              przejechalismy wybrzezem od cape vidal do kapsztadu. ale ta czesc to byla czesc
              glownie plazowo - wypoczynkowa:)

pierwsza czesc to 100% turystyka parkowo - zwiedzajaco - jaskiniowa itp:) a
              gdzie mozna te zdjecia umiescic?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka