Dodaj do ulubionych

Prosba o pomoc

05.05.05, 09:42
Witam Was Serdecznie,
mam wielka prosbe do tych, ktorym moj przewodnik, "Polska. Najpiekniejsze
zamki" oraz dwa wczesniejsze, podobaja sie i ktorzy, dzieki nim odkryli swiat
zamkow, co bylo moim glownym zamyslem. Otoz dostalem informacje, ze bedzie 3
wydanie przewodnika po zamkach. Tym razem wymoglem na wydawcy, ze musze
naniesc poprawki co do poprzednich wydan, chocby samych zdjec, gdyz kilka
zamkow wyglada dzis inaczej niz 5-10 lat temu. Czasem zmienil sie wlasciciel,
moze tez popelnilem jakis blad? Dlatego wlasnie mam prosbe, zebyscie dali mi
znac, co wg Was nalezaloby zmienic, co poprawic, jakie zdjecia sa juz mocno
nieaktualne i nalezy je wymienic? Np. chce dolozyc Tropsztyn i Tykocin, choc
wiem, ze to bedzie trudne edytorsko, ale bede walczyl o kazda poprawke,
zebyscie byli dlugo zadowoleni z przewodnika.
Z gory dziekuje za wszelka pomoc i pozdrawiam. :D
Obserwuj wątek
    • mike_23 Re: Prosba o pomoc 05.05.05, 10:11
      Mam nadzieje, że bardzo się nie śpieszy ... jutro wyjeżdżam w rejony dolnego
      śląska i będę sporo jeżdził właśnie z tą książką ... będę porównywał to co jest
      napisane a to co zobacze, także na pewno po powrocie dam znać na e-mail :)
      Wracam 15 maja + tydzień na analizę :)
      Pozdrawiam i do przeczytania :)
      Mike
    • longmannn Re: Prosba o pomoc 06.05.05, 08:17
      No tak - kiedyś dawno, dawno temu napisałem do Ciebie na temat wcześniejszych
      dwóch książek (trzecią też mam, choć prawie do niej nie zaglądałem od
      zakupienia, po prostu stoi na półce), choć nie pamiętam już co i nie zadałeś
      sobie trudu żeby odpisać ;))) Pamiętam Ci to do dzisiaj ;)))
      Co będzie wydawane ponownie - najpiękniejsze zamki, czy dwie wcześniejsze ?
      Będzie to tylko nowe wydanie czy planujesz rozszerzenie (co byłoby naprawdę
      celowe). W wolnej chwili spróbuję przewertować Twoje książki, zerknę na fotki i
      ew. czasem właścicieli - w zasadzie byłem we wszystkich lub prawie wszystkich
      miejscach, które opisujesz (i wielu innych ;) )
      Pzdr.
      Wojtek
      • smokmigus Re: Prosba o pomoc 06.05.05, 10:14
        Witam,
        moge jedynie teraz przeprosic Cie, chociaz odpisywalem na kazdy mail, ba nawet
        na kazda opinie znaleziona w sieci, a rozne one byly. A juz z pewnoscia
        zapamietalbym mail z uwagami co do tresci, jestem fascynatem, nie jestem
        historykiem, wiec nie uwazam sie za Guru, moim jedynym celem bylo zarazenie moja
        pasja innych. Staralem sie piszac sprawdzac kazda informacje w conajmniej dwoch
        zrodlach, a gdy sie pokrywaly, to zagladalem i do kolejnych, na wszelki wypadek.
        Byl moment, ze bylem zalamany bledami jakie znalazlem w przewodnikach wydawanych
        przez znane wydawnictwa. Najzabawnieszym byla zmiana plci ksieca Ludwika na
        ksiezna Ludwike, co powielily ze 3 przewodniki po Dolnym Slasku.
        Kto spotkal sie ze mna na targach ksiazki, ten wie, ze lubie gadac godzinami na
        temat zamkow i przyjmuje kazda sluszna uwage (ostatnio od Waldka H. musialem sam
        wyrzucic sie sila :). Zreszta wizyta u niego i widok jego biblioteki uswiadomil
        mi, jak bardzo przez ostatnie 2-3 lata moja wiedza ulegla zubozeniu. Ale nie
        zaluje, bo czas ten poswiecilem moim synom, teraz gdy juz sa starsi, znow
        wyruszymy cala rodzinka do zamkow :D
        Coz bylo minelo, tego sie juz nie cofnie, mam nadzieje, ze przeprosiny przyjmiesz :D
        Co do ksiazki, to Muza chce zrobic 3 wydanie "Polska. Najpiekniejsze zamki", juz
        przy 2 chcialem wprowadzic poprawki, ale sie nie dalo. Teraz zadzwonili, ze sie
        da, tylko nie wiem jak duze i ile. Na pewno chcialbym dodac Tykocin, Tropsztyn i
        Korzkiew i Czarne, moze Lowicz, bo one z ruin przeksztalcily sie lub
        przeksztalcaja w ciekawe obiekty. Chce wymienic zdjecia, te slabsze oraz
        oczywiscie te mocno nieaktualne. Zastanawiam sie na wyrzuceniem mojej ukochanej
        Rurki, bo badania archeologiczne do tej pory przeprowadzone, obalily teze, ze
        byl to zamek-folwark. Ale, ze ja bardzo lubie i promuje jak moge, to moze ja
        zostawie.
        Marze o wydaniu przewodnika po wszystkich zamkach, taki Kajzer do plecaka :D Ale
        to nie proste. Teraz Muza wydaje przewodnik po zamkach Krzyzackich, o ile dobrze
        pamietam Piotra Zdunowskiego.
        Z gory dziekuje za pomoc w przygotowaniu 3 wydania, dzieki niej, ksiazka bedzie
        bardziej przydatna wszystkim, ktorzy wkraczaja w swiat zamkow, my nazywamy ja
        Kluczem, od czytelnikow zalezy, co z nim zrobia.
        • longmannn Re: Prosba o pomoc 06.05.05, 12:04
          Bez dużego piwa przy okazji, najlepiej Zamkowego z browaru Namysłów chyba Ci nie
          przebaczę ;))) Myślę, że Rurkę możesz spokojnie zostawić zamieszczając
          informacje o wynikach ostatnich badań (chyba toruńskich archeologów ?)
          Przekartkuję Twoje dzieło i jeśli mi się coś nasunie dam znać na priv.
          Przewodnik po wszystkich zamkach, z których coś się zachowało, zwłaszcza tych
          zapomnianych i omijanych zwykle w popularnych książkach to byłoby coś. Co do
          dzieci, to moją prawie 4 letnią córę od ponad 3 lat intensywnie włóczę po
          zamkach i ruinach, a o niektórych miejcach na szczęście jej mama nie wie, bo
          inaczej chyba dostałbym po głowie ;)
          Pzdr.
          Wojtek
          • smokmigus Re: Prosba o pomoc 06.05.05, 12:42
            Piwo? Nie ma sprawy :D Tylko prosze nie Namyslow, ostatnio omal tam nie
            zemdlalem od oparow slodu :D W upalny dzien jest powalajacy.
            Ja swojego syna tez ciagne wszedzie, ale bez zony, ktora siedziala w domu z
            rocznym malcem, to nie to samo. Dlatego ciesze sie, bo w tym roku znow bedziemy
            razem jezdzic. A co malych dzieci na zamkowych szlakach, to nigdy nie zapomne
            widoku chyba 3-4 miesiecznego malca u taty w nosidelku w drodze na Chojnik po
            Schodach Olbrzymow :D
            • longmannn Re: Prosba o pomoc 06.05.05, 13:15
              Namysłowskie nasunęło mi się na myśl tylko z uwagi na nazwę adekwatną do
              okoliczności i tematyki forum, a puszkowane nie było wcale takie ohydne. Smakowo
              oczywiście na codzień preferuję inne ;) Co do nosidełka plecakowego to nie widzę
              w tym nic dziwnego, sam w takowym wnosiłem córę na Ślężę (przy okazji
              fotografując "ruiny" zamku) gdy miała pół roku. Mając trochę ponad dwa zdobyła
              Chojnik czarnym szlakiem w obie strony na własnych nóżkach trzymana przez nas za
              ręce :) A z rocznym maleństwem ruszyliśmy na ponad tygodniową wyprawę zamkową
              robiąc przeciętnie po 300 dziennie, tak więc mała jest zaprawiona w boju ;), a
              jej "skorupka" odpowiednio nasączona za młodu ;))) A w Grodźcu uszczęśliwiła
              tatę po raz pierwszy mówiąc "zamek" :D
              Pzdr.
              W.
            • longmannn Re: Prosba o pomoc 06.05.05, 17:25
              Noo, otworzyłem Heinekena i zaczynam kartkować Twoje dzieło :) Broń Boże nie
              dlatego, że tego nie da się na trzeźwo ;))) Parę drobnych spostrzeżeń już mi się
              nasunęło.
              Pzdr.
              Wojtek
              • smokmigus Re: Prosba o pomoc 06.05.05, 21:28
                Tak na goraco. Dzieki za info o Cieszynie, wyobraz sobie, ze w I wydaniu jest
                dobre zdjecie, II nawet specjalnie nie przegladalismy, bo nie wiele sie wg nas
                roznila. Gdy ktos nam kiedys powiedzial, ze jest blad, to do glowy nam nie
                przyszlo, ze wydawnictwo jakims cudem podmienilo zdjecie w II wydaniu! Ale numer!
                • longmannn Re: Prosba o pomoc 06.05.05, 22:34
                  Miło mi,że będzie jakiś wymierny pożytek z mojego dzisiejszego wertowania waszej
                  książki :) To kolejny dowód, że dobre piwo wyostrza wzrok i może być stosowane w
                  celach leczniczych ;)))

Pozdrowieństwa
                  Wojtek

www.zamkiwpolsce.prv.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka