Dodaj do ulubionych

Puszcza...

19.09.10, 17:50
Byłam dziś na spacerku w naszym pięknym lesie, idziemy, zachwycamy się barwami, wdychamy zapach lasu, podpatrujemy różne żyjątka, staramy się nie niszczyć nawet muchomorów.... Idziemy główną aleją... aż tu nagle coś pędem pomyka leśną ścieżką w naszym kierunku. Reflektory włączone, żeby było widać. Jakiś młokos na quadzie...
Czy puszcza nadal może pozostać puszczą, las lasem, a park narodowy - parkiem...? Niestety zaczynam wątpić... Gdzie zgłosić takie zajście... ? Czy quady mają jakieś nr rejestracyjne..? Bo przeoczyłam, tak śmignął.
Podobny numer widziałam kiedyś na wydmach... wówczas jakiś motocyklista wjechał na wydmę motorem, aby polansować się na wydmie... Jakby jeszcze lansował się bez motoru... a wszędzie tabliczki z zakazem wchodzenia na wydmy były... widać niecytaty był i niepisaty... ech!
Obserwuj wątek
    • krzysiom1 Re: Puszcza... 19.09.10, 18:28
      Tabuny grzybiarzy przeczesujących rezerwaty i parkujących samochody gdzie popadnie, Ci nie przeszkadzają?
      Nie mogę pojąć braku reakcji służb KPNu.
      Co tam jeden quad....
      • lomek2 Re: Puszcza... 19.09.10, 20:25
        Problem polega na tym, ze trudno komuś zabronić co się robi samemu, rodzina i znajomi. Czy leśnik z KPN ma ukarać swojego krewnego lub dobrego znajomego za taki 'drobiazg', że w ścisłym rezerwacie zbiera grzyby? No wiem, powinien, ale... prawo ziomala prawem ziomala. Tak samo jak strażnik SM nie przywali mandatu swojej ciotce wysypującej śmieci do Jeziorka Pawłowskiego.
        Dlatego (podobno) oficjalna wykładnia prawa w KPN brzmi następująco "wlepiamy mandaty za wjechanie samochodem do lasu". Dość pobłażliwie jak na park narodowy.
        • tgserwis Re: Puszcza... 19.09.10, 21:27
          Zapominacie o jednej rzeczy. Zgodnie z rozporządzeniem ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji, bodajże z roku 1985, mieszkańcy Puszczy oraz otuliny Parku Narodowego mają prawo zbierać runo leśne na potrzeby własnego gospodarstwa domowego. To samo dotyczy wszystkich innych Parków Narodowych i Rezerwatów Przyrody.
          I co ma zrobić leśniczy gdy zobaczy w lese człowieka z koszem grzybów? Nie ma obowiązku chodzenie po lesie z dokumentami. Każdy powie że " no bo ja, Panie, tam, koło Truskawia mieszkam i zabłądziłęm... ". I leśniczy nic nie może zrobić.
          Natomiast dziwię się, że KPN nie wysyła partroli w miejsca w których standardowo pakują samochody. Taki patrol może sobie spokojnie siedzieć i czekać na wracających grzybiarzy. Sprawa prosta- masz samochód, masz dokmenty. Nie masz dokumentów - telefonujemy na Policję. I po jednym sezonie sprawa partoli będzie znana, skończą się pijane wycieczki pracownicze.
          • lomek2 Re: Puszcza... 19.09.10, 23:49
            W rezerwacie ścisłym???
          • krzysiom1 Re: Puszcza... 20.09.10, 05:52
            Autokarami mieszkańcy Puszczy i otuliny chyba nie przyjeżdząją?
          • krzysiom1 Re: Puszcza... 20.09.10, 07:14
            tgserwis napisał:

> Zapominacie o jednej rzeczy. Zgodnie z rozporządzeniem ministra Spraw Wewnętrzn
            > ych i Administracji, bodajże z roku 1985, mieszkańcy Puszczy oraz otuliny Parku
            > Narodowego mają prawo zbierać runo leśne na potrzeby własnego gospodarstwa dom
            > owego. To samo dotyczy wszystkich innych Parków Narodowych i Rezerwatów Przyrod
            > y.

Odrobiłem pracę domową i poczytałem Regulamin KPN.
            Zgodnie z w/w regulaminem zbieranie grzybów przez tybylców, jest dozwolone w miejscach wyznaczonych przez Dyrektora KPN.
            Słyszał ktoś o takim miejscu?
            Tak więc straż leśna i policja ma pole do popisu, jednak tradycyjnie nie robi nic.
            Podobnie nic się nie robi z tępieniem wjazdu na leśne drogi i postojem na nich.
            • dorota.alex Re: Puszcza... 20.09.10, 08:09
              Ja nie wiem, czegos tu nie rozumiem! Jak mozecie porownywac grzybiarzy parkujacych samochody na obrzezach Puszczy i na piechote zbierajacych zakazane grzyby z quadem rozjezdzajacym lesne sciezki! Z quadem, ktory wyje silnikiem, smrodzi i przegania ludzi z rowerami w krzaki? Zbieranie grzybow i jagod w puszczy moze jest zakazana, ale jazda na quadzie (lub "motokrosie") jest zakazana NA PEWNO!
              A te buraki i chamy (bo inaczej nie mozna ich nazwac) jezdza bez rejestracji wlasnie zeby nikt ich nie zlapal. Przeciez nie bede rzucac mu sie pod kola zeby go zatrzymac. A jak smignie obok bez rejestracji i w kasku na glowie - to co mu mozna udowodnic? Quada na podworku kazdy moze miec! jedyna nadzieja, ze quady przestaja byc lansiarskie a staja sie obciachem!
              • krzysiom1 Re: Puszcza... 20.09.10, 09:57
                Łączymy sprawy-bo problem jest ten sam w obu przypadkach.
                Nie ma kto (albo nie ma ochoty) egzekwować przepisów obowiązujących na terenie KPN.
                • dorota.alex Re: Puszcza... 20.09.10, 10:19
                  sa sluzby do egzekwowania, tylko trzeba dzwonic:

STRAŻ PARKU

Komendant Straży Parku: Artur Kenig - 664 062 542
                  Z-ca Komendanta SP: Ryszard Nowak - 660 531 293
                  straz@kampinoski-pn.gov.pl

Grupa terenowa SP Laski:
                  Dowódca grupy terenowej SP: Grzegorz Okuń - 508 186 910
                  Starszy strażnik SP: Dominika Świątkowska - 504 149 402
                  Strażnik SP: Borys Domański - 504 149 403

Grupa Terenowa SP Kampinos:
                  Dowódca grupy terenowej SP: Piotr Borowy - 508 186 805
                  Starszy strażnik SP: Zbigniew Sobkiewicz - 508 186 909
                  Starszy strażnik SP: Eugeniusz Kuczora - 504 149 409

Grupa Terenowa SP Kromnów:
                  Dowódca grupy terenowej SP: Andrzej Różański - 508 187 617
                  Starszy strażnik SP: Roman Symański - 508 187 684

Informacje ze strony parku:
                  www.kampinoski-pn.gov.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=76&Itemid=117
                  • dorota.alex Re: Puszcza... 20.09.10, 10:20
                    i dodatkowa strona:

www.stopquadom.pl/I
                    • dorota.alex Re: Puszcza... 20.09.10, 10:20
                      zle wkleil mi sie link

www.stopquadom.pl
                      • nii-dea Re: Puszcza... 20.09.10, 10:41
                        Dorota dzięki:-)

Przydałyby się tabliczki informacyjne, bo może niektórzy nie wiedzą, że quad to nie rower...
                        • dorota.alex Re: Puszcza... 20.09.10, 11:16
                          taaak, quadowcom wydaje się, że aktywnie i zdrowo spędzają wolny czas na łonie natury :-(
                          • lomek2 Re: Puszcza... 20.09.10, 12:50
                            Zdecydowanie nie przepadam za quadami w ogóle a co dopiero w lesie. Ale widzę tu większą asymetrię. Typowe zachowanie JA zbieram grzyby w KPN, więc jest to w porządku, nawet w rezerwacie ścisłym. JA nie jeżdżę pojazdem po ścieżkach KPN, więc jestem oburzona.
                            Moim zdaniem Doroto, tak samo Ty w rezerwacie ścisłym jak ten gnojek na quadzie, powinniście być złapani przez leśników i boleśnie ukarani finansowo.
                            • nii-dea Re: Puszcza... 20.09.10, 14:33
                              Doroto...? Naprawdę zbierasz grzyby w parku narodowym..? Godne potępienia... do paki w quadowcem:-P Ja co prawda grzybów nie zbieram, ale mam dzieci, które czasem w sposób niesubordynowany eksplorują pobliskie chaszcze puszczy.... Z nimi tez do paki...? :-P Tzn. ja, jako odpowiedzialna matka i obywatel...

Jednak grzybiarz/ grzybiarka podcinająca jakiegoś podgrzybka czy innego maślaka to chyba nie ta skala co młodzieniec, pewny i gniewny, na swoim... super traktorku...(?) masakrujący dzikie ścieżki i trakty leśne... Stado grzybiarzy to już inny kaliber... coś jak stado szarańczy zapewne...;-), a stado quadowców...? To już quado-strada....:-)
                              • lomek2 Re: Puszcza... 20.09.10, 19:31
                                Rozróżniasz pojęcia "park narodowy" od "rezerwat ścisły" ?
                            • dorota.alex Re: Puszcza... 20.09.10, 14:48
                              A dlaczego twierdzisz, ze zbieram grzyby w puszczy? I to w scislym rezerwacie? Bo ja sobie nie przypominam, zebym kiedykolwiek byla w naszej puszczy na grzybobraniu!
                              • lomek2 Re: Puszcza... 20.09.10, 19:30
                                Wysnułem, być może błędnie.
    • jojcorz Re: Puszcza... 22.09.10, 17:46
      Rezerwat najbliższy Wam, łomiankowskie łosie, to obszar lasu o pow. 1204,91 ha, od 1937 tak zafiksowany.
      Obszar ochrony ścisłej od 1959 roku im. prof. Romana Kobendzy, największy i najbardziej wartościowy przyrodniczo, należący do najwspanialszych w Polsce.
      Klasyczne wydmy paraboliczne m.in. Wywrotnia Góra, Kąt Góry, Biała Góra, kotlina bagienna Cichowęża i dolinka przepływowa Młyniska. Na wydmach bory mieszane, grądy i fragmenty dąbrowy świetlistej, na bagnach bory wilgotne, olsy i łęgi olszowo-jesionowe, pośród bagien wyniesienia grąd.
      Bardzo bogate runo rezerwatu, w którym występują m.in. chronione i rzadkie rośliny: lilia złotogłów, łuskiewnik różowy, kosaciec syberyjski, kruszczyk blotny, buławnik czerwony, kokorycz pełna, piżmaczek, zerwa kłosowa, żurawina błotna, miodownik melisowaty, orlik pospolity, prosienicznik plamisty. Największą osobliwością przyrodniczą jest rozmarynek - chamedafne północna, relikt epoki lodowcowej. Tutaj też najliczniej występuje brzoza czarna, endemit polski. Niedostępność terenu i praktycznie zupełny brak dróg spowodowały, że schronienie znalazły tu niemal wszystkie gatunki fauny Parku, m. in. bobry, łosie, czarne bociany, żurawie.
      Znakowane szlaki, wiodące przez obszar ochrony ścisłej, są świetnymi trasami wycieczek dydaktycznych o profilu przyrodniczym.

A jak chcesz łomiankowski łosiu spenetrować go (chociaż to zabronione) to idź na golasa albo w woderach.
      Grzybków w nim raczej nie pozbierasz jako że podmokły ci on i grząski.

Co do quadów, debili z jajami ale bez mózgów, wszelkiej maści idiotów na ryczących i smrodzących maszynach - solidny kijas w łapę i po łbie, gdy przejeżdża obok Was.
      Przecież ma kask, a że spadnie... zdarza się!
      Pora z tym gównem porządek zrobić, quźba!
      • amigo465 Re: Puszcza... 22.09.10, 18:17
        Tyż prawda!
        • nii-dea Kijaszek 23.09.10, 20:32
          Połamiesz niejeden kijaszek, a takiego nie nauczysz... chyba szkoda energii... uważam, że wykupienie takiego quada za jakieś 1500 zeta przyniosło by lepszy efekt....
          • nierzucekamieniem Re: Kijaszek 24.09.10, 15:03
            wykupienie skąd? zabierzesz mu quada i poprosisz o 1500zł?...najlepszy efekt przyniesie nękanie dyrekcji puszczy, oraz straży leśnej telefonami oraz rozliczanie z efektów pracy, a jeśli takowych nie ma no to cóz...czas na zmiany?
    • roberto19633 Re: Puszcza... 04.12.10, 18:14
      Gdzie ni-dea, zginęłaś ?
    • roberto19633 Re: Puszcza... 05.12.10, 08:11
      Dzisiaj musi być pięknie. Mały spacer-kto wie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka