Dodaj do ulubionych

Co nam kwitnie?

25.03.10, 09:40
Co nam kwitnie?
Obserwuj wątek
    • kmsanczia Re: Co nam kwitnie? 25.03.10, 10:03
      A coś już ma kwitnąć? :? Krokusy na razie nawet nie wylazły, liliowiec owszem,
      ale do kwitnienia mu daleko.
    • toyara Re: Co nam kwitnie? 25.03.10, 10:43
      Krokusy w dużych ilościach:))))
      Nie ma mowy o grabieniu, natlenianiu trawnika:(
      • kmsanczia Re: Co nam kwitnie? 25.03.10, 11:16
        Widocznie u mnie coś zeżarło :kwiat: . ;(
        • toyara Re: Co nam kwitnie? 25.03.10, 11:37
          Dwa lata temu wsadziłam ponad 200 cebulek krokusów. Wiem, wiem, ogródek mały ale
          pojemny:)
          W zeszłym roku miałam cały dywan kwiatów (zdjęcia mam), w tym roku jakby ich
          mniej. Doczytałam na innym forum, że tak już z krokusami jest, powinno się je
          wykopać na zimę. Nie widzę wykopywania cebulek z trawnika.

Nornice ponoć lubią cebulki.
          • esscort Re: Co nam kwitnie? 25.03.10, 13:24
            toyara napisała:

Doczytałam na innym forum, że tak już z krokusami jest, powinno się je
            > wykopać na zimę. Nie widzę wykopywania cebulek z trawnika.
            >
            Czasem sie jedzie samochodem i widzi pola dziko rosnących krokusów.
            Ciekawe, kto te cebulki tam wykopuje na zimę? :)
            • kmsanczia Re: Co nam kwitnie? 25.03.10, 13:27
              Może nornice wykopują u nas i przenoszą na pole. ;)
            • esscort Re: Co nam kwitnie? 25.03.10, 13:43
              ale tak poważniej o tym wykopywaniu cebulek.
              Są takie koszyki, w których się zakopuje cebulki i potem łatwo
              wyjmuje, nie trzeba szukać.
              Ale to wykopywanie to dla cierpliwych. Ja raz wykopałem, potem
              zapomniałem, więc nie wykopuje. Część kwiatów rośnie. Fakt, tulipany
              np z czasem trochę dziczeją, robią się jakieś małe, ale przez to
              oryginalne ;)
              No i co roku można sobie nowe cebule wsadzić :)
    • lolaxyz Re: Co nam kwitnie? 25.03.10, 11:30
      O tej porze to chyba tylko uczucia kwitną :D. Wczoraj zrobiłam
      rozeznanie u siebie w ogrodzie i nic :(
      • kmsanczia Re: Co nam kwitnie? 25.03.10, 11:41
        lolaxyz napisała:
        > O tej porze to chyba tylko uczucia kwitną :D.

Ekhem. :>
        • lolaxyz Re: Co nam kwitnie? 25.03.10, 12:02
          Tak, tak, Twoich wielbicieli mam na myśli:>
          • kmsanczia Re: Co nam kwitnie? 25.03.10, 13:02
            To miało być przywołanie do porządku, że znowu wątek ogrodniczy zaśmiecamy. ;)
            • ktosia_easy Re: Co nam kwitnie? 25.03.10, 13:13
              Jak dobrze popatrzeć to u niektórych pięknie kwitnie bałagan na i
              wokół posesjii. Roślinek tam brak.
              • roberto19633 Re: Co nam kwitnie? 25.03.10, 16:22
                Lola faceci są wzrokowcami, parę tulipanów na wabia no i kto
                wie.
                • lolaxyz Re: Co nam kwitnie? 26.03.10, 09:28
                  Dziękuję za troskę, to była taka uwaga generalna, ja jestem zajęta.
                  • evolutionofsound Re: Co nam kwitnie? 26.03.10, 18:28
                    A tak a propos, to trawa zaczela sie zielenic. Dzis.
                    • esscort Re: Co nam kwitnie? 26.03.10, 18:36
                      ja mam zdecydowanie najlepsze wyniki w dziedzinie hodowli mchu.
                      • ogrody46 Re: Co nam kwitnie? 26.03.10, 19:54
                        U mnie na przełomie od połowy marca kwitną przebiśniegów, różnobarwne krokusy i
                        śnieżyce, duże z każdym dniem pąki mają niebieskie cebulice syberyjskie,
                        szafirki,narcyzy i tulipany zwłaszcza botaniczne.
                        Wszystkie te rośliny nadają się do wieloletniej uprawy na trawnikach, lub ich
                        sąsiedztwie tworząc rozrastające się z roku na rok kolorowe skupiska. Nie
                        wymagają wielu zabiegów pielęgnacyjnych.
                        Ze względu na różne pochodzenie rośliny te mają rozmaite wymagania, co do
                        stanowiska. Gatunki leśne, jak przebiśniegi, śnieżyce i cebulice, dobrze się
                        rozwijają w półcieniu, na podłożu wilgotnym i próchnicznym. Natomiast pochodzące
                        ze stepów krokusy, szafirki, śnieżniki, tulipany i narcyzy wolą miejsca bardziej
                        słoneczne. Wszystkie te rośliny wymagają przepuszczalnego podłoża. Na glebach
                        ciężkich, łatwo ulegających zalaniu cebule mogą gnić. Jeśli taką ziemię mamy w
                        ogrodzie, trzeba ją zmieszać z piaskiem i lekkim torfem
                        Jak sadzić i pielęgnować
                        Wczesne kwiaty cebulowe nie są zbyt duże, w związku z czym lepiej prezentują się
                        w zwartych grupach. Należy posadzić przynajmniej kilkanaście roślin w jednym
                        miejscu (małe przebiśniegi czy szafirki po 25-50 sztuk). Sadząc układamy cebule
                        piętkami do dołu, po czym przykrywamy je wcześniej zdjętą ziemią
                        Wiosenne cebulki sadzimy od końca sierpnia do połowy października, aby miały
                        czas ukorzenić się przed nastaniem mrozów. Umieszczamy je na głębokości równej
                        trzykrotnej średnicy cebuli (na glebach lżejszych, piaszczystych nieco głębiej,
                        natomiast na cięższych – płycej, mogą być sadzone w koszyczkach, co słabo chroni
                        przed – natomiast doskonale ułatwia wybieranie i przeciwdziała zagłębianiu się
                        cebulek.). Najlepiej zachować między nimi, co najmniej 8 cm odległości, aby ich
                        kępy mogły się swobodnie rozrastać. Po kilku latach wykopujemy i rozsadzamy..
                        Cebulki można posadzić na wolnych, wyeksponowanych przestrzeniach trawnika,
                        także pod drzewami i krzewami liściastymi. Nie należy się obawiać cienia, gdyż
                        wczesną wiosną drzewa i krzewy są jeszcze bezlistne. Pośród nich dobrze się
                        czują: czosnek niedźwiedzi, krokusy psiząb liliowy, przebiśnieg Elwesa,
                        puszkinie, szafirki, śniedki (Ornithogalum nutans, O. umbellatum), śnieżniki
                        oraz śnieżyce.
                        Odmiany sadzone w naturalistycznych skupiskach
                        narcyzy trąbkowe: 'Dutch Master', 'Golden Harvest', wielkoprzykoronkowe
                        'Carlton'; tulipany z grupy botanicznych: Tulipa tarda, T. turkestanica, T.
                        saxatelis.
                      • roberto19633 Re: Co nam kwitnie? 26.03.10, 20:23
                        Nie przejmuj się, wiesz teraz gdzie jest północ. Ważne żeby
                        mech i grzyby nie rzuciły się na drzewa/iglaste/.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka