Dodaj do ulubionych

domek + wiata

01.10.10, 11:44
Byłem dziś w Ożarowie, aby zgłosić budowę domku narzędziowego z wiatą na drewno - całość pod jednym dachem o wymiarach 2 x 3,5 m. Spadek dachu na moją działkę. Okazało się, że nie mogę tego zgłosić, bo chcę to postawić w granicy działki. Muszę mieć pozwolenie na budowę. Czy słusznie starostwo wymaga pozwolenia na budowę na mały domek narzędziowy ? Dodam, że sąsiad się zgadza.
Obserwuj wątek
    • stefanprawo Re: domek + wiata 01.10.10, 12:03
      Słusznie ponieważ twój "domek" to tak naprawdę budynek zgodnie z Paragrafem 12 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002r, w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. I tutaj zgoda sąsiada nic nie pomoże. Musisz spełnić wymogi formalne nawet dla narzędziowni jak to nazywasz musisz uzyskać prawomocną decyzję na budowę. i tyle...
      • stefanprawo Re: domek + wiata 01.10.10, 12:05
        Jednocześnie decyzji na budowę nie musisz uzyskać gdybyś chciał postawić samą wiatę gdyż sama wiata nie jest budynkiem. Wtedy wiata nie może być trwale związana z gruntem ( bez fundamentów) oraz nie może mieć przegród itp itd
        • marmit1 Re: domek + wiata 01.10.10, 13:23
          Niech będzie wiata. A jaka jest definicja wiaty ? Czy chodzi o to, że ma nie mieć ścian ? Chciałem tam trzymać rowery i kosiarkę. Śnieg mi tam zimą napada, jak nie będzie ścian.

• kmsanczia Re: domek + wiata 01.10.10, 13:35
            Tak się kończy przesadna praworządność petentów i nadgorliwość urzędników. ;)
            Po co zgłaszać do starostwa domek, który stawia się przeważnie na kilku bloczkach?
            • marmit1 Re: domek + wiata 01.10.10, 14:01
              Zgadza się. Rozporządzenie ministra infrastruktury z 2009 roku miało ułatwić stawianie w granicy działki. Nic mi nie ułatwia, bo żeby legalnie postawić szopę w granicy działki, to muszę mieć pozwolenie na budowę, czyli projekt, mapa, warunki zabudowy z gminy i pewnie coś tam jeszcze.

Lepiej nikogo się nie pytać tylko stawiać. Jak nikt nie doniesie to urzędu, to postoi.
              • lomek2 Re: domek + wiata 01.10.10, 14:20
                Dokładnie. A jak doniesie, to rozbierzesz na jakiś czas :)
                to jest obłęd. I tak na wszystko się ostatecznie dostaje pozwolenie, nikt tego nie analizuje. Ale usr... się przy tym trzeba do bólu. Kilka miesięcy chodzenia po urzędach i kilkadziesiąt godzin zmarnowanych bezproduktywnie. I jeszcze na dodatek gotówka w błoto.
                Postaw estetyczną, komponującą się z otoczeniem i nie rzucającą się w oczy szopkę, i nikt nie będzie miał pretensji.
            • lomek2 Re: domek + wiata 01.10.10, 14:02
              Albo bez
    • lomek2 Re: domek + wiata 01.10.10, 12:22
      Przepisy budowlane mówią o tym, że granicy działki nie można przekroczyć pod żadnym pozorem a ścianę budynku można postawić 4m od granicy posesji. Gdy ta ściana nie ma okna , to chyba wtedy nieco bliżej. Na wszelkie naruszenia tych przepisów musisz mieć zgodę sąsiada, przy czym naruszyć granicy nie możesz nawet za zgoda sąsiada.
      Ale szopka? Podmurowana? Jeśli nie, to olać starostwo, jeśli sąsiad nie ma nic przeciwko. Nie masz co robić? Niech najpierw ludzie murowane budynki mieszkalne w Łomiankach pozgłaszają do odbioru ...
      • marmit1 Re: domek + wiata 01.10.10, 13:33
        Takie coś znalazłem na stronie muratordom.pl. Wytłuściłem niektóre frazy. Miało być łatwiej budować w granicy działki. W marcu mówiono mi co innego w starostwie, a teraz co innego. Weź tu człowieku się połap.

-------------------------------

Od 8 lipca 2009 r. obowiązują zmienione warunki techniczne, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Nowe przepisy łagodzą warunki rozmieszczenia na działce garaży i budynków gospodarczych. Dopuszczają bowiem sytuowanie takich obiektów o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m. Oczywiście ściana takiego budynku zwrócona w stronę granicy nie może mieć otworów okiennych ani drzwiowych. Nie ma przy tym znaczenia, czy po drugiej stronie granicy istnieje już podobny obiekt, czy nie.
        Nic się natomiast nie zmieniło w przypadku odległości, jakie należy zachować pomiędzy budynkiem inwentarskim lub gospodarczym zwróconym w stronę granicy ścianą z otworami a ścianą istniejącego na sąsiedniej działce budynku mieszkalnego, zamieszkania zbiorowego, użyteczności publicznej lub budynku, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę. Odległość między ścianami takich budynków nie może być mniejsza niż 8 m.
        Oczywiście należy przyjąć, że podane odległości mają zastosowanie do niewielkich budynków inwentarskich i gospodarczych uzupełniających zabudowę mieszkaniową (zagrodową). Trudno sobie natomiast wyobrazić, aby w takiej odległości od budynków mieszkalnych były lokalizowane kurniki lub inne obiekty związane z prowadzeniem hodowli na skalę przemysłową. Z uwagi na to, iż obiekty takie mogą znacząco wpływać na środowisko, sposób ich usytuowania zależy od wskazanych w raporcie oddziaływania na środowisko stref ochronnych.
        Niewielki garaż może stać przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m Budynek inwentarski lub gospodarczy z oknami w stronę granicy nie może stać bliżej niż 8 m od budynku mieszkalnego na sąsiedniej działce Podstawa prawna:

ustawa z 7 lipca 1994 r. – Prawo budowlane (j.t. DzU z 2006 r., nr 151, poz. 1118 z późn. zm.)
        rozporządzenie ministra infrastruktury z 12 marca 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (DzU nr 56, poz. 461)
        • lomek2 Re: domek + wiata 01.10.10, 14:02
          Ja myślę, że w starostwie mogą nie ogarniać zmian w prawie, dopóki ktoś z góry im tego nie powie.
          Ale w tym tekście tez jest fajnie: "bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m". Czyli na granicy można a metr od granicy nie? :)
          • marmit1 Re: domek + wiata 01.10.10, 14:10
            Zgadza się odległość od miedzy może być równa 0 lub większa od 1,5 metra - jest to zbiór nieciągły. Trzeba zapytać ministra czemu w ten sposób.

Dzwoniłem jeszcze dziś do starostwa zapytać o paragraf, który zmusza do pozwolenia na budowę. Okazuje się, że to troska o sąsiada, żeby mógł się odwołać. Gdyby było tylko zgłoszenie, to nie byłby zawiadomiony. Taka jest ponoć logika prawa. Nie ma znaczenia, czy sąsiad teraz się zgadza czy nie. Może jakiś prawnik niech się wypowie.

• lomek2 Re: domek + wiata 01.10.10, 14:13
              Jeśli tak, to widzę wytłumaczenie - żeby było gdzie trzymać stare gnijące deski z gwoździami, rdzewiejącą wannę, resztki cegieł i styropianu. I inny syf.
              Szczur też stworzenie boże.
        • roberto19633 Re: domek + wiata 01.10.10, 17:05
          Marmi weż na wszelki wypadek zgodę od sąsiada na piśmie. Jak Stefan napisał
          wiata, nazywana szopą bez stałego połączenia z gruntem poprzez fundament, budynkiem nie jest. Stawiaj nawet i saunę na bloczkach fundamentowych.
          I się przypadkiem nie pytaj w wydziale architektury, szkoda nerwów i czasu.
    • tomlis7 Re: domek + wiata 01.10.10, 16:14
      Ja stawiałem kilka lat temu coś takiego w gminie czosnów - na zgłoszenie.Musiałem mieć tylko aktualną mapę.Sąsiad musiał osobiście przyjechać do gminy i podpisac zgodę na postawienie po granicy.Pamiętam że można było postawić 25m na każde 500m działki,a że działka ma 1000m,pozwolili budować do 50 m.Podpowiedzieli mi żebym nazwał to stanowisko postojowe dla samochodu osobowego.Po złożeniu zgłoszenia trzeba miesiąc odczekać,jeśli się nie odezwą można stawiać.
      • marmit1 Re: domek + wiata 01.10.10, 16:49
        Dzięki za info. Teraz jest "ułatwienie" w postaci nowego rozporządzenia Ministra Infrastruktury. To "ułatwienie" polega na tym, że nie muszę pytać o zgodę sąsiada. Ale muszą mieć pozwolenie na budowę, żeby stawiać przy granicy działki. Wtedy sąsiad dostaje zawiadomienie i może zaskarżyć decyzję, jak mu nie pasuje.

Może rzeczywiście powinienem to inaczej nazwać: wiatą, szopą, miejscem postojowym. Szkoda że nie można tak normalnie postawić zgodnie z prawem.
    • stefanprawo Re: domek + wiata 06.10.10, 15:05
      i jak z tą domko-wiatą?
    • dorota.alex Re: domek + wiata 06.10.10, 15:52
      Dowiadywales sie osobiscie, czy przez telefon? Ja przerabialam lukarny w domu - przez telefon tez mi powiedzieli, ze musze przejsc cala droge urzedowa, lacznie ze zgodami KPN, gazowni i cos tam Budowy Drog i Mostow. Zabralam sie za zalatwianie tych papierow, ale szlak mnie trafil i pojechalam ze szkicami od architekta osobiscie do Ozarowa. Urzedniczka obejrzala rysunki i powiedziala, ze wystarczy "milczaca zgoda" - czyli informujesz urzad, ze chcesz postawic, skladasz plan i rysunki i czekasz miesiac. Jak sie nie odezwa tzn ze mozesz stawiac. Moze z Twoja wiata tez trzeba osobiscie zalatwic, bo przez telefon to oni na wszelki wypadek podaja wersje pesymistyczna :-)
      • dorota.alex Re: domek + wiata 06.10.10, 16:58
        och, nie doczytalam, ze juz byles w Ozarowie :-(
        • kaczusio Re: domek + wiata 07.10.10, 21:48
          Ależ to cyrk. Chyba wycofam się z budowy altany, bo zbyt leniwym jestem by przechodzić przez takie piekiełko biurokratyczne!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka