camel_3d 24.11.05, 16:04 niedlugo jade do rpa, chcemy sobie zrobic wypad do maputop. czy polacy potrzebuja wize do mozambiku? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emka26 Re: wiza do mozambiku? 25.11.05, 18:32 camel_3d napisał: > niedlugo jade do rpa, chcemy sobie zrobic wypad do maputop. czy polacy > potrzebuja wize do mozambiku? > Potrzebuja. Wszyscy.Nawet obywatele krajow osciennych. To jedyna kasa, z ktorej Mozambik moze sie utrzymac. Kasuja za wszystko ( samochody, wizy) i wszystkich. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
camel_3d Re: wiza do mozambiku? 26.11.05, 18:42 a czy to moge zalatwoc w RPA czy lepiej tu.. o ile mozliwe.. Odpowiedz Link
emka26 Re: wiza do mozambiku? 26.11.05, 21:58 powiem Ci szczerze ze nie wiem jak mozna w Polsce.. hmm..ale jesli nawet to chce Ci sie bujac do Warszawy? Sprobuj moze zapytac w Berlinie... Wiem ze w centrum Joburga powinna byc ambasada M., Trzeba zdaje sie wypelnic jakas forme i zaplacic.Kiedys (kilka lat temu) robili to od reki, teraz nie wiem- moze trzeba czekac, aktualnych cen tez nie znam. Ale nie ma z tym chyba wiekszego problemu, bo znajomi jezdza, jeden z nich wrocil stamtad przed tygodniem. Niestety polecial juz do Polski.. jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma Odpowiedz Link
camel_3d Re: wiza do mozambiku? 27.11.05, 09:46 ok. dzieki. zadzwoenie jutro do ambasady mozambiku w berlinie. Odpowiedz Link
emka26 Re: wiza do mozambiku? 30.11.05, 00:22 Czesc Camel I co Ci powiedzieli? Ile sobie licza za ta przyjemnosc w Berlinie? Jutro bede sie widziala z tutejszym bywalcem mozambickim, zapytam jak to wyglada tutaj. Odpowiedz Link
camel_3d Re: wiza do mozambiku? 02.12.05, 16:31 no powiedzieli ze to kosztuje 30€ i trwa 2 tygodnie.. lub 50€ i trwa 3 dni. poza tym chcieli zaproszenie lub rezerwacje hotelu, fotki itp. ale je nie mam zaproszenie, anie rezerwacji. slyszalem, ze mozna na granicy dostac. znajomy z rpa sie dowiadywal. Odpowiedz Link
emka26 Re: wiza do mozambiku? 02.12.05, 23:33 przesadzaja z tymi zaproszeniami:) w poniedzialek zadzwonie do Johannesburga i dowiem sie jak to tu wyglada, bo mnie sama to ciekawi..:) pozdrawiam jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma Odpowiedz Link
agata2003 Re: wiza do mozambiku? 03.12.05, 00:30 Witam Własnie wróciłam z wyprawy po południowej Afryce i w Mozambiku też byłam. Jest Ci potrzebna wiza, ale jeżeli wjeżdżasz z RPA to żaden problem. Wizy wyrabialismy w Nelspruit w konsulacie Mozambiku. Czas oczekiwania około dwie godziny. Wypełniasz na miejscu formularz. Nie chcieli od nas żadnych zdjęć. Płaciliśmy po 85 randów za wize + 1 rand za formularz. Odpowiedz Link
camel_3d Re: wiza do mozambiku? 03.12.05, 23:26 No i o to mi chodzilo. 85 Randow to ok 10 € :) tu ta frajda kosztuja 30:) Odpowiedz Link
agata2003 Re: wiza do mozambiku? 03.12.05, 23:58 A tak swoją drogą to ci zazdroszcze tego wyjazdu. Jeszcze raz sie móc wykąpać w cieplutkim oceanie. Ach ... Odpowiedz Link
camel_3d Re: wiza do mozambiku? 04.12.05, 13:45 ja tez juz si enie moge doczekac:) tym bardziej, ze kilka dyni spedzimy u znajomego na wyspie niedaleko maputo:) z tego co wiem to tam jest duzo w miare osfojonych delfinow i mozna si ez nimi bez mala" bawic":)) Odpowiedz Link
camel_3d WROCILEM!!! 27.01.06, 20:02 wiec tak, wize mozna zalatwic na granicy. trwa to okolo godziny i kosztuje 171 randow. znajomosc portugalskiego bardzo sie przydaje.. a i nie nalezy "korzystac" z oferowanej pomocy "pracownikow" granicy:))) Odpowiedz Link
emka26 Re: WROCILEM!!! 28.01.06, 09:10 Witaj Camel. Zadowolon z wycieczki? Jak wrazenia? Pewnie masz szok termiczny spowodowany powrotem do Europy :) I co znaczy: Nie korzystac z pomocy na granicy, przeciez to zwyczajowe tutaj ;) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
camel_3d Re: WROCILEM!!! 28.01.06, 16:53 no wlasnie jakos szoku termicznego nie mam:) nawet muszcze przyznac, ze jakos stesknilem sie za chlodnym powietrzem:) a co do tej granicy. zawsze znajdzie sie tam pomocna osoba z przypietym identyfikatorem, ktora pobiegnie i przyniesie jakies papierki, pomoze wypelnic itp, a potem okazuje sie ze to jakis pracownik jakiegos biura ubezpieczeniowego, ktpry sobie tak dorabia. za pomoc oczekuje np 50 randow:) no ale fakt faktem, ze w tym balaganie czasem lepiej miec przewodnika:)+ Odpowiedz Link
emka26 Re: WROCILEM!!! 28.01.06, 20:45 Ah... nawet nie wiesz, jak ja sie stesknilam za zima :) Ciesze sie, ze miales udany urlop, szkada, ze nie odezwales sie stad. Moze dalo by rade jakos sie spotakac. Nic to, moze bedzie jeszcze okazja. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
camel_3d Re: WROCILEM!!! 29.01.06, 19:24 ech mielismy napiety plan:) kolega z pretorii ktory zorganizowal nam pierwsze 10 dni przesadzil z iloscia atrakcji co skonczylo sie kilkoma "spieciami".:) za to nastepne 2 tygodnei po prostu chceilismy sie wybyczyc na plazy :) poplywac w falach oceanu i powygrzewac kosci:) no a pozatyma jak moglbym zadzwonic skoro nie znalem numeru :):))) Odpowiedz Link
emka26 Re: WROCILEM!!! 29.01.06, 19:47 camel_3d napisał: > no a pozatyma jak moglbym zadzwonic skoro nie znalem numeru :):))) a gdzie pialam o teleonie?? :) dac znac nie zawsze znaczy "zadzwonic" ;) napisac na forum mozna bylo,ale mozliwe, ze nie miales dostepu do netu w swazilandzie ;) przykro mi, ze nie widziales lwow, nastepnym razem sluze pomoca gdzie je zobaczyc:) i kajakiem..;) ..a tu znowu burza :) Odpowiedz Link
camel_3d Re: WROCILEM!!! 30.01.06, 12:47 no fakt...ale masz racje nie mialem dostepu do internetu. tzn jak bym sie uparl to moze i dostalbym sie do jakijs kafejki, ale nie chcialo mi si eupierac:) i wogole zawsze unikam kontaktu ze swietem podczas urlopu. zero internetu i wylaczona komorka przez caly czas:) lwy widzialem w zoo, wiec pewnie wygladaja podobnie. ale za to widzialem kameleona ktory wlasnie zmienial kolory i niesamowicie duze slimaki:) Odpowiedz Link
camel_3d Re: WROCILEM!!! 29.01.06, 19:25 super:) pierwsze 4 dni desz 24 godzny na dobe:) park krugera zlany strugami deszczu to podobno niesamowity moment. Nam bylo po prostu zimno:) i nie bylo lwow:) poza tym w innym parku narodowmy w swazilandzie przezylismy prawdziwa afrykanska burze w buszu, wylala rzeka, i byly problemy z wyjazdem:) Odpowiedz Link
alexty Re: WROCILEM!!! 12.02.06, 17:15 widziales cos jeszce oprocz parkow narodowych? moze pokazesz jakiesz zdjecia? Pogoda faktycznie czasem moze "zaskoczyc"... Przerazajace burze zwlaszcza jesli jest sie gdzies w szczerym buszu! Odpowiedz Link
camel_3d Re: WROCILEM!!! 14.02.06, 08:48 przejechalismy wybrzezem od cape vidal do kapsztadu. ale ta czesc to byla czesc glownie plazowo - wypoczynkowa:) pierwsza czesc to 100% turystyka parkowo - zwiedzajaco - jaskiniowa itp:) a gdzie mozna te zdjecia umiescic? Odpowiedz Link